Clickmed
programare rapida la medic

Ce este vitamina C?

Actualizat la data de: 22 Octombrie 2018

Generalitati

Sus
Ce este vitamina C?

Vitamina C, cunoscuta si sub denumirea de acid ascorbic, a beneficiat de-a lungul timpului de foarte multa atentie; fiind una dintre cele mai cunoscute si disponibile vitamine, nu este de mirare ca s-a situat intotdeauna in topul listei suplimentelor.

Cand ne gandim la vitamina C, in mod instinctiv facem asocierea cu racelile comune. Acest lucru i se datoreaza lui Linus Pauling pentru cartea lansata in 1970: "Vitamina C si racelile comune", in care autorul recomanda o doza crescuta din respectiva vitamina pentru tratarea simptomelor de raceala.

Cartea a determinat o crestere impresionanta a vanzarii de vitamina C si a convins nutritionistii sa inceapa o serie de studii cu privire la functiile acesteia.

In prezent, exista inca multe persoane care au mare incredere in puterea miraculoasa a acestei vitamine, desi cercetarile desfasurate de-a lungul timpului nu au relevat sufieciente dovezi care sa sustina eficienta impotriva contactarii/tratarii racelilor comune, insa au aprobat faptul ca exista efecte pozitive asupra frecventei si severitatii virozei respiratorii.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Vitamina C si scorbutul
  3. Functiile vitaminei C
  4. Citeste pe aceeasi tema

Vitamina C si scorbutul

Sus

Povestea vitaminei C incepe cu veacuri in urma, in urma descoperirii unei afectiuni medicale denumite scorbut. Datorata unui aport insuficient de vitamina C in organism, afectiunea se manifesta prin anemie, afectiuni gingivale finalizate cu pierderea dintilor, dureri articulare si musculare, formarea de pete pe piele, letargie etc. Boala este mentionata inca din secolul 16 in jurnalele de bord ale marinarilor, care, petrecand mult timp pe mare, erau privati de fructele si legumele proaspete - principalele surse naturale de vitamina C.

Aproape la fel de vechi ca si rapoartele care descriu boala sunt si cele care precizeaza descoperirile curative: salata verde, fructele si legumele, varza murata, ceapa, pelinul, hreanul, samanta de mustar. In anul 1530, exploratorul francez Jacques Cartier relata cum aborigenii din Newfoundland (insula si provincie in Canada) au tratat misterioasa boala cu un preparat extras din mugurii unui copac vesnic verde, denumit "arborele vietii" sau "copacul vietii".

Cu toate acestea, boala a continuat sa fie un "blestem" pentru marinari vreme de inca 200 de ani, pana cand doctorul britanic James Lind a descoperit un remediu.

Considerand ca substantele acide calmeaza simptomele de boala, Lind a testat cinci substante diferite pe 5 grupuri de marinari afectati de scorbut; primul grup a primit zilnic cidru, al doilea apa de mare, al treilea otet de mere, al patrulea o combinatie intre usturoi, seminte de mustar, balsam de Peru si rasina de smirna, iar cel de-al cincilea grup a primit zilnic 2 portocale si 1 lamaie.

Lind a descoperit ca simptomele barbatilor din grupul tratat cu citrice (gr. cinci) s-au ameliorat rapid, unul dintre marinari revenind la datorie in doar cinci zile. Barbatii tratati cu cidru au prezentat usoare imbunatatiri ale starii de sanatate dupa doua saptamani de tratament; celelalte 3 grupuri nu au prezentat nici un fel de reactie.

Desi Lind a publicat rezultatele studiului sau, au trecut 50 de ani pana in momentul in care Marina britanica a adaugat sucul de lamaie in dieta zilnica a marinarilor.

Abia in anul 1932, cercetatorii au izolat vitamina in sine, denumind-o acid hexuronic; in timp, oamenii de stiinta au optat pentru denumirea de acid ascorbic - fara scorbut. Bineinteles, vitamina C nu protejeaza organismul doar impotriva scorbutului, ci indeplineste functii variate.

Functiile vitaminei C

Sus

- Cofactor in formarea si intarirea fibrilelor de colagen - componenta principala a tesuturilor conjunctive, tendoanelor, ligamentelor, cartilajelor, pielii, oaselor.

- Importanta in dezvoltarea oaselor si dintilor.

- Necesara pentru metabolismul aminoacizilor si sintetizarea hormonilor - inclusiv a hormonilor tiroidieni care controleaza rata metabolismului;

- Importanta in absorbtia de fier si calciu;

- Promoveaza vindecarea si cicatrizarea plagilor si ranilor tegumentare;

- Intareste sistemul imunitar;

- Ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange.

In prezent, vitaminei C i se atribuie un important rol antioxidant:

- protejeaza o serie de enzime implicate in functii diverse, de la colesterol pana la anticorpi;
- elimina radicalii liberi care distrug celulele responsabiole de aparitia cancerului, bolilor de inima, cataractei si previne imbatranirea prematura;

In afara beneficiilor oferite organismului, vitamina C poate fi si un aditiv alimentar folositor; este un conservant natural care previne deteriorare alimentelor. Deasemenea, vitamina inhiba formarea nitrosaminelor - compusi ce pot favoriza aparitia cancerului.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate