Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Septrin, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Septrin, comprimate

Compozitie
Septrin tablete: comprimate de culoare alba, rotunde, biconvexe, inscriptionate WELLCOME Y2B, ce contin 80 mg Trimetoprim si 400 mg Sulfametoxazol.
Septrin suspensie pediatrica: fiecare 5 ml suspensie contine 40 mg Trimetoprim si 200 mg Sulfametoxazol. Culoarea si gustul variaza in functie de forma farmaceutica.
Septrin tablete pediatrice: ce contin 20 mg Trimetoprim si 100 mg Sulfametoxazol.
Septrin solutie injectabila: 320 mg/ml.

Actiune terapeutica
Sulphametoxazolul are efect bacteriostatic, inhiband competitiv utilizarea acidului paraaminobenzoic in sinteza dihidrofolatului de catre bacterii. Trimetoprim inhiba reversibil dihidrofolat-reductaza bacteriana (DHFR), enzima activa in metabolismul folatului, determinand conversia dihidrofolatului in tetrahidrofolat. In functie de conditii, efectul poate fi bactericid. Trimetoprim si sulfametoxazol blocheaza astfel doua etape consecutive in biosinteza purinelor, si prin acestea, sinteza acizilor nucleici importanti pentru multe bacterii. Prin aceasta se produce o marcata potentare a celor doi agenti in vitro. Trimetoprim se leaga si de DHFR plasmodiala, dar mai slab decat de cea bacteriana. Afinitatea sa pentru DHFR mamiferelor este de aproximativ 50000 de ori mai slaba decat pentru cea bacteriana. Majoritatea bacteriilor patogene obisnuite sunt sensibile in vitro la trimetoprim si sulfametoxazol la concentratii mult sub cele atinse in plasma, urina si alte lichide ale organismului, dupa administrarea dozelor recomandate.
Aceste microorganisme includ:
- bacterii grampozitive: listeria monocytogenes, Streptococcus faecalis, Nocardia spp, streptococcus pneumoniae, Staphilococcus aureus, Streptococcus pyogenes, Staphilococcus epidermidis,  Streptococcus viridans, Staphilococcus saprophyticus.
- bacterii gramnegative: Bordetella pertussis, Neisseria spp., Brucella spp.,  Proteus spp., Citrobacter spp., Providencia spp., (inclusiv Proteus rettgeri), Escherichia coli (inclusiv specia enterotoxigena) Pseudomonas (exceptind Ps. aeruginosa)Haemophilus ducreyi Haemophilus influenzae (inclusiv tulpinile ampicilino-rezistente), Serratia marcescens, Klebsiella/Enterobacter spp, Shigella spp., Legionella pneumophila, Vibrio cholerae, Morganella morganii (Proteus morganii), Yersinia spp.
- multe specii de Bacteroides fragilis sunt sensibile.
- anumite tulpini de Campilobacter fetus, subspeciile jejuni si Chlamidia sunt sensibile, fara dovezi de sinergism.
- anumite tipuri de mycobacterii non-tuberculoase sunt sensibile la sulfametoxazol, dar nu si la trimetoprim.
- Mycoplasmele, Ureaplasma urealyticum, mycobacterium tuberculosis si treponema pallidum nu sunt sensibile. Testarea satisfacatoare a sensibilitatii este realizata numai cu mediul recomandat, care nu contine substante inhibitorii, in special timidine si timine.

Indicatii
Septrin este indicat in tratamentul urmatoarelor afectiuni:
-  infectii ale tractului urinar (superior si inferior): infectii acute; profilaxia pe termen lung a recaderilor sau supresia infectiilor cronice dupa sterilizarea urinei; prostatita bacteriana.
- infectii ale tractului respirator: otita medie, chimioprofilaxia pe termen lung a bronsitelor cronice, sinuzita, bronsiectazii, bronsita acuta, pneumonie, bronsita cronica. Tratamentul si profilaxia pneumoniei cu pneumocystis carinii.
 infectii ale tractului genital: gonoree inclusiv infectia oro-faringiana si ano-rectala, salpingita limfogranulom venerian ancroid, granulom inghinal (venerian).
- infectii ale tractului gastrointestinal: diareea turistilor (inclusiv gastroenteritele date de E.coli enteropatogen) si pentru profilaxie la anumiti indivizi sau grupuri, shigelloza, febra tifoida si paratifoida, holera, purtatori de S. typhi.
- infectii cutanate si ale plagilor: acnee, rani infectate, furunculoza, piodermite, abcese.
-  Alte infectii bacteriene date de germeni sensibili: septicemii, osteomielita acuta si cronica, bruceloza acuta, mycetoame (exceptind pe cele date de fungi), nocardioza.
-  Micoze: blastomicoza sud-americana (Paracoccidioides brasiliensis).
- infectii cu protozoare: malaria cu P.falciparum. Date insuficiente cu privire la alte specii (vezi Precautii).
- Septrin poate fi util in: toxoplasmoza; tuse convulsiva (prevenirea recaderilor); profilaxia infectiilor cu germeni gramnegativi sensibili, la anumiti pacienti cu granulocitopenie; infectii dentare si periodontale; meningite: daca se stabileste in vitro sensibilitatea germenilor.

Doze si mod de administrare
Se recomanda administrarea Septrin in timpul meselor pentru a reduce posibilitatea tulburarilor gastrointestinale.
Infectii acute: tablete pentru adulti si tablete efervescente:
- Adulti si copii peste 12 ani: doza standard: 2 tablete la 12 ore.
- Copii intre 6-12 ani: doza standard: 1 tableta la 12 ore.
Septrin tablete efervescente trebuie luate cu putina apa sau inghitite intregi.
Tablete forte: adulti si copii peste 12 ani: doza standard: 1 tableta la 12 ore.
Copii sub 12 ani: Nu se recomanda.
Suspensie pentru adulti: adulti si copii peste 12 ani: doza standard: 10 ml la 12 ore.
Copii sub 12 ani: Nu se recomanda.
Septrin suspensie pediatrica:
- Copii peste 12 ani: doza standard
- Copii intre 6-12 ani 10 ml la 12 ore
- Copii intre 6 luni-5 ani 5 ml la 12 ore
- Copii intre 6 sapt.-5 luni 2, 5 ml la 12 ore. Acest dozaj asigura aproximativ 6 mg trimetoprim si 30 mg sulfametoxazol/kg/24 ore. Suspensiile de Septrin pentru adulti si copii pot fi diluate cu sirop.
In infectiile acute tratamentul trebuie continuat pana ce pacientul are o perioada asimptomatica de cel putin 2 zile. Majoritatea necesita tratament de cel putin 5 zile. Daca nu apare ameliorare clinica dupa 7 zile de terapie, tratamentul trebuie reconsiderat. Pentru infectiile severe, la toate grupele de varsta, dozele pot fi crescute cu 50%. in infectiile acute, necomplicate, ale tractului urinar inferior, ca o alternativa la dozele standard, s-a dovedit eficient un tratament de scurta durata de 1-3 zile.
Doze speciale:
Cand in text este scris "tableta", aceasta reprezinta tableta de adult. Cand se folosesc alte forme de prezentare trebuie facute corectarile de rigoare.
Profilaxia pe termen lung a recurentelor sau supresia infectiilor cronice in sterilizarea urinei:
- Adulti si copii peste 12 ani: o tableta noaptea.
- Copii sub 12 ani: O doza nocturna de 2 mg trimetoprim si 10 mg sulfametoxazol/kg corp. Tratamentul poate fi continuat 3-12 luni, sau mai mult, dupa caz.
- prostatita cronica. Initial poate fi necesara o doza mai mare decat cea standard. Tratamentul trebuie sa dureze 3 luni, pentru a se reduce riscul recaderilor.
- pneumonia cu pneumocystis carinii:
Tratament:20 mg trimetoprim si 100 mg sulfametoxazol/kg corp/zi in doua sau mai multe doze, timp de 2 saptamani.
Profilaxie: doza standard in perioada de risc.
- gonoree: ca o alternativa la terapia standard de 5-7 zile se recomanda, doar pentru adulti, unul dintre regimurile urmatoare: in cazuri necomplicate 4 tablete la 12 ore timp de 2 zile, sau 5 tablete, urmate de o alta doza de 5 tablete 8 ore mai tarziu. Se poate administra si o singura doza de 8 tablete in cazul unei compliante mai scazute a pacientului.
- infectia gonococica oro-faringiana: 2 tablete de 3 ori pe zi timp de 7 zile, sau 9 tablete zilnic timp de 5 zile.
- Sancroid:
Tratamentul trebuie urmat 10-15 zile.
- Limfogranulom venerian:
Tratamentul trebuie urmat 10-15 zile.
-  Granulom inghinal (venerian):
Tratamentul trebuie urmat pana la 2 saptamani.
- bruceloza acuta: initial poate fi necesara administrarea unei doze mai mari decat doza standard. tratamentul va fi continuat pe o perioada de cel putin 4 saptamani; curele repetate pot fi folositoare. - malarie cu P.falciparum: ca o alternativa, se pot administra 4 tablete de 2 ori/zi timp de 2 zile. copiii necesita o reducere corespunzatoare a dozelor.
- Purtatori de S.typhi si S.paratyphi:
Tratamentul se continua cel putin 1-3 luni.

Contraindicatii
Nu se administreaza Septrin la pacientii cu hipersensibilitate recunoscuta la sulphonamide, trimethoprim sau cotrimoxazol. Cu exceptia anumitor conditii, sub stricta supraveghere, nu se administreaza cotrimoxazol la pacienti cu tulburari hematologice severe. S-a administrat Septrin la pacientii in tratament cu agenti citotoxici, influentand putin sau deloc tabloul maduvei hematogene sau al sangelui periferic. Septrin nu trebuie administrat la nou-nascutii prematuri sau la termen in perioada neonatala.

Masuri de precautie
Daca apare rash cutanat, tratamentul cu Septrin trebuie intrerupt. Cand Septrin se administreaza pe perioade indelungate, se recomanda efectuarea de hemoleucogramei lunare, regulate, intrucat exista riscul unor modificari asimptomatice ale indicilor hematologici, datorate deficitului de folati. Aceste modificari pot sa dispara la administrarea de acid folinic (5-10 mg/zi) fara a influenta activitatea antibacteriana. Cand se trateaza pacienti varstnici, cu deficit de folati, sau in cazul administrarii de doze crescute de Septrin pe timp indelungat, indiferent de forma farmaceutica, se recomanda un aport suplimentar de folati.
In caz de afectare renala cunoscuta se recomanda masuri speciale :
Afectiuni renale: adulti si copii peste 12 ani: (Nu sunt disponibile informatii referitoare la copiii sub 12 ani).

Clearanceul creatininei (ml/min)

Creatinina serica (micromol/l)

Doza recomandata

peste 25

barbati: < 265

femei: < 175

Doza standard

15-25

barbati 265-620

femei 175-400

Doza standard timp de maximum 3 zile, apoi 1/2 doza standard zilnic

sub 15

barbati > 620

femei >400

Nu se administreaza daca nu exista posibilitatea hemodializei, cand se administreaza 1/2 din doza standard zilnic

Se recomanda masurarea concentratiilor plasmatice de sulfametoxazol la intervale de 2-3 zile in probe recoltate la 12 ore dupa administrarea Septrin. Daca concentratia sulfametoxazolului depaseste 150 mcg/ml, tratamentul trebuie intrerupt pana ce valorile scad sub 120 mcg/ml. (Vezi "Informatii suplimentare".) La acesti pacienti trebuie mentinut un debit urinar adecvat. Desi s-au observat cristale de sulfonamida in urina racita a pacientilor tratati cu Septrin, cristaluria apare rar in vivo. Riscul poate creste la pacientii cu malnutritie.
In cazul pacientilor ce prezinta afectare severa a parenchimului hepatic, trebuie o atentie deosebita, deoarece pot aparea modificari in absorbtia si metabolismul trimetoprimului si sulfametoxazolului. tratamentul cu Septrin in tonsilo-faringita cu streptococi -hemolitici de grup A este mai putin eficient decat tratamentul cu penicilina. Dupa tratamentul pentru malarie acuta poate aparea recrudescenta parazitemiei. Poate aparea rezistenta incrucisata intre Septrin si combinatiile cu pirimetamina/ sulfonamida.
S-a observat ca trimetoprim afecteaza metabolismul fenilalaninei, dar fara semnificatie clinica. Daca pacientii cu fenilcetonurie au un regim dietetic adecvat.
Sarcina si alaptare: nu s-a stabilit siguranta administrarii Septrin in timpul sarcinii. Studiile pe sobolani au aratat ca, la doze cu mult mai mari decat dozele terapeutice recomandate la om, apar efecte teratogene tipice antagonistilor de folati si care pot fi evitate prin administrarea de folati. La iepuri nu s-au observat malformatii determinate de administrarea de Septrin, dar la doze de aproximativ 10 ori mai mari decat dozele terapeutice recomandate la om s-a observat o crestere a mortalitatii fetale. In ciuda eliminarii sulfametoxazol si trimetoprim prin laptele matern, administrarea de Septrin la femeile care alapteaza reprezinta un risc neglijabil pentru sugar.

Reactii adverse
Deoarece Septrin contine trimetoprim si sulfonamida, ne putem astepta la tipul si frecventa efectelor secundare asociate cu acesti compusi. La dozele recomandate Septrin este in general bine tolerat. Majoritatea reactiilor adverse sunt usoare si constau in greata cu sau fara varsaturi si rash cutanat. Rareori s-au descris reactii de hipersensibilitate cutanata severe, ca eritemul multiform bulos (sindrom Stevens-Johnson) si necroliza epidermica toxica (sindrom Lyell), accidentele letale fiind si mai rare.
Majoritatea modificarilor hematologice observate sunt usoare si reversibile la intreruperea tratamentului. Acestea sunt mai ales leucopenie, neutropenie, trombocitopenie si mai rar agranulocitoza, anemie megaloblastica si purpura.
Desi majoritatea modificarilor nu determina simptome clinice, acestea pot deveni severe in cazuri izolate, mai ales la varstnici, la cei cu disfunctie hepatica sau renala si la cei cu deficit de folati; acesti pacienti trebuie observati atent.
Septrin poate induce hemoliza la anumiti pacienti susceptibili, cu deficit de G-6-PD, efect care pare sa fie indiferent de doza.
Foarte rar s-au observat afectari hepatice cu icter colestatic si necroza hepatica.
S-a raportat aparitia meningitei aseptice asociate administrarii de Septrin, meningita rapid reversibila dupa intreruperea tratamentului, dar care a reaparut in unele cazuri la reluarea tratamentului, fie cu co-trimoxazol, fie cu trimetoprim.
La doze crescute folosite pentru tratamentul pneumoniei cu pneumocystis carinii, la pacientii cu sida, s-a observat rash, febra, neutropenie, trombocitopenie si cresterea enzimelor hepatice, necesitand intreruperea administrarii.
Diareea si glosita sunt neobisnuite. colita pseudomembranoasa a fost raportata rar. Aparitia de formatiuni moniliare este foarte rara.
Au existat putine rapoarte privind aparitia de manifestari subiective precum cefalee, depresie, ameteli si halucinatii, dar legatura acestora cu terapia nu a fost dovedita.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Sindromul Piriformis

  Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

 • Metronidazolul si sarcina

  Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

 • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere

  Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

 • Stenoza spinala cervicala

  Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter