Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Simptome resimtite inainte de declansarea unui atac de cord

Actualizat la data de: 13 August 2024
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Clinica: Cabinet Cardiologie Rocordis

Generalitati

Sus
Simptome resimtite inainte de declansarea unui atac de cord

Un atac de cord nu este resimtit intotdeauna ca o durere intensa in zona pieptului. Cercetatorii Centrului Medical Universitar Duke au descoperit, in cadrul unei cercetari ample, ca exista foarte multe cazuri de infarct miocardic tacut, deseori soldate cu pierderea vietii.

Simptomele resimtite la nivel organic inainte de un infarct miocardic pot sa apara cu saptamani sau luni inainte, chiar daca sunt usoare, vagi, aproape deloc dureroase si aparent fara nicio legatura cu o potentiala disfunctie a aparatului cardiac.

Un alt studiu de specialitate arata ca o treime din pacientii care au suferit un atac de cord nu au prezentat nicio durere toracica. Majoritatea acestora sunt in varsta, de sex feminin sau diabetici.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Atacul de cord tacut
  3. Simptomele asociate cu atacul de cord
  4. Citeste pe aceeasi tema

Atacul de cord tacut

Sus

Atacul de cord silentios nu are simptome evidente si se poate petrece fara ca pacientul sa realizeze fenomenul prin care trece. In lumea medicala, atacul de cord tacut se mai numeste si ischemie silentioasa, referindu-se la privarea muschilor inimii de oxigen.

Acesta semanifesta ca orice infarct miocardic recunoscut, blocand fluxul sanguin catre o sectiune a inimii si cauzand leziuni miocardului (peretelui muscular al inimii).

Persoanele care sufera un infarct miocardic silentios sunt mai susceptibile simptomelor atipice si subtile, precum cele ale indigestiei si ale racelii. Unii pacienti confunda semnalele infarctului miocardic cu manifestarile intinderilor musculare din zona pieptului sau a partii superioare a spatelui.

Anumite demersuri stiintifice sugereaza faptul ca atacurile de cord tacute apar mai frecvent in cazul femeilor, decat al barbatilor, fiind confundate chiar si de medici cu semnele tipice ale anxietatii.

Factorii de risc pentru atacul de cord tacut sunt identici cu cei ai infarctului miocardic recunoscut, respectiv hipertensiunea arteriala, nivelul ridicat de colesterol, fumatul, istoricul familial ce include boli cardiace, obezitatea si varsta inaintata.

In plus, atacul de cord tacut poate fi chiar mai periculos decat cel obisnuit, intrucat leziunile produse de acesta pot conduce la alte afectiuni cardiace grave. Mai mult decat atat, intrucat atacul de cord tacut nu este tratat deseori, iar fluxul sanguin catre inima ramane deficitar, impactul acestuia poate fi de amploare pe termen lung.

Simptomele asociate cu atacul de cord

Sus

Bolile cardiace sunt numite, in lumea medicala, criminali tacuti, intrucat simptomele lor sunt de multe ori usoare, aproape insesizabile si usor de confundat cu manifestarile clinice ale indigestiei, intinderilor musculare sau ale oboselii cronice.

De asemenea, simptomele atacului de cord pot sa varieze substantial de la o persoana la cealalta. Unii pacienti nici nu sesizeaza suferintele organismului si constata cu stupoare ca au trecut printr-un infarct miocardic. Simptomele atacului de cord au urmatoarele caracteristici:

- pot sa debuteze lent si sa cauzeze dureri usoare si disconfort suportabil sau pot fi intense si sa debuteze brusc.
- pot sa apara si sa dispara la un interval de cateva ore sau zile.
- persoanele care sufera de diabet zaharat nu au de regula simptome inainte de debutul infarctului miocardic.
- cel mai comun simptom, in cazul barbatilor si al femeilor deopotriva, este durerea toracica.
- femeie sunt susceptibile dificultatilor de respiratie, senzatiei de greata, varsaturilor, senzatiei accentuate de oboseala, durerilor de spate, umeri sau maxilar, inainte de a suferi un atac de cord.

Semnele si simptomele apropierii unui atac de cord pot fi urmatoarele:

- durerea sau disconfortul la nivelul pieptului. Majoritatea infarcturilor miocardice implica aparitia unei senzatii de durere in centrul sau partea stanga a pieptului. Disconfortul poate sa persiste minute in sir sau sa apara si sa dispara succesiv, resimtindu-se ca o presiune, plenitudine, apasare sau durere ascutita. Durerea mai poate lua si forma hiperaciditatii gastrice sau a indigestiei, la o intensitate mica sau mare.

- disconfortul de la nivelul partii superioare a corpului. Multi pacienti care sufera un atac de cord acuza dureri ale ambelor brate, spatelui, umerilor, gatului, mandibulei sau stomacului (in partea superioara a buricului).

- dificultatile de respiratie. Respiratia dificila sau intrerupta poate fi singurul simptom al infarctului sau poate fi o manifestare produsa de durerile toracice, aparuta in timpul odihnei sau odata cu depunerea unei activitati fizice solicitante.

Simptomele anginei pectorale pot fi similare cu cele ale atacului de cord. Angina este o durere puternica resimtita la nivelul toracelui anterior, de obicei apare la efort, persista de regula cateva minute si dispare odata cu odihna sau administrarea de nitroglicerina.

Important de retinut este ca durerea in piept sau disconfortul de la acest nivel, care nu cedeaza sau isi schimba manifestarile (de pilda, apare mai des atunci cand va odihniti in pat), indica de cele mai multe ori riscul crescut de declansare a atacului de cord.

Alte simptome frecvente asociate cu pericolul infactului miocardic pot fi:

- transpiratiile reci
- simptome tipice racelii si gripei
- senzatia de oboseala accentuata extinsa pe mai multe zile, fara justificare
- senzatia de greata si varsaturile, aparute fara un motiv aparent
- vertij si ameteli bruste, inexplicabile
- simptome dificil de motivat sau schimbari in tiparul manifestarilor clinice deja avute (simptomele se intensifica sau dureaza mai mult decat de obicei)
- batai neregulate ale inimii
- stare accentuata de anxietate

Nu toti pacientii care trec printr-un atac de cord prezinta simptome tipice. De asemenea, cei care au suferit in trecut un atac de cord pot observa manifestari clinice diferite la declansarea unui nou infarct miocardic. Exista si cazuri in care simptomele sunt aceleasi de fiecare data.

Intr-un studiu de specialitate efectuat in randul a 515 femei care au experimentat un infact miocardic acut, cele mai frecvente simptome raportate de acestea au fost epuizarea fizica neobisnuita, tulburarile de somn si de respiratie, indigestia si anxietatea. Majoritatea participantelor la studiu (78%) au declarat ca au sesizat primul simptom cu peste o luna inainte de declansarea atacului de cord.

Cu cat sunt prezente mai multe semne asociate cu apropierea unui atac de cord, cu atat sunt mai mari sansele ca acesta sa se produca in viitorul apropiat.


Medici specialisti Cardiologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate