Coronavirus Update

Importanta tipului de colesterol in bolile cardiace

Actualizat la data de: 31 Octombrie 2012
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Importanta tipului de colesterol in bolile cardiace

Intr-un studiu finlandez realizat pe 1551 subiecti de sex masculin si de varsta medie, au fost evaluate efectele unei diete bogate in grasimi "bune"- acizi grasi omega-3 (acidul linoleic de exemplu) si acizi grasi polinesaturati, fata de o dieta cu continut minim in astfel de grasimi. Au fost obtinute date despre aportul zilnic de acid linoleic si grasimi polinesaturate.

Fisele medicale ale subiectilor au fost revazute dupa 15 ani. Barbatii care au avut o dieta bogata in acizi omega-3 si grasimi polinesaturate s-au bucurat de protectie "substantiala" fata de bolile cardiovasculare, comparativ cu cei care au consumat grasimi de alte feluri, chiar si in cantitati mai reduse, riscul de deces prin boala de inima reducandu-se cu 62%.


Concluzia acestui studiu este ca tipul de grasimi utilizate pare sa aiba o importanta mai mare in reducerea riscului de deces prin boli cardiovasculare la barbati, decat cantitatile consumate. Surse de acid linoleic sunt uleiurile de masline, porumb, floarea-soarelui.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Pentru prevenirea accidentelor vasculare cerebrale nu se recomanda prajirea pestelui!
  3. Prevenirea accidentelor vasculare
  4. Citeste pe aceeasi tema

Pentru prevenirea accidentelor vasculare cerebrale nu se recomanda prajirea pestelui!

Sus

Consumul de peste previne producerea accidentelor cerebrale la varstnici, atata vreme cat nu este pregatit prin prajire. Intr-un studiu realizat pe 4775 de adulti cu varste peste 65 de ani, fara elemente de boala cardiovasculara la inrolarea in studiu, s-a evaluat consumul de carne de peste, atat din punct de vedere al cantitatii cat si al modului de preparare.

Fisele medicale au fost revazute dupa 12 ani. In acest interval s-au inregistrat 626 de atacuri cerebrale in cadrul lotului. Analiza datelor a evidentiat ca cei care au consumat ton sau peste preparat prin alte metode decat prajirea, de 1-4 ori pe saptamana, au avut un risc mai redus de dezvoltare a accidentelor vasculare cu 27%, fata de cei care consumau peste mai rar decat o data pe luna. Consumul a mai mult de 5 portii pe saptamana a determinat scaderea suplimentara a riscului.


Subiectii care au relatat consumul de peste prajit sau sandwich-uri cu peste, au inregistrat un risc crescut de boala, proportional cu numarul de portii consumate. O alta concluzie interesanta a studiului a fost aceea ca aceste efecte protectoare influenteaza riscul de atac cerebral la varste inaintate, explicatia ramanand sa fie clarificata de studii viitoare.

Prevenirea accidentelor vasculare

Sus

Consumul de peste previne producerea accidentelor cerebrale la varstnici, atata vreme cat nu este pregatit prin prajire - Pentru prevenirea accidentelor vasculare cerebrale nu se recomanda prajirea pestelui! Intr-un studiu realizat pe 4775 de adulti cu varste peste 65 de ani, fara elemente de boala cardiovasculara la inrolarea in studiu, s-a evaluat consumul de carne de peste, atat din punct de vedere al cantitatii cat si al modului de preparare. Fisele medicale au fost revazute dupa 12 ani. In acest interval s-au inregistrat 626 de atacuri cerebrale in cadrul lotului.

Analiza datelor a evidentiat ca cei care au consumat ton sau peste preparat prin alte metode decat prajirea, de 1-4 ori pe saptamana, au avut un risc mai redus de dezvoltare a accidentelor vasculare cu 27%, fata de cei care consumau peste mai rar decat o data pe luna. Consumul a mai mult de 5 portii pe saptamana a determinat scaderea suplimentara a riscului.

Subiectii care au relatat consumul de peste prajit sau sandwich-uri cu peste, au inregistrat un risc crescut de boala, proportional cu numarul de portii consumate. O alta concluzie interesanta a studiului a fost aceea ca aceste efecte protectoare influenteaza riscul de atac cerebral la varste inaintate, explicatia ramanand sa fie clarificata de studii viitoare.


Medici specialisti Cardiologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter