Clickmed
programare rapida la medic

Hormon

Substanta secretata de o glanda endocrina, eliberata in circulatia sangvina si destinata sa actioneze in mod specific pe unul sau mai multe organe-tinta cu scopul de a le modifica functionarea. Hormonii se impart in trei mari grupe dupa structura lor: hormonii polipeptidici (formati din mai multi acizi aminati), de exemplu insulina; hormonii steroidieni (derivati ai colesterolului), precum cortizolul si derivatii lui; hormonii derivati dintr-un acid aminat, precum hormonii tiroidieni.

Hormonii sunt secretati, in principal, de catre glandele cu secretie interna, adica hipofiza, tiroida, paratiroidele, suprarenalele si glandele genitale, dar si de diferite formatiuni celulare raspandite in organism. In plus, anumite celule ale pancreasului si rinichiului, precum si hipotalamusul, sau, inca, placenta la femeile gravide, sintetizeaza hormoni specifici. Hormonii sunt cei care guverneaza numeroase functii ale corpului, indeosebi metabolismul celulelor, cresterea, dezvoltarea sexuala, reactiile corpului la stres.
Hormonul este eliberat in sange si circula cel mai des legat de o proteina care regleaza actiunea sa. El se fixeaza in continuare pe receptorii purtati de catre organele-tinta cu o specificitate comparabila celei a unei chei intr-o broasca, cu scopul de a adapta organismul la nevoile momentului, de exemplu pentru a stimula secretiile de insulina atunci cand ingestia alimentelor antreneaza o crestere a nivelului glucozei din sange. Productia de hormon este la randul ei stimulata sau franata printr-un proces regulator, zis retrocontrol, care poate fi hipotalamic sau metabolic; astfel, scaderea glicemiei inhiba secretarea de insulina de catre pancreas.

Utilizarea terapeutica - Se pot fabrica sintetic hormoni a caror structura chimica este identica cu cea a hormonilor naturali sau este apropiata de aceasta. Aceste substante pot fi utilizate in terapeutica pentru a repara o carenta hormonala. Acesta este de exemplu cazul cortizonului, antiinflamator puternic, care este un derivat de cortizol elaborat de glandele suprarenale. De asemenea, pot fi utilizati hormoni naturali, extrasi din sange sau din urina si apoi purificati.

Surse si efecte ale principalilor hormoni
Hipofiza - Agatata de creier, ea este formata din antehipofiza, in fata, si de posthipofiza in spate. Antehipofiza - sintetizeaza somathormonul, hormonul de crestere, prolactina, care asigura indeosebi lactatia, si stimulinele, activatoare ale altor glande. Posthipofiza - stocheaza ocitocina si hormonul antidiuretic provenind de la hipotalamus.
Hipotalamus - Aceasta regiune a creierului secreta ocitocina (care declanseaza contractiile uterine? in timpul nasterii), hormonul antidiuretic (care provoaca o retentie de apa in organism) si liberinele (care activeaza stimulinele antehipofizei).
Ovare - Situate de o parte si de alta a uterului, ele secreta estrogenii, hormonii tipic feminini, si progesteronul, hormonul de sarcina.
Pancreas endocrin - Este vorba de celulele raspandite in pancreas, care sintetizeaza insulina (care micsoreaza concentratia in glucoza a sangelui) si glucagonul (care creste aceasta concentratie).
Paratiroide - In numar de patru, lipite de tiroida, ele produc parathormonul, care creste concentratia sangvina in calciu.
Suprarenale - Fiecare dintre cele doua suprarenale, situate pe rinichi, este formata dintr-o corticosuprarenala la periferie si o medulosuprarenala in centru.
Corticosuprarenale - Secreta: glucocorticosteroizii, care influenteaza reactiile glucidelor, mineralocorticosteroizii, care retin sodiul in organism, si androgenii suprarenalieni, virilizanti.
Medulosuprarenale - Acestea produc adrenalina si noradrenalina, hormoni de activare generala a organismului in caz de stres.
Testicule - Situate In scrot, ele sintetizeaza testosteronul, hormonul virilitatii.
Tiroida - La baza gatului, ea secreta triiodotironina si tiroxina, indispensabile dezvoltarii oaselor si creierului la copil si activatoare ale reactiilor chimice ale organismului.

Citeste si

Arhiva
 • Testarea hormonilor tiroidieni Testarea hormonilor tiroidieni

  Generalitati Testarea hormonilor tiroidieni implica realizarea unor teste de sange prin intermediul carora se evalueaza cat de bine functioneaza glanda tiroida. Glanda tiroida este formata din doi lobi, stang si drept, uniti intre ei prin intermediul unei structuri...citeste mai mult

 • Hormonii: efectele asupra organismului Hormonii: efectele asupra organismului

  Generalitati Hormonii sunt substante chimice produse de catre glandele care formeaza sistemul endocrin; eliberati in circulatia sanguina hormonii actioneaza in mod specific pe unul sau mai multe "organe-tinta" cu scopul de a le reglementa functionalitatea....citeste mai mult

 • Analiza hormonilor (hormonul de sarcina, hormonii glandei tiroide, hormonii glandelor suprarenale, frotiu citohormonal) Analiza hormonilor (hormonul de...

  Generalitati In organism exista doua tipuri de glande, organe care produc secretii: glande cu secretie externa sau glande exocrine, ale caror secretii nu se varsa in sange (glanda lacrimala, salivara, glandele care secreta sucuri digestive etc.) si glande cu secretie...citeste mai mult

 • Hormonul uman de crestere (HGH): vinovat de procesul imbatranirii? Hormonul uman de crestere (HGH):...

  Generalitati Hormonul de crestere (HGH) este considerat de unii specialisti ca fiind cheia incetinirii procesului de imbatranire. Hormonul de crestere este produs de glanda pituitara (care are forma unui bob de mazare, situata la baza creierului) si are rolul de a...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter