Coronavirus Update

Metformin bms, antidiabetic oral

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Metformin bms, antidiabetic oral

Indicatii
Diabet zaharat stabil declansat la maturitate, necomplicat cu cetoze, in special la supraponderali. In cazuri dificile metformin poate fi utilizat in combinatie cu sulfonil-uree producand astfel un efect sinergetic. metformin poate fi utilizat in diabete labile ca un supliment la tratamentul cu insulina pentru a evita criza hipoglicemica. In diabetul labil, metformin poate fi folosit asociat tratamentului cu insulina pentru evitarea crizelor de hipoglicemie.

Doze si mod de administrare
Dozajul de Metformin trebuie sa fie individualizat. Initial: 500 mg de doua ori zilnic la masa, ce se poate creste gradat la maxim 1 g de 3 ori zilnic. Dozajul uzual de mentinere este 1,7 g zilnic, administrat intr-o doza unica la masa de dimineata sau divizata in doua doze administrate la mese.

Compozite
Metformin BMS contine clorhidrat de metformin BP ca substanta activa.metformin BMS - un comprimat contine 500 mg metformin: comprimate filmate albe, rotunde, convexe, codificate 17 LG. Metformin BMS comprimate 850 mg: comprimate filmate albe, rotunde, convexe, codificate F1 LG.

Actiune terapeutica
Metformin produce o reducere a glucozei din sange in prezenta insulinei endogene sau exogene. metformin nu cauzeaza crize hipoglicemice. metformin are efect de scadere ponderala la diabetici. metformin are o biodisponibilitate de 50-60%. absorbtia este relativ lenta, comparativ cu eliminarea rapida. metformin este eliminat in mare parte nemodificata pe cale renala cu un clearance renal de cateva ori mai ridicat decat cel al creatininei si direct corelat cu acesta (T1/2=1,5-4,5 ore).


Contraindicatii
Metformin este contraindicat la pacientii cu cetoacidoza sau coma diabetica. Metformin nu trebuie administrat la diabetici cu insuficienta severa renala sau hepatica, insuficienta cardiaca sau infarct miocardic recent.

Masuri de precautie
Metformin se excreta pe cale renala si trebuie administrata cu prudenta la pacientii cu disfunctie renala.

Supradozare

Semne si simptome: nu se produce hipoglicemie prin monoterapie cu metformin (25 g au fost ingerate fara a fi remarcate efecte nedorite asupra nivelurilor glicemiei). Totusi, aceasta se poate produce cand se administreaza metformin concomitent cu sulfoniluree, insulina sau alcool. La doze excesive si in special daca exista posibilitatea acumularii, se poate declansa acidoza. Semne si simptome sugestive sunt: greata, diareea, durerea abdominala, dispneea. Tratament: este recomandata terapia intensa de sustinere care trebuie condusa spre corectarea pierderii de lichid si a tulburarilor metabolice.

Sarcina si alaptare

Sarcina: nu este recomandata administrarea in sarcina. Alaptarea: nu exista informatii suficiente.

Reactii adverse
In mod normal Metformin este bine tolerat, dar se pot produce tulburari gastrointestinale (gust metalic, greata, anorexie, diaree), care dispar de obicei prin reducerea dozajului. Pentru a se evita efectele adverse pe durata primelor zile de tratament, se va incepe cu doze mici si care se cresc treptat. S-au raportat putine cazuri de reactii alergice usoare. tratamentul extins pe cativa ani poate reduce concentratia de vitamina b12. acidoza lactica a fost foarte rar asociata cu metformin, dar in putine cazuri raportata ca prezenta la pacientii foarte in varsta cu functia renala redusa.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Programul national de diabet zaharat Programul national de diabet zaharat

  ORDIN privind aprobarea organizarii si desfasurarii programului national de diabet zaharat MINISTERUL SANATATII PUBLICE Ordinul Nr. 1061/31.08.2006 / CASA NATIONALA DE ASIGURARI DE SANATATE Ordinul Nr. 425/04.09.2006 In temeiul prevederilor: Legii bugetului de...citeste mai mult

 • Diabetul zaharat non-insulino-dependent (DZ de tip II) la copii Diabetul zaharat...

  Generalitati DZ de tip II (non-insulino-dependent) este o afectiune cronica care apare cand pancreasul secreta cantitati insuficiente de insulina sau cand modul in care organismul utilizeaza insulina este deficitar. La majoritatea pacientilor cu DZ de tip II,...citeste mai mult

 • Complicatiile cronice ale diabetului zaharat non-insulino-dependent Complicatiile cronice ale diabetului...

  Generalitati Diabetul non-insulino-dependent (diabet zaharat de tip II) apare in urma pierderii progresive a secretiei de insulina de catre celulele β din pancreas, pe fondul rezistentei la insulina. Insulina este un hormon care participa la reglarea nivelului de...citeste mai mult

 • Diabetul zaharat non-insulino-dependent recent diagnosticat Diabetul zaharat...

  Generalitati Diabetul zaharat de tip II apare atunci cand pancreasul secreta cantitati insuficiente de insulina sau celulele organismului prezinta o rezistenta crescuta la actiunea insulinei. Insulina asigura necesarul energetic celular, facilitand introducerea...citeste mai mult

Comunitate

 • pls daca stie cineva

  iau tratament de 5 luni pt sindromul ovarelor micropolichistice si anume: metformin de 500 mg de 2 ori pe zi si utrogestan-progesteron- din ziua a 16 pana in ziua 25 a ciclului menstrual.problema mea e ca am avut un contact sexual neprotejat si as vrea sa iau in urmatoarele ore postinor 2, dar nu...

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter