Coronavirus Update

Colicile la sugari

Actualizat la data de: 12 Septembrie 2009

Generalitati

Sus
Colicile la sugari Vezi galerie foto

Colica reprezinta plansetul puternic si persistent, care apare la sugarii cu varsta intre 3 saptamani si 3 luni. Cat de mult plange copilul intr-un mod excesiv sau extrem, este un lucru subiectiv si difera in functie de perceptia celui care il ingrijeste. In orice caz, medicii pun diagnosticul de colica, la un copil in plina stare de sanatate care de mai mult de 3 saptamani, plange mai mult de 3 ore pe zi, mai mult de 3 zile pe saptamana, cu o intensitate mare, tipica varstei. Este foarte greu de consolat un sugar cu un episod de colica odata ce aceasta a debutat.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptome
  3. Cauze
  4. Optiuni de ingrijire
  5. Consult de specialitate
  6. De retinut!
  7. Citeste pe aceeasi tema

Simptome

Sus

Sugarii care au colici plang mai mult decat ceilalti copii. Atunci cand plang, isi misca mainile si picioarele, sunt agitati si par a avea dureri. Uneori ei isi incordeaza mainile si picioarele dupa care le relaxeaza. Ei se pot inrosi sau invineti din cauza plansului. Atunci cand sugarul plange mai mult de 3 ore pe zi, cel mai probabil plansul se datoreaza colicilor. Sugarii cu colici devin agitati spre sfarsitul zilei, dar colica poate debuta in orice moment al zilei.
Ei pot plange in reprize dar si continuu pentru o perioada mai lunga. Atunci cand plang, ei inghit aer, astfel incat se baloneaza si burtica lor se va umfla si va deveni mai tare, ceea ce le creste si mai mult disconfortul.

Cauze

Sus

Nu se stie sigur care sunt cauzele colicilor. Sugarii care au colici sunt sanatosi, deci nu sunt determinate de anumite boli. Colicile nu sunt cauzate de felul in care este ingrijit sau manevrat sugarul. Deci nu este vina parintilor. Colicile pot fi determinate de o durere de stomac sau de temperamentul sugarului. Sugarii cu colici par a fi mai receptivi si mai sensibili decat alti sugari la factorii din mediul inconjurator.

Optiuni de ingrijire

Sus

Ce se poate face pentru a opri copii din plans?

Exista cateva lucruri care pot fi facute pentru a linisti sugarul. Acestea pot include schimbarea alimentatiei sau pozitia in care sunt tinuti copii in brate.
Pot fi incercate urmatoarele sfaturi:
- punerea unei sticle calde pe abdomenul sugarului (nu trebuie sa fie fierbinte)
- balansarea copilului intr-un scaun special sau intr-un leagan
- invartirea copilului (trebuie sa ne asiguram ca el isi poate tine capul)
- o baie calduta
- suzeta
- mangaierea blanda a burticii sugarului
- infasurarea sugarului intr-o paturica moale
- plimbarea copilului in carucior
- plimbarea copilului cu masina intr-un scaun special pentru sugari.

Dieta

Copilul trebuie hranit daca au trecut mai mult de 2 ore de la ultima masa. Trebuie hranit mai des si in cantitati mai mici.
In cazul in care este hranit cu un preparat pentru sugari, trebuie consultat medicul in privinta schimbarii acestuia. Incalzirea laptelui la temperatura corpului poate fi, de asemenea, de folos.
Trebuie incercata folosirea unei tetine cu o gaura mai mica daca dureaza mai putin de 20 de minute golirea unei sticle de lapte. Trebuie evitata hranirea rapida a sugarului.

Cum trebuie tinut copilul in timp ce mananca?

Uneori sugarii cu colici raspund la diferite moduri de a fi tinuti in brate sau invartiti.
Trebuie tinuti pe umar si masati usor pe spate.
Trebuie tinuti drepti, deoarece aceasta pozitie ii poate ajuta la eliminarea gazelor.

Sfaturi pentru parinti

Colicile pot fi frustrante pentru parinti. Sugarii care nu se opresc din plans sunt mai dificil de ingrijit. Ori de cate ori parintii se simt frustrati si nervosi din aceasta cauza, este mai bine pentru copii, ca pentru putin timp sa fie supravegheati de altcineva.
In cazul in care nu este nimeni care sa poata ajuta parintii, cel mai bine este ca parintele frustrat sa se linisteasca putin uitandu-se la televizor sau ascultand radioul, dar nu inainte de a se asigura ca sugarul nu pateste nimic rau. Plansul nu afecteaza sugarul. Este important ca parintele frustrat sa se linisteasca putin pentru a putea ingriji adecvat copilul.

Consult de specialitate

Sus
Medicul pediatru trebuie consultat in urmatoarele situatii:
- plansul copilului devine din ce in ce mai agitat
- copilul nu mai creste in greutate
- copilul are febra
- parintii se tem ca le pot face rau copiilor cu colici.

De retinut!

Sus
- Parintii nu sunt de vina cu nimic in ceea ce priveste colicile sugarului, deci nu trebuie sa se simta vinovati.
- Colicile dispar dupa vasta de aproximativ 3 luni. Pot continua pana la 6 luni, dar niciodata mai mult de aceasta varsta.
- Oferirea unei atentii deosebite nu inseamna rasfat in aceste situatii.
- Nu inseamna ca sugarul este bolnav atunci cand are colici.


Medici specialisti Pediatrie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate