Clickmed
programare rapida la medic

Cele mai comune alergii alimentare

Actualizat la data de: 12 August 2022

Alergiile alimentare

Sus
Cele mai comune alergii alimentare

Alergiile alimentare sunt foarte comune, afectand 6% dintre adulti si 8% dintre copii, la nivel mondial. Desi este posibil ca orice aliment sa produca alergie, exista cateva alimente, mai exact 8, responsabile de aparitia majoritatii cazurilor de alergie alimentara.

Alergia alimentara apare atunci cand anumite alimente declanseaza un raspuns imun anormal. Sistemul imun al organismului recunoaste eronat anumite proteine sau alte macromolecule din aliment, ca fiind periculoase, crescand astfel raspunsul imun. Astfel, persoanele alergice vor avea acest raspuns imun, caracterizat prin inflamatie, la consumul unor cantitati foarte mici din alimentul alergen.

Cuprins articol

  1. Alergiile alimentare
  2. Cele mai comune 8 alimente alergene
  3. Concluzie
  4. Citeste pe aceeasi tema

Cele mai comune 8 alimente alergene

Sus

1. Lapte de vaca

Alergia la laptele de vaca este frecvent intalnita la nou-nascuti si copii tineri. 90% dintre acestia vor depasi alergia pana la varsta de 3 ani, fiind considerate o alergie trecatoare, rar intalnita la adulti. Reactia alergica apare variabil, intre 5 si 30 de minute de la ingestie. Se manifesta prin simptome inflamatorii, roseata, voma, mancarimi.

Daca este diagnosticata aceasta alergie, singurul mod de a evita aparitia simptomelor este prin evitarea laptelui si a derivatelor din lapte. Acestea includ orice mancare sau bautura ce contin:
• Lapte
• Lapte praf
• Branza
• Unt
• Margarina
• Iaurt
• Smantana
• Inghetata

Pentru nou-nascutii hraniti cu lapte praf, medicul va putea recomanda o alternativa potrivita de formula fara lapte de vaca.

2. Oua

Alergia la oua este a doua cea mai comuna alergie alimentara in randul copiilor. Totusi, 68% dintre pacientii alergici vor depasi aceasta afectiune, pana la varsta de 16 ani.

Simptomele includ:

• Tulburari digestive, precum dureri de stomac si tulburari de tranzit
• Reactii dermatologice, precum roseata, mancarimea, iritatie
• Tulburari de respiratie
• Anafilaxie, mai rar

Este posibil ca alergia sa apara exclusiv la albusul de ou, fara galbenus, sau invers. Acest lucru se datoreaza diferentei dintre proteinele din albus si galbenus. Ca si la alte alergii, tratamentul alergiei la ou este o dieta fara ou. In unele cazuri, ouale gatite suficient pot fi consumate, intrucat proteinele sunt alterate suficient incat sa nu mai produca reactie alergica. Rezultatele studiilor acestui lucru sunt inca neconcludente, ceea ce inseamna ca alergia se poate manifesta diferit, de la pacient la pacient.

3. Nuci

Alergia la nuci se refera la nucile si semintele ce provin din copaci. Este o alergie alimentara foarte comuna, afectand aproximativ 3% din populatia globului. Exemple de nuci ce pot fi alergene includ:
• Nuci braziliene
• Migdale
• Caju
• Nuci de macadamia
• Fistic
• Nuci clasice

Pacientii vor fi alergici si la produsele pe baza de nuci, precum unturile sau uleiurile de nuci. Acestia sunt sfatuiti sa evite orice tip de nuca de copac, chiar daca au observat alergia la 1 sau 2 tipuri, intrucat ele sunt asemanatoare si alergia este adesea incrucisata.

Spre deosebire de alte alergii, alergia la nuci este de regula o afectiune ce tine toata viata. In plus, reactiile alergice pot fi severe, nucile fiind responsabile de 50% dintre reactiile anafilactice la alimente. Din acest motiv, persoanele alergice la nuci sunt sfatuite sa aiba cu ei un dispozitiv EpiPen, pentru eventualitatea unei anafilaxii, caz in care este salvator de viata.

4. Arahide

Arahidele sau alunele sunt un alergen puternic, foarte comun, care poate da reactii alergice severe, asemanator nucilor de copac. Desi cele doua categorii sunt considerate diferite, statistic vorbind, o mare parte dintre pacientii alergici la arahide sunt alergici si la nuci. De asemenea, cercetatorii considera ca istoricul familial de alergie la arahide creste riscul copiilor de a face alergia.

In acest moment, singurul tratament eficient este evitarea completa arahidelor si a produselor ce contin arahide.

5. Fructe de mare

Alergia la fructe de mare este cauzata de proteinele din crustacee. Aceste fructe de mare, din familia crustaceelor, sunt numeroase si includ:
• Creveti (mai multe soiuri)
• Homar
• Caracatita
• Scoici
• Rac

Alergia la fructe de mare poate fi uneori dificil de diferentiat de o reactie adversa la fructe de mare contaminate, insuficient preparate, infectate de bacterii, virusuri sau paraziti. In ambele situatii simptomele sunt similare, de regula digestive, precum voma, diareea, dureri abdominale.

Alergia la fructe de mare nu dispare in timp, astfel ca pacientii trebuie sa excluda complet aceste alimente, pentru tot restul vietii. S-a observat ca chiar si vaporii eliminati in timpul gatirii fructelor de mare pot declansa alergii, motiv pentru care pacientii sunt sfatuiti sa evite locurile in care se prepara fructe de mare.

6. Grau

Alergia la grau apare datorita proteinelor gasite in bobul de grau. Tinde sa afecteze preponderent copiii, dar o mare parte dintre ei depasesc aceasta alergie pana la varsta de 10 ani. Ca si in cazul altor alergii, aceasta se manifesta prin tulburari digestive, inflamatie, modificari dermatologice, rar anafilaxie.

Alergia la grau poate fi usor confundata cu intoleranta la gluten, datorita simptomelor similare. Totusi, cele doua afectiuni difera prin mecanismul de producere si prin cauzele lor. De asemenea, boala celiaca sau intoleranta la gluten implica evitarea tuturor produselor alimentare ce contin gluten. Alergia la grau implica evitarea produselor din grau, celelalte produse, care desi contin gluten, putand fi consumate fara probleme.
Astfel, pacientii cu alergie la grau trebuie sa evite produsele ce contin grau.

7. Soia
Alergia la soia afecteaza pana la 0.5% dintre copii, fiind mai frecvent observata la nou-nascuti si la copiii cu varsta de pana la 3 ani. O proteina din bobul de soia declanseaza aceasta alergie. Alergia tinde sa fie descoperita tarziu, intrucat soia nu face intotdeauna parte din alimentatia sugarilor si copiilor. Totusi, soia sau derivatele sale, precum sosul de soia, pot fi gasite in multe produse la care nu ne-am putea gandi. Din acest motiv este necesar ca parintii sa citeasca produsele tuturor alimentelor pe care le ofera sugarului/copilului.

8. Peste

Alergiile la peste sunt comune, afectand 7% dintre adulti. Aceasta poate aparea la un singur tip de peste sau la mai multe. Asemanator alergiei la fructe de mare, poate fi confundata cu reactii digestive in urma prepararii insuficiente a pestelui sau alterarii pestelui.

Pacientilor cu alergie la peste li se recomanda purtarea unui dispozitiv EpiPen, pentru a preveni consecintele grave ale anafilaxiei. De asemenea, pestii si fructele de mare contin proteine diferite, ceea ce inseamna ca, in majoritatea cazurilor, pacientii alergici la peste nu vor fi si la fructe de mare, si invers.

Concluzie

Sus

Alergiile alimentare sunt declansate de ingestia unor alimente, fata de care organismul produce un raspuns imun nepotrivit. Desi orice aliment poate deveni un alergen, exista 8 tipuri de alimente responsabile de 90% dintre alergiile alimentare ale copiilor si adultilor. Singurul tratament al alergiilor este evitarea completa a alimentului sau alimentelor respective. In unele cazuri, dispozitivul EpiPen poate fi recomandat, pentru preventia consecintelor grave ale anafilaxiei.

Bibliografie:
https://www.healthline.com/nutrition/common-food-allergies
https://www.fda.gov/food/food-labeling-nutrition/food-allergies


Medici specialisti Alergologie-Imunologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate