Hipercolesterolemia la copii
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Clinica: Spitalul Municipal Campina
Ce este hipercolesterolemia
SusAdultii nu sunt singurii afectati de hipercolesterolemie. Copiii pot avea, de asemenea, nivel crescut de colesterol in sange, ceea ce poate duce la probleme de sanatate atunci cand copilul ajunge adult. Colesterolul este o lipida naturala prezenta in sange, fiind preluata din alimente de origine animala.
Atunci cand nivelul de colesterol depaseste valoarea normala, acesta se acumuleaza si formeaza un material numit placa de colesterol sau placa aterosclerozica (aterom).
Ateroamele se depun la nivelul vaselor de sange, ingustandu-le lumenul si astfel reducand fluxul sanguine in acele vase. Acest fenomen patologic este periculos in special in cazul arterelor coronare, artere ce vascularizeaza muschiul inimii.
Hipercolesterolemia este incrimata si pentru alte afectiuni inafara celor cardiovasculare.
Cuprins articol
Cauze
SusCresterea nivelului de colesterol la copii este legata de 3 factori principali: componenta ereditara, dieta si obezitate.
In majoritatea cazurilor, copiii cu hipercolesterolemie au cel putin un parinte cu aceeasi afectiune.
Exista cateva forme de hipercolesterolemie familiala, cu componenta genetica si ereditara clara, patologii in care copiii nu se nasc cu hipercolesterolemie, insa sunt predispusi la afectiune.
In cadrul acestor patologii poate creste nivelul de colesterol izolat sau se poate asocia cu nivel crescut al altor lipide precum trigliceridele si acizii grasi.
In cazul acestor copii predispusi, hipercolesterolemia trebuie sa fie declansata de factori externi precum diabetul zaharat, obezitatea, dieta nesanatoasa si stilul de viata la risc.
Totusi, faptul ca exista nivel crescut de colesterol la mai multi membri ai familiei nu inseamna mereu ca exista o problema genetica, ci poate indica aceleasi obiceiuri alimentare gresite, obezogene.
Obezitatea infantila are prevalenta in crestere in ultimele decenii, in special in tarile dezvoltate, din cauza obiceiurilor alimentare gresite mentinute in cadrul familiei si nu numai. Prin evitarea obezitatii infantile si promovarea unei diete sanatoase, hipercolesterolemia pediatrica nu ar mai fi o afectiune atat de frecventa.
Metode de diagnostic
SusNivelul de colesterol se masoara in sange, printr-o analiza simpla ce include toate tipurile de colesterol (cu densitatea mare si cu densitate joasa), precum si alte lipide.
Masurarea profilului lipidic este o analiza recomandata inca de la varsta scolarului, in special pentru copiii cu factori de risc deja prezenti (istoric familial, obezitate).
Exista doua tipuri principale de colesterol in sange: LDL-Colesterol, considerat colesterol ,,rau” si HDL-Colesterol, considerat colesterol ,,bun”. Atunci cand apar dezechilibre si cresterea patologica a LDL-Colesterolului, se va pune diagnosticul de hipercolesterolemie.
Ghidurile actualizate internationale ofera recomandari de tratament a hipercolesterolemiei pentru toti copiii cu aceasta afectiune si varsta de peste 8 ani.
Astfel, expertii recomanda:
• Tratamentul medicamentos al hipercolesterolemiei atunci cand valoarea colesterolului LDL este mai mare de 190mg/dl, la pacientii pediatrici fara alti factori de risc cardiovascular. In majoritatea cazurilor se prefera insa initierea modificarilor dietetice si de stil de viata inainte instaurarii tratamentului medicamentos.
• Tratament medicamentos atunci cand valoarea colesterolului LDL este mai mare de 160 mg/dl si pacientul pediatric are istoric familial de boala cardiovasculara sau obezitate.
• Tratament medicamentos atunci cand valoarea colesterolului LDL este mai mare de 130 mg/dl si pacientul pediatric are si diabet zaharat.
Optiuni de tratament
SusCea mai eficienta metoda de tratament a hipercolesterolemiei ramane instaurarea unui stil de viata sanatos pentru intreaga familie, cu un plan nutritional adecvat, dieta echilibrata si exercitii fizice personalizate.
Daca dupa perioade lungi, modificarile stilului de viata nu duc la scaderea nivelului de colesterol al copilului, se va lua in considerare tratamentul medicamentos.
Retineti ca nivelul de colesterol trebuie masurat la fiecare 3 luni.
Rolul parintilor
SusDesi pentru multi parinti, stabilirea unui plan alimentar si a dietei sanatoase pentru copii poate parea absurda, nepotrivita, este important sa intelegeti ca un copil cu risc de hipercolesterolemie trebuie sa aiba parte de o nutritie atenta incepand de la varsta de 2 ani.
Copiii cu obezitate sau suprapondere, cu parinti cu hipercolesterolemie sau care au deja nivel crescut de colesterol detectat, au nevoie de atentie sporita si masuri speciale in ceea ce priveste dieta zilnica.
In realitate, lucrurile sunt mai simple decat par. Puteti alege sa apelati la un dietetician specializat in nutritia infantila, pentru a va ajuta cu planul alimentar. Daca totusi nu doriti sa faceti acest lucru, puteti aborda acest aspect cu mai putina strictete, folosindu-va de cateva „trucuri” acasa.
Astfel, daca doriti sa va ajutati copilul sa isi normalizeze nivelul de colesterol, incurajati urmatoarele:
• Cumparati, pregatiti si consumati alimente si mese sarace in grasimi, in special in grasimi saturate si colesterol. Aceste alimente includ alimentele procesate de origine animala, in special. Procentul de grasimi ce ar trebui consumate de catre copilul dumneavoastra este de maxim 30%, ceea ce inseamna 45-65 grame de lipide pe zi. Aceasta recomandare se aplica doar copiilor cu varsta de peste 2 ani.
• Lactatele integrale pot fi inlocuite cu lactate semidegresate, incepand cu varsta de 2 ani.
• Alegeti sa consumati mese gatite in casa si controlati ingredientele ce ajung in farfuria copilului dumneavoastra
• Faceti exercitii in mod regulat si integrati acest obicei in activitatile de familie. Mersul cu bicicleta, plimbarile, alergarile usoare si inotul sunt activitati sportive excelente pentru copii
• Mentineti o greutate optima pentru copil
• Inlocuiti grasimile saturate (de origine animala) cu cele nesaturate (de origine vegetala). Uleiul de masline, uleiul de arahide, semintele si fructele oleaginoase sunt cateva exemple usor de integrat in dieta unui copil.
Toate aceste mici schimbari pot fi introduse treptat si pot fi adaptate la nevoile si preferintele copilului. In cazul copiilor mai mari, preferintele acestora pot fi deseori o problema. Incercati sa gasiti varianta sanatoasa la felul preferat de mancare sau la desertul preferat.
Exemple de alimente sanatoase
SusCateva exemple de alimente sanatoase, potrivite pentru copiii de orice varsta, pentru mic dejun, includ: fructe proaspete, cereale fara zahar, fulgi de ovaz, iaurt simplu, lapte semidegresat.
Pentru pranz si cina, alegeti sa gatiti alimentele la cuptor in loc de gatirea prin prajire.
Inlocuiti sursele rafinate de carbohidrati cu surse integrale (paine integrala, paste integrale, orez brun). Serviti intotdeauna legume si fructe proaspete, de toate culorile, la fiecare masa.
Concluzie
SusHipercolesterolemia reprezinta cresterea nivelului de colesterol in sange peste valoarea sa maxim admisa. Atunci cand apare la copii, aceasta afectiune poate fi cauzata atat de factori genetici, cat si, de factorii de mediu, precum dieta si stilul de viata promovate in familie.
Cel mai eficient tratament consta in schimbarea radicala a obiceiurilor alimentare ale copilului si instaurarea activitatilor sportive regulate.
Discutati cu medicul dumneavoastra si cu un nutritionist-dietetician specialist.
Bibliografie:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4576143/
https://www.acc.org/latest-in-cardiology/articles/2015/11/24/14/32/pediatric-familial-hypercholesterolemia
https://www.childrens.com/specialties-services/conditions/high-cholesterol
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Dr. Andrei Zamfirescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Dr. Laura Carasava - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Simona Mosescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Ruxandra Vidlescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Dr. Gabriela Otel - Sectia de pneumoftiziologie copii IX (Institutul MARIUS NASTA)
Articole recomandate
- Supraponderabilitatea
- Corpul tau: tot ce nu stii despre el!
- Dieta Bernstein
- Interactiunea alimentelor cu medicamentele
- Bauturile carbogazoase: 15 motive pentru a renunta la ele
- Bolile sistemice determinate de infectiile orale
- 5 afectiuni grave care nu prezinta simptome
- Ceaiul verde: elixirul sanatatii!
- Hipercolesterolemia - valoarea colesterolului crescuta
Citeste pe aceeasi tema
- Diabetul zaharat non-insulino-dependent (DZ de tip II) la copii
- Diabetul zaharat insulino-dependent (DZ de tip I) la copii
- Cand se fac analizele de sange la copii si de ce? Interviu cu Dna. Dr. Serafinceanu Nakisa, medic pediatru
- Nutritia si alimentatia rationala la copil
- 8 cauze ale colesterolului marit