Clickmed
programare rapida la medic

Administrarea corecta a medicamentelor la copii

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2018

Administrarea OTC-urilor la copii

Sus
Administrarea corecta a medicamentelor la copii

Este sigura administrarea la copii de medicamente eliberate fara prescriptie medicala (OTC) pentru raceala si tuse?
Oricine poate cumpara medicamente eliberate fara prescriptie medicala (OTC) pentru tuse si raceala pentru copii, dar nu inseamna ca acestea sunt inofensive. Acestea pot fi consumate in siguranta, pentru ameliorarea simptomelor, mai ales in cazul copiilor de peste patru ani.

Totusi, se recomanda sa se ceara avizul medicului, inainte ca acestea sa fie utilizate de catre copii.

Medicamentele OTC pentru copii pot vindeca raceala sau tusea?
Nu, aceste medicamente nu pot vindeca raceala sau tusea, pot ajuta doar la ameliorarea simptomelor copilului: scurgeri nazale (rinoree), febra, dureri in tot corpul si pot scurta perioda in care micutul va fi bolnav.

Care este cantitatea corecta de medicament pentru copil?
Se vor citi cu mare atentie instructiunile de pe prospectul medicamentului inainte de utilizare. Daca exista neclaritati, trebuie contactat medicul de familie sau farmacistul.

Urmatoarele sfaturi pot fi utile pentru administrarea corecta a medicamentelor:
- prospectele medicamentelor ofera majoritatea informatiilor pentru ca medicamentele sa fie adecvat folosite;
- pentru administrarea medicamentelor se vor folosi doar dispozitive speciale de masurare, gradate: lingurita speciala, seringa, cescuta etc., achizitionate in acest scop;
- i se va administra copilului doar cantitatea recomandata de medicament. Un dozaj mai mare dintr-o substanta medicamentoasa nu inseamna ca aceasta va functiona mai bine sau mai repede;
- se vor nota toate medicamentele care au fost oferite copilului si cand anume a fost administrata ultima doza. Lista va fi prezentata medicului.

Medicamentele pentru adulti pot fi administrate copiilor?
Nu se vor administra sub nicio forma medicamente pentru adulti copiilor. Medicamentele OTC destinate adultilor pot afecta grav copiii, dar acestea pot fi utilizate de adolescenti la recomandarea medicului.

Ar trebui sa li se administreze copiilor medicamente care sa-i ajute sa doarma?
Unele medicamente eliberate fara prescriptie medicala pot declansa stare de somnolenta (antihistaminice). Nu se vor administra copilului aceste medicamente doar pentru a-l adormi. Pentru tratamentul problemelor de somn se va cere sfatul medicului.

Ce altceva se poate face pentru calmarea tusei si a simptomelor racelii?
Cel mai important lucru pentru copil este sa se odihneasca suficient si sa consume cat mai multe lichide. Picaturile nazale saline pot fi modalitate sigura si eficienta de tratament care nu irita mucoasa nazala si usureaza respiratia. Plasarea unui umidificator cu abur rece, peste noapte, in camera copilului poate fi la fel de utila pentru diminuarea disconfortului.

Cuprins articol

  1. Administrarea OTC-urilor la copii
  2. Cum pot fi interpretate informatiile dintr-un prospect de medicament?
  3. Reactii adverse
  4. Recomandari si interdictii
  5. Citeste pe aceeasi tema

Cum pot fi interpretate informatiile dintr-un prospect de medicament?

Sus

Este important ca orice persoana sa poata citi si sa inteleaga prospectul oricarui medicament de tip OTC indiferent ca acesta este adresat unui copil sau adult. De obicei, prospectul contine aceleasi informati, in aceeasi ordine.

1. Compozitie - contine enumerarea substantele pe care le contine medicamentul, punandu-se accentul pe substanta activa (compusul chimic din compozitia medicamentului care actioneaza pentru ameliorarea simptomelor).

Un produs ar putea contine mai multe ingrediente active, dar si altele inactive (conservanti, coloranti alimentari etc.). Cunoasterea acestora este importanta pentru cei care au alergii la unele tipuri de ingrediente inactive.

2. Indicatii sau utilizari - sunt prezentate simptomele pe care medicamentul le poate trata.

3. Contraindicatii - se refera la informatiile care trebuie oferite in cazul in care medicamentul interactioneaza cu alte medicamente sau alte situatii care trebuie evitate in timpul tratamentului pentru a nu se declansa efecte nedorite.

4. Administrare - include specificatii referitoare la cantitatea de medicament care trebuie administrata copilului si modul potrivit in care se va face acest lucru.

5. Alte informatii - cuprinde orice alta informatie importanta, cum ar fi modul de pastrare al medicamentului.

6. Intrebari si comentarii - contine cateva date de contact ale firmei producatoare pentru a fi contactata pentru eventuale intrebari sau comentarii.

Reactii adverse

Sus

Ce este de facut daca apar reactii adverse la copilul caruia i s-au administrat medicamente OTC pentru raceala sau tuse?
In cazul in care copilul are reactii neplacute ca urmare a utilizarii unor medicamente de tip OTC utilizate in tratamentul racelii sau a tusei, trebuie anuntat imediat medicul.

Doctorul poate solicita pe parcursul consultatiei raspunsurile la urmatoarele intrebari:

- care este denumirea medicamentului folosit?

- cat timp a fost administrat?

- care a fost schema de tratament utilizata?

- cum s-au manifestat reactiile adverse?

- care este denumirea medicamentelor pe care copilul le-a luat in acelasi timp?

Recomandari si interdictii

Sus

- Alegeti un medicament care va trata doar simptomele copilului. Daca acesta are doar secretii nazale, nu trebuie sa i se administreze si medicamente recomandate pentru dureri de cap si febra.

- Asigurati-va ca toata lumea care are grija de copil stie ce medicamente trebuie sa i se administreze acestuia si cand anume.

- Se vor citi prospectele medicamentelor cu mare atentie.

- Se vor pastra medicamentele in ambalajele originale pentru a se putea observa detaliile importante de pe eticheta si datele acestora de expirare. Acestea vor fi depozitate in locuri in care cei mici nu le pot vedea si nici nu pot ajunge la ele.

- Nu se vor administra medicamente OTC pentru tratarea racelii la copiii mai mici de patru ani, decat atunci cand medicul pediatru recomanda acest lucru.

- Nu se va administra aspirina sau medicamente care contin aspirina la copiii sub varsta de 18 ani. Aspirina poate provoca o boala grava numita sindromul Reye.

- Nu se vor combina mai multe medicamente OTC, cu exceptia cazului in care medicul pediatru permite acest lucru.

- Nu se vor amesteca medicamente antitusive cu cele de tip OTC, intrucat multe dintre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala contin antihistaminice si acetaminofen.

- Nu se vor utiliza medicamente OTC dupa data expirarii.

- Nu se vor administra copiilor medicamente indicate adultilor, intrucat efectele secundare pot fi grave.

- Nu se va astepta o perioada prea lunga de timp pana la consultatia medicala. Daca micutul a folosit astfel de medicamente timp de mai multe zile si simptomele par sa se inrautateasca se va consulta cat mai repede medicul.


Medici specialisti Pediatrie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate