Coronavirus Update

Metronidazolul si sarcina

Publicat la data de: 11 Martie 2008
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Metronidazolul si sarcina

Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii.

Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului specialist.

Ce este metronidazolul?

Metronidazolul este un antibiotic folosit pentru tratarea diferitelor tipuri de infectii. Este disponibil sub forma de comprimate, preparate topice si ovule intravaginale.

Este folosit in mod frecvent pentru infectiile genitale, de aceea femeile insarcinate ar putea necesita tratament. Este pe piata de mai mult de 40 de ani. O alta denumire comerciala a acestuia este Flagyl.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Efectele asupra fertilitatii
  3. Efectele asupra fatului
  4. Metronidazolul si cancerul
  5. Metronidazol in timpul alaptarii
  6. Citeste pe aceeasi tema

Efectele asupra fertilitatii

Sus

Ar putea ca administrarea de metronidazol sa diminueze posibilitatea ca femeia sa ramana insarcinata?

Nu exista nici o cercetare care sa ateste acest lucru; cu toate acestea, nu exista nici un studiu care sa demonstreze ca folosirea metronidazolului scade sansele ca femeia sa ramana insarcinata.

Este posibil ca administrarea metronidazolului in timpul sarcinii sa produca pierderea sarcinii?

Nu. Exista un studiu efectuat pe 4000 de femei insarcinate care au luat metronidazol in primul trimestru de sarcina; se pare ca administrarea acestuia nu a crescut riscul de avort la aceste femei.

Efectele asupra fatului

Sus

Ar putea ca administrarea de metronidazol in timpul sarcinii sa produca defecte congenitale sau alte efecte adverse asupra fatului?

Folosirea metronidazolului a fost controversata de-a lungul anilor. Studii mai vechi au aratat o legatura intre administrarea metronidazolului si aparitia defectelor congenitale la fat.

In schimb, studiile recente au aratat ca de fapt defectele congenitale nu ar fi produse de catre metronidazol. Studiile recente, efectuate pe mii de femei insarcinate expuse la metronidazol la inceputul sarcinii, nu au gasit nici o legatura intre administrarea metronidazolului si aparitia defectelor congenitale sau a altor tipuri de efecte adverse.

Desi mai exista anumite surse care contraindica administrarea acestui drog in timpul primului trimestru sau pe toata perioada sarcinii, datele curente nu sustin acest lucru.

Dar daca metronidazolul este administrat prin aplicatii topice sau intravaginal?

Preparatele topice de metronidazol sunt foarte putin absorbite si nu determina un nivel semnificativ sanguin. Cu toate acestea, administrarea intravaginala a medicamentului determina o absorbtie mai crescuta a acestuia.

Cu toate acestea, odata ce medicamentul este sigur de administrat pe cale orala, atat calea vaginala cat si cea topica sunt considerate fara riscuri asupra sarcinii.

Pot lua metronidazol in orice moment al sarcinii?

Nu exista dovezi care sa ateste ca folosirea metronidazolului in orice moment al sarcinii ar avea risc asupra fatului. Pentru anumite afectiuni, acesta este singurul medicament cu care se pot trata si este foarte important sa tratam infectiile vaginale in timpul sarcinii.

Metronidazolul si cancerul

Sus

Se spune ca acest medicament poate produce cancer. Este adevarat?

S-a demonstrat ca metronidazolul produce modificari ale materialului genetic si cancer la animale. Nu s-a demonstrat acest lucru si asupra oamenilor. Un studiu efectuat pe cateva sute de femei insarcinate nu a aratat cresterea incidentei cancerului dupa folosirea metronidazolului.

Metronidazol in timpul alaptarii

Sus

Metronidazolul este excretat in laptele matern in cantitati destul de mari, au fost raportate procente de pana la 20% in acest sens.

Cu toate acestea, aceasta doza este mult sub nivelul terapeutic folosit pentru tratarea copiilor mici, care au fost capabili sa tolereze acest drog, fara efecte adverse asupra lor. In plus, un studiu efectuat pe 12 femei care luau metronidazol de trei ori pe zi, nu a aratat efecte adverse asupra fatului.


Medici specialisti Ginecologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter