Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Vitamina C in viroza respiratorie

Actualizat la data de: 04 Martie 2022

Generalitati

Sus
Vitamina C in viroza respiratorie Vezi galerie foto

Multi oameni iau imediat, de la primul semn de raceala, comprimate de vitamina C. Aceasta este atat de obisnuita in tratamentul virozelor respiratorii incat a ajuns sa fie adaugata intr-o multime de produse cum ar fi sucurile cu adaos de vitamina C, dropsuri cu vitamina C sau ceaiuri.

In ciuda folosirii largi a vitaminei C in tratamentul virozei, multi experti in domeniul medical au adus dovezi ce arata ca aceasta nu are niciun efect in tratamentul virozei respiratorii.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Este eficienta?
  3. Efecte adverse
  4. Doza adecvata
  5. Citeste pe aceeasi tema

Este eficienta?

Sus

A existat un mare interes in folosirea vitaminei C in viroze de cand castigatorul premiului Nobel Linus Pauling (1970) a devenit “avocatul” acesteia. El spunea ca doze mari de vitamina C pot preveni sau pot imbunatati simptomele in viroza respiratorie.

Pauling si alti medici au sugerat ca doze mari de 1000 mg sau chiar mai mari pot fi utile. Ei sugerau ca vitamina C ar trebui luata zilnic de catre un adult.

De atunci, efectele vitaminei C au fost mult studiate, dar rezultatele au fost dezamagitoare. Un studiu din 2004 a aratat ca, in viroza respiratorie, vitamina C in doza de 200 mg sau mai mare:

- nu reduce intensitatea/durata simptomelor la pacientii simptomatici;

- nu reduce riscul de a se imbolnavi de viroza respiratorie la persoanele care iau zilnic vitamina C.

Cu toate acestea, rezultatele nu au fost toate atat de descurajatoare. Studiul retrospectiv din 2004 a aratat ca:

- totusi, persoanele care iau zilnic vitamina C au sanse sa faca forme mai usoare in caz de viroze respiratorii; totusi, acest efect este neinsemnat, astfel incat cercetatorii nu sunt siguri daca se justifica recomandarea vitaminei C in viroza respiratorie;

- unele persoane, in special cei expusi la un stres fizic mare sau la temperaturi scazute, cum ar fi alergatorii de maraton, soldatii sau schiorii, daca iau tratament zilnic cu vitamina C pot avea un risc mai scazut de a dezvolta viroza.

In concluzie, beneficiile vitaminei C in viroza respiratorie sunt neinsemnate si sunt doar pentru o anumita categorie de populatie. Deoarece vitamina C pare sa aiba un efect biologic in anumite cazuri, cercetatorii isi continua studiile privind efectele acesteia. Este posibil ca vitamina C sa ajute anumite persoane, dar nu toata populatia.

Efecte adverse

Sus

Vitamina C, in doze normale, nu are efecte adverse la majoritatea populatiei. Totusi, cei care au afectiuni renale cronice sau boli ale sangelui, ar trebui sa consulte medicul inainte de a incepe un tratament cu vitamina C.

Doze mari de pana la 2000 mg sau mai mari pot duce la aparitia efectelor adverse. Aceste doze pot cauza greata, diaree, ce pot fi severe in cazul copiilor sau varstnicilor.

Doza adecvata

Sus

Doza adecvata de vitamina C poate fi cheia mentinerii sanatatii. Ajuta la refacerea tesuturilor si la vindecarea ranilor. In urma unui studiu, au descoperit ca este benefic pentru toata lumea sa-si asigure doza zilnica recomandata; aceasta este de 90 mg/zi pentru barbati si 75 mg/zi pentru femei. Copiii ar trebui sa primeasca intre 15-75 mg/zi, in functie de varsta.

Medicii recomanda ca populatia sa isi ia doza zilnica de vitamina C si din alimente. De exemplu, un pahar de suc de portocale contine doza zilnica de vitamina C.

Deoarece beneficiile nu sunt dovedite, specialistii nu recomanda administrarea de megadoze de vitamina C pentru viroza respiratorie sau pentru alte afectiuni. Doze mai mari de 500mg nu par sa aiba niciun beneficiu suplimentar. Corpul uman nu poate absorbi doze atat de mari, excesul fiind eliminat din organism.

Din nefericire, niciun tratament medicamentos nu poate vindeca mai repede viroza respiratorie, nici macar vitamina C. Hidratarea si odihna sunt foarte importante in tratamentul virozelor; se mai pot folosi decongestionantele si antihistaminicele pentru congestia nazala. Unele remedii naturiste sunt, de asemenea, de mare folos.


Medici specialisti Pneumofiziologie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate