Coronavirus Update

Bolile cardiovasculare

Actualizat la data de: 12 August 2009
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Bolile cardiovasculare Vezi galerie foto

O introducere in bolile cardiovasculare – „ucigasul” nr. 1 la nivel mondial
Ce sunt bolile cardiovasculare?
Termenul „boli cardiovasculare” (BCV) este atribuit unei multitudini de boli ce afecteaza inima si vasele de sange, printre acestea numarandu-se cardiopatia ischemica (CI), afectiunile cerebrovasculare, hipertensiunea arteriala (presiunea ridicata a sangelui) sau boala arteriala periferica (BAP).
Alte boli cardiovasculare sunt miocardita (afectiune a inimii cauzata de febra reumatica) si bolile cardiace congenitale (malformatii ale inimii prezente de la nastere).
BCV sunt asociate cu atacurile de cord (infarctul miocardic), angina si accidentele vasculare cerebrale.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Impactul bolilor cardiovasculare
  3. Cauze
  4. Semne si simptome
  5. Diferitele forme de boli cardiovasculare
  6. Factori de risc in bolile cardiovasculare
  7. Bolile cardiovasculare – o preocupare mondiala
  8. Tratarea bolilor cardiovasculare
  9. Bibliografie
  10. Citeste pe aceeasi tema

Impactul bolilor cardiovasculare

Sus

- O treime din numarul total de decese la nivel mondial este cauzata de BCV, care constituie astfel principala cauza de deces pe plan mondial. Mai mult, BCV sunt responsabile de mai multe decese in lume decat cancerul, insuficienta respiratorie cronica si diabetul zaharat cumulate.
- Pe langa impactul pe care il au asupra tarilor si populatiei ca factori de deces, BCV constituie totodata o cauza majora de handicap si afectiuni cronice, reprezentand o povara considerabila pentru sistemele medicale si economie. Pana in 2020, se estimeaza ca BCV vor deveni principala cauza de handicap, devansand bolile infectioase.
- BCV afecteaza tot mai multe persoane de varsta medie, reducandu-le veniturile si potentialul de economisire. In 2003, BCV au costat Uniunea Europeana 169 miliarde de euro, in vreme ce costul anual in Statele Unite a fost estimat la 403 miliarde de dolari pentru 2006. O reducere a mortalitatii si morbiditatii prin BCV ar avea un efect benefic major asupra costurilor in crestere ale ingrijirii medicale, si ar favoriza dezvoltarea socioeconomica a comunitatilor si natiunilor.

Impactul bolilor cardiovasculare
- Se estimeaza ca 17 milioane de oameni mor anual din cauza BCV.
- La fiecare doua secunde survine un deces ca rezultat al BCV, un atac de cord la fiecare cinci secunde si un atac cerebral la fiecare sase secunde.
- Dintre cele 17,5 milioane de decese cauzate de BCV in 2005, s-a estimat ca 7,6 milioane au fost determinate de cardiopatie ischemica si 5,7 – de atacuri cerebrale.
- Din cele 10 miloane de oameni care supravietuiesc anual unui accident vascular cerebral, peste 5 milioane raman cu dizabilitati permanente, devenind o povara pentru familii si comunitati.
- Numarul total de decese cauzate de BCV se estimeaza sa ajunga la aproximativ 25 milioane pana in 2020.

Cauze

Sus

- Evenimentele acute precum infarctul miocardic si accidentele cerebrale sunt predominant cauzate de ateroscleroza, adica de depunerea progresiva a materialului gras (ex. colesterol, trombocite si reziduuri celulare) pe peretele arterial al vaselor de sange ce iriga inima sau creierul. Acumularile reziduale determina formarea leziunilor sau a ateromatozei. in timp, aceste leziuni se maresc si se dilata, ingustand artera si astfel limitand cantitatea de sange ce circula prin vase. Vasul de sange se poate astfel intari si pierde din flexibilitate.
- Deoarece inima si creierul nu sunt irigate corespunzator, aceste limitari ale fluxului sangvin, asociate aterosclerozei, pot cauza probleme cardiovasculare precum angina. Limitari mai accentuate pot degenera in evenimente cardiovasculare serioase, inclusiv atacuri de cord si accidente cerebrale.
- Dilatate, arterele se pot rupe, dezvoltand cheaguri de sange ce pot bloca complet vasele, cauzand atacuri de cord si accidente cerebrale.

Semne si simptome

Sus

Nu exista simptome caracteristice BCV, primul semn fiind, in majoritatea cazurilor, un infarct de miocard sau un accident cerebral. Acest lucru probeaza importanta constientizarii de cate indivizi a riscurilor si luarea de masuri pentru prevenirea BCV. Cu toate acestea, unele persoane prezinta anumite simptome.

Diferitele forme de boli cardiovasculare

Sus

- Cardiopatie ischemica (CI), o afectiune a vaselor de sange ce iriga inima. Implicatiile CI cuprind:
- Infarctul miocardic (IM, sau atac de cord)
- Angina (dureri ale pieptului)
- Unele aritmii (ritmuri anormale ale inimii).

- Bolile cerebrovasculare, afectiuni ale vaselor de sange ce iriga creierul. Implicatiile bolilor cerebrovasculare includ:
- Accidentele cerebrale (afectiuni ale celulelor creierului cauzate de insuficienta irigare cu sange)
- Atacul ischemic tranzitoriu (alterare temporara a vederii, vorbirii, simtului tactil sau miscarii)

- Boala arteriala periferica (BAP), o afectiune a vaselor de sange ce iriga bratele si picioarele, ce poate rezulta in dureri intermitente sau crampe, mai ales in timpul exercitiului fizic, la nivelul muschilor picioarelor.

- Cele mai comune simptome ale atacului de cord cuprind dureri sau disconfort resimtit in mijlocul pieptului, brate, umarul stang, coate, maxilare sau spate. Alte simptome includ dispneea (dificultatea de a respira) sau insuficienta respiratorie, starea de rau, voma, apatia sau lesinul, transpiratia rece, paliditatea.

- Cel mai frecvent intalnit simptom ale accidentului cerebral este senzatia brusca de slabiciune a fetei si membrelor, cel mai adesea pe o parte a corpului. Alte simptome cuprind declansarea rapida urmatoarelor: atrofierea fetei si membrelor, cel mai adesea pe una dintre partile corpului; confuzia; dificultate in vorbire sau intelegere; dificultate in vederea cu unul sau ambii ochi; dificultate in deplasare, ameteala, pierdere a echilibrului sau coordonarii; migrene pronuntare fara cauza precisa; lesin sau stare de inconstienta.

Factori de risc in bolile cardiovasculare

Sus

- Exista un numar de factori de risc bine definiti, ce pot fi impartiti in doua categorii principale: modificabili (cei care pot fi influentati) si nemodificabili (aceia care nu pot fi influentati sau tratati).
- Principalii factori de risc modificabili sunt responsabili de aproximativ 80% dintre cardiopatiile ischemice si afectiunile cerebrovasculare.

Factori de risc modificabili
- Hipertensiunea
- Dislipidemia (niveluri anormale ale colesterolului)
- Diabetul/perturbari ale tolerantei la glucoza
- Fumatul
- Obezitatea (IMC 30)
- Lipsa activitatii fizice
- Microalbuminuria sau RFG <60 mL/min (boala a rinichiului diabetic)

Factori de risc nemodificabili
- Varsta (>55 ani pentru barbati, >65 ani pentru femei)
- BCV premature in istoria familiei

Bolile cardiovasculare – o preocupare mondiala

Sus

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), exista peste 300 de factori de risc asociati cu BCV si accidentul vascular cerebral, iar factorii de risc pentru BCV afecteaza in prezent oamenii din intreaga lume.

Contrar unei convingeri generale potrivit careia BCV afecteaza in special barbati din tarile dezvoltate, peste 80% din decesele produse de BCV au loc in tari cu un nivel mediu si scazut de viata, aproape in mod egal in randul barbatilor si al femeilor.

Tratarea bolilor cardiovasculare

Sus

- Interventiile farmacologice pot contribui in tratarea aproape tuturor tipurilor de BCV, inclusiv hipertensiune, colesterol ridicat si a diabetului/ perturbarilor tolerantei la glucoza.

Diferitele clase de medicamente existente pentru tratarea tipurilor de BCV cuprind:
- Anti-hipertensive
- Anti-agregante plachetare
- Anticoagulante orale
- Statine (medicamente pentru reducerea lipidelor)
- Inhibitori de absorbtie a colesterolului
- Antidiabetice orale
- Insulina.

- In urma unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral, riscul producerii unui nou atac/accident poate fi considerabil redus, prin administrare medicamentoasa - statine pentru reducerea colesterolului, medicamente pentru reducerea tensiunii si aspirina.

Bibliografie

Sus

1. Organizatia Mondiala a Sanatatii, Fact Sheet 317: Cardiovascular Diseases Februarie 2007.
http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs317/en/index.html. Accesat Martie 2008.
2. Organizatia Mondiala a Sanatatii, Bolile Cardiovasculare http://www.who.int/cardiovascular_diseases/en/ Accessat Martie 2008.
3. Levenson JW et al. Reducing the global burden of cardiovascular disease: the role of risk factors. Preventative Cardiology 2002; 5:188–99.
4. Leal J et al. Economic Burden of Cardiovascular Diseases in the enlarged European Union. Euro Heart J 2006; 27:1610-19.
5. Thom T et al. Heart disease and stroke statistics—2006 update. Circulation 2006;113:e85-e151.
6. Organizatia Mondiala a Sanatatii, The Atlas of Heart Disease and Stroke 2004.
http://www.who.int/cardiovascular_diseases/resources/atlas/en/index.html Accesat Martie 2008.
7. Murray CJL, Lopez AD. eds. The Global Burden of Disease: A Comprehensive Assessment of Mortality and Disability from Diseases, Injuries, and Risk Factors in 1990 and Projected to 2020. Cambridge; Harvard University Press 2001.


Medici specialisti Cardiologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate