Coronavirus Update

Hormonul uman de crestere (HGH): vinovat de procesul imbatranirii?

Publicat la data de: 13 Octombrie 2011
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Hormonul uman de crestere (HGH): vinovat de procesul imbatranirii?

Hormonul de crestere (HGH) este considerat de unii specialisti ca fiind cheia incetinirii procesului de imbatranire. Hormonul de crestere este produs de glanda pituitara (care are forma unui bob de mazare, situata la baza creierului) si are rolul de a stimula dezvoltarea normala (cresterea) unui om inca din timpul copilariei si de a sustine activitatea tesuturilor si a organelor pe tot parcursul vietii (activitatile metabolice).

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cine ar trebui sa utilizeze hormoni de crestere?
  3. Care sunt riscurile utilizarii inadecvate a hormonului de crestere?
  4. Exista hormon uman de crestere sub forma de pastile?
  5. Concluzii
  6. Citeste pe aceeasi tema

Cine ar trebui sa utilizeze hormoni de crestere?

Sus

Hormonul sintetic uman de crestere, care se administreaza prin injectare este disponibil doar cu prescriptie medicala si este recomandat pentru tratamentul adultilor care au cu adevarat deficit de hormon de crestere - in mod normal valorile hormonului de crestere nu scad o data cu inaintarea in varsta.

Nivelul diminuat al hormonului de crestere poate fi cauzat de adenomului hipofizar - o tumoare a glandei pituitare sau a tratamentului chirurgical al adenomului ori radioterapiei.

In cazul adultilor care manifesta deficit de hormon de crestere, tratamentul pentru echilibrarea nivelului acestuia ar putea:
- creste densitatea osoasa
- creste masa musculara
- scadea grasimea corporala
- stimula capacitatea de efort.

Utilizarea hormonului uman de crestere pentru tratarea problemelor musculare determinate de HIV/SIDA a fost aprobata. In plus, se pare ca desi tratamentul injectabil cu hormoni de crestere poate creste masa musculara si poate reduce cantitatea de grasime corporala la adultii sanatosi, acesta nu ar fi un avantaj deoarece inca nu se poate stabili cu certitudine daca ar exista si alte beneficii oferite de hormonul de crestere adultilor sanatosi.

Care sunt riscurile utilizarii inadecvate a hormonului de crestere?

Sus

Administrarea hormonului de crestere la persoanele care nu au nevoie de suplimentarea valorilor ar putea avea o serie de efecte secundare precum:
- sindrom de tunel carpian
- tumefieri la nivelul bratelor si picioarelor
- dureri articulare
- dureri musculare
- la barbati, extinderea tesutului mamar (ginecomastie).

Hormonul de crestere ar putea contribui si la aparitia diabetului si a bolilor de inima. Unele studii sugereaza ca efectele secundare ale tratamentelor cu hormoni de crestere pot fi mai des intalnite la adultii mai in varsta deoarece studiile care au avut ca subiecti adultii sanatosi sunt limitate, au fost pe termen scurt si nu este clar daca afectele secundare ar putea fi tratate sau s-ar agrava.

Exista hormon uman de crestere sub forma de pastile?

Sus

Exista diverse prezentari comerciale ale hormonului uman de crestere sub forma de pastile care sustin ca acesta ar avea rezultate similare ca forma sa injectabila. Totusi nu exista nici o dovada ca aceste afirmatii sunt adevarate. De asemenea, nu exista nici o certitudine privind actiunea pozitiva a remediilor homeopatice care se prespune ca ar contine hormoni de crestere.

Concluzii

Sus

Daca o persoana este ingrijorata de diverse aspecte legate de imbatranire, ar trebui sa se adreseze medicului in legatura cu modalitatile care ar putea imbunatati, la modul real, sanatatea sa. Un stil de viata sanatos - alimentatie sanatoasa si activitate fizica in mod constant, inclusiv rutina de zi cu zi - ar putea face o persoana sa se simta cel mai bine pe masura ce imbatraneste.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate