Coronavirus Update

Bypass gastric - Chirurgie gastrointestinala

Publicat la data de: 26 Mai 2009

Descriere
Aceasta operatie, extrem de importanta, reduce marimea stomacului unui pacient obez. In timpul acestei operatii, se folosesc capse si benzi pentru a micsora stomacul, avand loc procese de malabsorbtie, si care determina ca majoritatea nutrientilor din alimente sa traverseze doar organismul.
Durata
Aproximativ 8 ore si poate necesita si alte operatii suplimentare.

Efecte secundare
Majoritatea pacientilor vor suferi ulterior de deficiente nutritionale si un sindrom numit dumping. Pentru a evita ulterior luarea in greutate, pacientii trebuie sa recurga la schimbari drastice ale dietei si ale exercitiilor fizice. Operatia de conturare a corpului este necesara pentru a elimina excesul de piele.

Recuperare
Majoritatea pacientilor vor pierde gradual cam jumatate din excesul de greutate in primul an dupa operatie, slabirea continuand si la 18-24 de luni dupa aceasta procedura.

Riscuri
Riscurile sunt mari, incluzand infectii, pietre la nivelul vezicii biliare, scurgeri interne ale stomacului si intestinelor,ulcere, probleme pulmonare si cheaguri de sange la nivelul membrelor inferioare.

Rezultate
Pe termen lung.

Tehnica
Operatiile limitative includ bandarea stomacului, in care este pusa o banda elastica in jurul stomacului, si capsarea, care creaza o punga mica a stomacului. Chirurgii utilizeaza proceduri de redirijare a alimentelor in intestine incluzand gastric bypass Roux-en-Y, in prezent cea mai des folosita metoda in Statele Unite. O procedura mai complicata este bypass-ul gastric extensiv prin diversie biliopancreatica. Unii chirurgi pot reduce posibilitatea riscurilor prin chirurgia laparoscopica, o tehnica prin care se introduc instrumentele chirurgicale prin una sau mai multe incizii mici. Aceasta este in contrast cu metoda clasica, in care chirurgul face incizii mult mai mari.

Starea pacientului
Este necesara spitalizarea.

Anestezie
Generala.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Dieta pentru persoanele cu ficat gras Dieta pentru persoanele cu ficat gras

    Generalitati Simptomele ficatului gras nu pot fi observate cu usurinta. Diagnosticul, de cele mai multe ori, se stabileste in urma unor teste medicale. Cauzele unui ficat gras pot fi: consumul excesiv de alcool, consumul de droguri, obezitatea, diabetul, tulburarile...citeste mai mult

  • Tumori gastrointestinale stromale Tumori gastrointestinale stromale

    Generalitati Tumorile gastrointestinale stromale sunt forme rare de cancer. Aceste boli sunt caracteristice in special persoanelor cu vasta cuprinsa intre 50 si 60 de ani si sunt foarte rare in randul persoanele mai tinere de 40 de ani. Tumorile stromale ale...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate