Coronavirus Update

Insuficienta hepatica

Publicat la data de: 07 Septembrie 2010
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Insuficienta hepatica

Insuficienta hepatica este o afectiune, cronica sau acuta, caracterizata prin incapacitatea ficatului de a-si exercita in mod normal functiile sintetice si metabolice, ca parte fiziologica normala. Deoarece este o afectiune cu potential letal, insuficienta hepatica necesita ingrijire medicala de urgenta.

Exista 2 forme de insuficienta hepatica:


1. Insuficienta hepatica acuta
Se instaleaza in cateva zile sau saptamani, iar in prima faza este dificil de indentificat si de tratat. Acest tip de insuficienta hepatica este cauzat de dezvoltarea encefalopatiei hepatice (confuzie, coma), scaderea productiei de proteine (albumina, proteinele de coagulare), icter. Se diferentiaza insuficienta hepatica hiperactuta, cand afectiunea se instaleaza in 48 ore, si insuficienta hepatica hipoacuta cand afectiunea se instaleaza in mai mult de 4 saptamani.

2. Insuficienta hepatica cronica
Se instaleaza dupa o lunga perioada de timp - luni, ani. De regula, insuficienta hepatica cronica este cauzata de ciroza, abuzul de alcool, hepatita C, hepatita B, boli autoimune, steatoza hepatica si boala ficatului gras non-alcoolic (cauze metabolice si ereditare).

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Cauze
 3. Simptome
 4. Tratament
 5. Prevenire
 6. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Cauzele comune insuficiente hepatice cronice (atunci cand afectiuni hepatica apare dupa cateva luni sau ani):
- hepatita B;
- hepatita C;
- ciroza hepatica;
- malnutritia;
- abuzul de alcool pe o perioada lunga de timp;
- hemocromatoza (afectiuni ereditara care apare din cauza acumularii fierului in organism).

Cauzele comune insuficientei hepatice acute (atunci cand incapacitatea functionala a ficatului apare subit):
- supradoza de acetaminofen (paracetamol);
- infectia cu virusul hepatitei A, hepatitei B si hepatiei C (in special in randul copiilor);
- reactii adverse la anumite tratamente medicamentoase;
- ingestia de ciuperci otravitoare.

Simptome

Sus

Primele semne si simptome in caz de insuficienta hepatica sunt comune altor afectiuni, din acest motiv insuficienta hepatica este dificil de diagnosticat in fazele incipiente. Printre simptome se regasesc:
- starile de greata;
- apetit alimentar scazut;
- oboseala;
- diaree.

Pe masura ce insuficienta hepatica progreseaza, simptomele devin tot mai grave si necesita ingrijire medicala de urgenta. Printre aceste simptome se regasesc:
- icter;
- hemoragie usoara;
- abdomen umflat;
- encefalopatie hepatica (confuzie, agitatie, manie, apraxie);
- somnolenta;
- coma.

Tratament

Sus

Daca insuficienta hepatica acuta, cauzata de o supradoza de paracetamol, este depistata la timp sunt sanse ridicate sa fie tratata fara a exercita efecte adverse asupra organismului. In cazul in care insuficienta hepatica este cauzata de infectarea cu un virus, tratamentul de sustinere trebuie administrat in spital, pana cand virusul revine in stare latenta. In aceasta situatie, sunt sanse ridicate ca functia hepatica sa isi revina complet.

In cazul insuficiente hepatice cronice, obiectivul initial al tratamentului este salvarea partii functionale a ficatului. Daca acest lucru nu este posibil se impune necesitatea unui transplant hepatic.

Prevenire

Sus

Prevenirea insuficientei hepatice presupune reducerea riscului de a dezvolta ciroza sau hepatite. Cateva sfaturi pentru a preveni aparitia acestor afectiuni:

1. Imunizarea copiilor si gravidelor cu imunoglobulina si vaccin anti VHB si anti VHA.
2. Consumul moderat de alcool si evitarea acestuia in timpul administrarii unui tratament cu acetaminofen.
3. Practicarea unei igiene corespunzatoare. Spalati-va mainile inainte si dupa ce utilizati baia, inainte de a consuma un alimente si de fiecare data cand ajungeti acasa, deoarece majoritatea microbilor sunt raspunditi prin atingere.
4. Nu atingeti plagi deschise sau instrumente medicale care prezinta urme de sange.
5. Nu instrainati obiectele de uz personal: periuta de dinti, aparatul de ras etc.
6. Tatuare sau piercing - asigurati-va ca sunt respectate toate conditiile sanitare si ca ustensilele utilizare sunt sterilizate.
7. Folositi prezervativul la fiecare contact sexual.


Medici specialisti Gastroenterologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Alimente daunatoare ficatului. Alternative sanatoase Alimente daunatoare ficatului....

  Generalitati Ficatul este unul dintre organele vitale ale omului. Are un rol esential in curatarea sau detoxifierea organismului de toxine si substante nocive, dar si in transformarea alimentelor ingerate in energie, esentiala pentru executarea activitatilor uzuale...citeste mai mult

 • Ciroza biliara primara (idiopatica) Ciroza biliara primara (idiopatica)

  Generalitati Ciroza primara primara sau idiopatica reprezinta o afectiune caracterizata prin inflamatia cronica si progresiva a ficatului. Etiologia exacta a acestei afectiuni ramane necunoscuta, in ciuda faptului ca este intens studiata. In prezent se presupune ca...citeste mai mult

 • Informatii esentiale despre biopsia hepatica Informatii esentiale despre biopsia...

  Generalitati Biopsia hepatica este o procedura invaziva ce presupune introducerea unui ac foarte lung, special destinat acestui scop, prin tegument, pana la nivelul parenchimului hepatic, si recoltarea de la acest nivel a unui fragment tisular. Biopsia nu este...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate