Coronavirus Update

Tusea convulsiva (Infectia cu Bordetella pertussis sau Tusea magareasca)

Publicat la data de: 13 Iunie 2005
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Tusea convulsiva (Infectia cu Bordetella pertussis sau Tusea magareasca) Vezi galerie foto

Tusea convulsiva este o infectie acuta a cailor respiratorii, foarte contagioasa, cauzata de Bordetella pertussis. Se caracterizata prin accese paroxistice de tuse spastica.

Afectiunea este denumita popular „tuse magareasca” datorita inspirului suierator de la sfarsitul accesului de tuse in stadiul paroxistic al bolii, zgomot care a fost asemanat cu zgomotele emise de magar.

Afectiunea este foarte periculoasa pentru copii sub un an, la care rata mortalitatii in cazul tusei convulsive este foarte mare datorita complicatiilor respiratorii. De aceea vaccinarea antipertussis se recomanda a se administra la varsta de 2 luni, cu rapel la 4-6-12 si 30-35 luni.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Mod de transmitere
  3. Simptome
  4. Tratament
  5. Citeste pe aceeasi tema

Mod de transmitere

Sus

Afectiunea se transmite foarte usor de la o persoana la alta, prin picaturi exteriorizate in aer in timpul acceselor de tuse sau prin stranut. Izvorul de infectie este bolnavul cu tuse convulsiva. Contagiozitatea este foarte mare si incepe la 7 zile dupa expunere si sfarseste la 3 saptamani de la debutul tusei. Majoritatea persoanelor expuse microbului contracteaza boala.

Simptome

Sus

Perioada de incubatie este de 7-14 zile (maximum 21 de zile). Tusea convulsiva evolueaza in trei stadii.
Stadiul cataral. Se caracterizeaza prin simptomatologie blanda, asemanatoare gripei: initial, copilul pare a avea o simpla raceala, cu rinoree (ii curge nasul), lacrimare, stranut, febra si tuse iritativa, de obicei usoara sau moderata. Acest stadiu dureaza 1-2 saptamani si bolnavul este foarte contagios in aceasta faza.
Stadiul paroxistic. Tusea progreseaza, stadiul al doilea fiind caracterizat de accese de tuse paroxistica, care se termina cu o inspiratie prelungita, zgomotoasa. Datorita lipsei de oxigen copilul devine cianotic. Acest stadiu poate dura 1-6 saptamani, dar se poate prelungi pana la 10 saptamani. La sugar inspiratia zgomotoasa poate lipsi, fiind inlocuita de apnee prelungita, in cursul careia pot surveni convulsii.
Convalescenta. Al treilea stadiu este cel de convalescenta, care dureaza 2-4 saptamani si se caracterizeaza printr-o descrestere gradata a simptomatologiei paroxistice.
Complicatiile respiratorii sunt cele mai frecvente: asfixia (mai ales la copii mici), complicatii pulmonare (pneumonia). Complicatiile nervoase pot cauza paralizie, intarziere mentala. Frecvent poate apare otita.

Tratament

Sus

Spitalizarea este recomandata mai ales in cazul copiilor mici, cu forma grava de boala. Tratamentul cu antibiotice chiar daca nu modifica cursul bolii previne infectiile bacteriene secundare. Cel mai frecvente antibiotice utilizate in tratamentul tusei convulsive sunt: tetraciclinele, macrolidele (eritromicina) si cloramfenicolul.

Modul cel mai mult eficace de a preveni tusea convulsiva este vaccinarea antipertussis. In majoritatea tarilor din lume, vaccinul antipertussis se administreaza concomitent cu vaccinul antidifteric si antitetanic (DTP).

Deoarece rata mortalitatii este foarte mare la copii sub varsta de 1 an, vaccinul se administreaza de la varsta de 2 luni, cu rapel la 4-6-12 si 30-35 luni.


Medici specialisti Infectioase

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate