Durerile articulare (artralgia)
Generalitati
SusDurerile articulare, cunoscute sub denumirea medicala de artralgie, pot afecta una sau mai multe articulatii ale corpului uman. Articulatiile faciliteaza mobilitatea si flexibilitatea corpului, motiv pentru care sunt extrem de sensibile la traumatisme sau in urma exercitarii unei presiuni intense. Totodata, lezarea sau inflamarea unei articulatii poate provoca un disconfort major, fapt care poate interfera cu realizarea activitatilor zilnice!
Durerile articulare sunt dificil de suportat, mai ales cand persoana in cauza nu isi poate desfasoare activitatile zilnice; astfel, activitati simple, precum perierea parului, periajul dintilor, mersul la toaleta sunt greu de realizat si obositoare si, in plus, agraveaza durerea. In functie de cauze si simptome o persoana poate prezenta dureri articulare pentru o perioada determinata de timp sau pentru tot restul vietii!
Simptome
Sus- Sensiblitate la atingere
- Inflamatie;
- Vanatai;
- Utilizarea limitata a articulatiei.
Cauze
SusExista mai multe tipuri de cauze care conduc la manifestarea durerilor articulare, printre aceste se regasesc: afectiuni, traumatisme, degenerarea, stresul cauzat de utilizarea excesiva. Astfel, printre cauzele durerilor articulare se afla: afectiuni ale ligamentelor si tendoanelor, entorsele, deteriorarea cartilajului, tumori sau renuntarea la steroizi.
Afectiuni asociate cu prezenta durerilor articulare:
- Guta;
- Arterite, precum: osteoartrita si artrita septica;
- Tendinite;
- Bursita;
- Condromalacia patelara;
- Osteoporoza;
- Osteomielita;
- Boli autoimune, precum: artrita reumatoida, lupus eritematos sistemic;
- Diferite infectii: gripa, pojar, sindromul Epstein-Barr, febra reumatica (reumatism articular acut), hepatitele, oreion, varicela, boala Lyme.
Diagnosticare
SusDurerile articulare afecteaza toate grupele de varsta - copii, adulti, varstnici. O categorie speciala sunt sportivii, deoarece sunt supusi riscului de a prezenta traumatisme, in timp ce persoanele in varsta sufera frecvent de slaba rezistenta osoasa.
Totodata, pacientii care sufera de obezitate sau supraponderabilitate prezinta frecvent dureri articulare la nivelul ghenunchilor si gleznelor din cauza presiunii exercitata de kilogramele in plus.
Durerea articulara este un simptom, deci nu impune diagnosticare - importanta este diagnosticarea cauzelor artralgiei si administrarea tratamentului corespunzator.
Cauzele durerilor articulare pot fi diagnosticare prin: examen fizic, anamneza, raze x, imagistica prin rezonanta magnetica (IRM), teste de sange, de urina.
Sfaturi utile
SusOdata ce cauzele durerilor articulare au fost stabilite exista mai multe optiuni conventionale de tratament, care ajuta la ameliorarea rapida a durerilor. Antialgicele precum ibuprofenul, antiinflamatoarele sau relaxantele musculare sunt frecvent recomandate pentru tratarea simptomelor usoare.
In cazul in care pacientul prezinta dureri articulare grave, asociate cu existenta unei afectiuni cronice, tratamentul consta in administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene eliberate cu prescriptie medicala. Din pacate, medicamentele eliberate cu prescriptie medicala au efecte adverse asupra organismului, crescand riscul de accident vascular cerebral sau infarct miocardic.
Autoingrijirea este esentiala pentru a face fata durerilor de articulatii! O alimentatia sanatoasa, la care se adauga un program de exercitii fizice usoare si unul de stretching ajuta la cresterea mobilitatii si flexibilitatii si contribuie la ameliorarea durerilor. Metodele alternative, cum ar fi compresele reci, plasturii impotriva durerilor si inflamatiilor aduc un beneficiu minor in cazul durerilor articulare.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ortopedie
- Asist. univ. dr. Vlad Predescu - Spitalul clinic de urgenta sf. PANTELIMON (fostul Spital 23 August)
- Dr. Robert Cristian Apostolescu - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Ioan Bogdan Andrei - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Horia Orban - Spitalul Universitar de Urgenta ELIAS
- Dr. Radu Fundulea - Spitalul clinic COLENTINA
Articole recomandate
- Bolile reumatice – tot mai des intalnite in randul tinerilor, chiar al cop ...
- Colita ulcerativa la copii
- Strategii inteligente pentru a preveni recidiva infectiei fungice a unghiilor
- Hepatita autoimuna
- Informatii esentiale despre sindromul Sjogren
- Infectia cu parvovirus
- Terapia Mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului
- 7 exercitii pentru maini, care atenueaza durerile articulare
- 10 exercitii pentru maini care amelioreaza durerile articulare