Medicamentele pentru tratarea racelilor la copii: care sunt riscurile?
Generalitati
SusMedicamentele pentru raceala si tuse pot prezenta riscuri serioase pentru copiii mici.
S-a impamantenit ideea ca medicamentele eliberate fara prescriptie medicala sunt cele mai bune pentru tratarea simptomelor de raceala si tuse la copii.
De fapt, acestea nu sunt recomandate copiilor mai mici de 2 ani, si se gasesc destule voci care spun ca ele nu ar trebui recomandate nici copiilor mai mari. Atunci cum poate fi tratata raceala la copii?
Cuprins articol
- Generalitati
- Care sunt grijile in ce priveste medicamentatia pentru raceala la copii?
- Sunt aceste medicamente o problema pentru copii mai mari de 2 ani?
- Antibioticele
- Cele mai bune medicamente pentru tratarea racelii
- Cum poate fi ajutat copilul sa se simta mai bine?
- Cand trebuie contactat medicul?
- Sfaturi pentru a preveni raceala comuna
- Citeste pe aceeasi tema
Care sunt grijile in ce priveste medicamentatia pentru raceala la copii?
SusMedicamentele eliberate fara prescriptie medicala nu trateaza cauza racelii copilului si nici nu vor face ca boala sa treaca mai repede. Aceste medicamente au efecte secundare potentiale, printre care cresterea pulsului si convulsiile.
Specialisti nu recomanda tratrea copiilor cu varsta mai mica de 2 ani cu ajutorul acestor medicamente.
Sunt aceste medicamente o problema pentru copii mai mari de 2 ani?
SusExpertii studiaza siguranta administrarii medicamentelor pentru raceala si tuse la copii cu varsta mai mare de 2 ani. Intre timp este bine de retinut ca aceste medicamente nu vor face ca boala sa se vindece mai repede si, in plus, prezinta si diferite efecte secundare.
Daca un parinte se hotaraste sa administreze acest tip de medicamente unui copil mai mare, e bine sa citeasca cu atentie prospectul.
De asemenea, nu se recomanda administrarea a doua medicamente in acelasi timp, cum ar fi un antihistaminic, un decongestionant sau un analgezic. Prea mult dintr-un ingredient activ poate duce la o supradoza accidentala.
Antibioticele
SusAntibioticele pot fi folosite pentru combaterea infectiilor bacteriene, dar nu au efect asupra virusurilor, care determina aparitia racelii. Daca un copil este racit, antibioticele nu il ajuta.
De asemenea, este important de retinut faptul ca cu cat un copil ia mai multe antibiotice cu atat creste riscul ca in viitor sa faca o infectie cu un germen rezistent la antibiotice.
Cele mai bune medicamente pentru tratarea racelii
SusUn analgezic eliberat fara prescriptie medicala - cum ar fi acetaminofenul sau ibuprofenul – pot reduce febra si ameliora durerea de gat sau cefaleea. Daca parintele administreaza copilului un analgezic trebuie sa administreze doza conform indicatiilor.
Ibuprofenul nu trebuie folosit la copii mai mici de 6 luni sau la un copil deshidratat care varsa in continuu, iar aspirina nu se administreaza la cei cu varsta sub 18 ani. Aspirina a fost asociata cu sindromul Reye, o afectiune rara cu potential fatal.
Daca parintele doreste sa administreze copilului un medicament pe baza de plante sau din medicina alternativa, trebuie sa consulte mai intai pediatrul.
Cum poate fi ajutat copilul sa se simta mai bine?
SusNu exista un tratament care sa vindece raceala, dar copilul poate fi ajutat sa se simta mai bine, in timp ce se straduieste sa o invinga:
1. Administrarea de lichide - lichidele cum ar fi apa, sucul de fructe, si ceaiul pot ajuta la ameliorarea congestiei;
2. Incurajarea tusei - tusea poate ajuta la indepartarea mucusului de la nivelul cailor aeriene. Daca acesta are nevoie de ajutor pentru a tusi, poate fi plasat in bratele parintelui, corpul i se apleaca in fata cu 30 de grade si i se aplica lovituri usoare pe spate (tapotaj);
3. Folosirea unei pompe aspiratoare pentru sugari sau copii mici - acest dispozitiv trage mucusul din nas. Pot fi folosite pompe manuale sau aspiratoare electrice facute special pentru acest scop;
4. Umezirea cavitatii nazale - folosirea unui umidificator in camera copilului. Pentru a preveni aparitia mucegaiului, apa trebuie schimbata zilnic iar aparatul curatat conform instructiunilor. Aburul dintr-un dus fierbinte poate fi, de asemeni, de ajutor.
Picaturile nazale pe baza de solutie salina pot lubrifia mucusul nazal si usura respiratia copilului. Pentru sugari, picaturile pot fi urmate de aspirare;
5. Linistirea unui gat dureros - pentru un copil mai mare de 4 ani, gargara cu apa sarata sau folosirea unei bomboane pentru tuse pot ajuta la ameliorarea durerilor in gat. Mierea poate fi, de asemeni, de folos pentru acest lucru.
Poate fi administrata o jumatate de lingurita pentru copii cu varsta intre 2 si 5 ani, o lingurita pentru copii intre 6 si 11 ani si 2 lingurite pentru copii peste 12 ani.
Datorita riscului de botulism infantil, o forma rara dar severa de intoxicatie alimentara, nu se recomanda administrarea mierii la copii cu varsta sub un an;
6. Odihna. Cel mai bine este ca un copil cu febra sau tuse sa nu mearga la scoala sau la alte activitati, ci sa ramana acasa.
Cand trebuie contactat medicul?
SusMajoritatea racelilor au nevoie doar sa-si urmeze cursul. Totusi este important ca parintele sa ia in serios semnele si simptomele copilului. Daca sugarul are mai putin de 3 luni, medicul trebuie anuntat la primele semne de boala.
Pentru nou-nascuti, o raceala comuna poate evolua rapid spre crup, pneumonie sau alte afectiuni severe.
Altfel, medicul trebuie contactat daca:
- copilul nu urineaza la fel de frecvent ca de obicei;
- are temperatura mai mare de 39,4 grade Celsius pentru o zi;
- are temperatura mai mare de 37,8 grade Celsius mai mult de trei zile;
- pare sa aiba dureri de cap sau ureche;
- are secretii oculare galbene;
- prezinta tuse mai mult de o saptamana;
- prezinta secretii nazale varscoase, de culoare verde.
Sfatul medicului trebuie solicitat imediat daca copilul:
- are probleme in a consuma lichide;
- tuseste destul de tare pentru a determina voma sau modificari in culoarea pielii;
- tuseste si expectoreaza sputa sanguinolenta;
- are dificultati respiratorii sau prezinta cianoza in jurul buzelor si a gurii.
Sfaturi pentru a preveni raceala comuna
SusIn general raceala sa raspandeste prin picaturi minuscule infectate eliberate in timpul tusei sau al stranutului in aer.
Pentru a ajuta ca micutul sa ramana sanatos trebuie respectate cateva reguli:
1. Curatenia - copilul trebuie invatat sa se spele pe maini bine si des. Cand apa si sapunul nu sunt disponibile, pot fi folosite solutii pe baza de alcool sau servetele umede. De asemeni, trebuie mentinute curate si jucariile sau suprafetele din casa;
2. Acoperirea - copilul trebuie sa invete sa tuseasca sau sa stranute intr-un servetel pe care apoi sa-l arunce. Daca nu are timp sa ia un servetel, este bine sa-si acopere nasul si gura cu mana.
3. Sa nu imparta paharul prosopul cu alti copii - este bine sa se evite folosirea de ustensile, pahare de apa, prosoape sau a altor obiecte care pot purta microbi, cu persoane care au febra sau raceala;
4. Evitarea persoanelor bolnave - acest lucru este in special important in primele cateva zile de infectie virala, cand persoana bolnava poate fi cel mai contagioasa.
Pentru parinti si copii, masurile simple de prevenire pot fi foarte eficiente in impiedicarea imbolnavirii.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Medic Primar Pediatru Liliana Cretu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Medic Primar Pediatrie Laura Carasava - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Primar Pediatrie Simona Mosescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Primar Pediatru Daniela Pacurar - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Specialist Pediatrie Ruxandra Vidlescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
Articole recomandate
- Alimente utile pentru combaterea racelii
- Care sunt semnele si simptomele unui supradozaj?
- Racelile la copii, un serial cu multe episoade
- Interventie chirurgicala pentru tratarea bolii de reflux gastroesofagian
- Raceala si gripa - oamenii de stiinta au separat fictiunea de adevar
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Raceala necomplicata: administram sau nu antibiotice?
- 6 motive pentru care raceala persista
- Raceala la copii