Coronavirus Update

Motivele anxietatii la trezirea din somn

Actualizat la data de: 29 August 2019
Autor: SfatulMedicului

Anxietatea la trezire afecteaza viata de zi cu zi

Sus
Motivele anxietatii la trezirea din somn

Exista mai multe cauze posibile ale anxietatii la trezirea din somn. De cele mai multe ori, aceasta apare in cazul stresului provocat de dificultati intampinate la locul de munca, scoala sau in relatiile cu cei din jur. Este normal ca o persoana sa experimenteze o stare de neliniste la trezire din cand in cand. Cu toate acestea, daca persoana respectiva resimte aceasta stare in mod frecvent este posibil ca aceasta sa se confrunte cu anxietatea generalizata.

Cuprins articol

 1. Anxietatea la trezire afecteaza viata de zi cu zi
 2. Simptomele anxietatii generalizate
 3. Nivelurile ridicate de stres
 4. Consumul de alcool si droguri
 5. Dificultati in relationarea cu partenerul
 6. Stresul provocat de unele evenimente din viata
 7. Problemele financiare
 8. Bolile cronice
 9. Alte tulburari de sanatate mintala
 10. Stresul provocat de scoala
 11. Diagnosticare
 12. Tratament
 13. Concluzii
 14. Citeste pe aceeasi tema

Simptomele anxietatii generalizate

Sus

Anxietatea generalizata este o afectiune care se caracterizeaza printr-o stare constanta de ingrijorare incontrolabila si excesiva ce afecteaza viata de zi cu zi. Aceasta afectiune ii poate provoca bolnavului insomnie atat la trezire, cat si la adormire. Cele mai frecvente simptome ale anxietatii generalizate sunt reprezentate de:

- stare de nervozitate si ingrijorare;
- senzatie de neliniste constanta;
- dificultati de concentrare;
- oboseala;
- atacuri de panica frecvente;
- iritabilitate.

Anxietatea generalizata se poate dezvolta in timp si este cauzata de o serie de circumstante nefavorabile sau de un istoric familial de anxietate.

Nivelurile ridicate de stres

Sus

Stresul este un raspuns fiziologic al organismului atunci cand este expus la stimuli neplacuti. In momentul in care o persoana se simte stresata sau ingrijorata organismul elibereaza cortizol, numit si hormonul stresului.

Conform studiilor, persoanele supuse stresului constant elibereaza o cantitate crescuta de cortizol dimineata la trezire. Acest nivel ridicat de cortizol poate face ca o persoana sa aiba dificultati in mentinerea somnului. Pentru majoritatea oamenilor, in momentul in care stresul se reduce, somnul revine la normal. In caz contrar, este recomandat sa consulte un medic specialist.

Consumul de alcool si droguri

Sus

Persoanele care se confrunta cu anxietatea trebuie sa evite consumul de alcool sau droguri. Desi consumul acestora nu are legatura directa cu anxietatea, ele pot agrava simptomele afectiunii. Drept urmare, alcoolul si drogurile pot afecta somnul persoanelor cu anxietate, dar pot produce si alte complicatii nedorite.

Dificultati in relationarea cu partenerul

Sus

Starea relatiei cu partenerul influenteaza in mod direct anumite aspecte ale sanatatii. Astfel, o relatie deficitara si stresanta ar putea afecta recuperarea in urma unor boli, dar ar putea produce chiar si tulburari de somn.

In cadrul unui studiu, 29 de cupluri au trebuit sa-si noteze intr-un jurnal experientele din relatie din timpul zilei, dar si calitatea somnului din noaptea respectiva.

Rezultatele au aratat ca atunci cand acestia au avut interactiuni pozitive cu partenerii au dormit mai bine decat atunci cand interactiunile au fost negative.

Intr-un mod similar, interactiunile din cadrul unei relatii pot determina aparitia anxietatii in momentul trezirii din somn.

Stresul provocat de unele evenimente din viata

Sus

Anxietatea generalizata poate aparea atunci cand o persoana trece prin unele evenimente stresante din viata. Unele dintre aceste evenimente pot provoca aparitia anxietatii la trezirea din somn si ar putea fi exemplificate de:

- schimbarea locuintei sau reamenajarea acesteia;
- schimbarea locului de munca sau pierderea acestuia;
- abuzurile fizice, psihice sau sexuale;
- moartea unei persoane apropiate;
- soc emotional in urma unui eveniment traumatic.

Problemele financiare

Sus

Statutul financiar afecteaza marea majoritatea a oamenilor, ducand frecvent la aparitia ingrijorarii, stresului si a panicii. Pentru unele persoane gestionarea banilor poate deveni o problema coplesitoare si care duce la aparitia anxietatii generalizate si la tulburari de somn.

Bolile cronice

Sus

Bolile cronice pot duce in timp la aparitia anxietatii. Desi majoritatea oamenilor raspund diferit atunci cand se confrunta cu diverse afectiuni, cei care experimenteaza o boala cronica au mai multe riscuri de a dezvolta anxietate. Cateva dintre afectiunile cronice ce pot duce la aparitia anxietatii la trezirea din somn sunt:

- diabetul zaharat;
- bolile cardiace;
- hipertensiunea arteriala;
- astmul bronsic;
- psoriazisul;
- bolile oncologice;
- depresia.

Alte tulburari de sanatate mintala

Sus

O persoana care se confrunta cu anxietate generalizata poate avea sau nu tulburari suplimentare ale sanatatii mintale. Daca exista o alta afectiune, precum depresia sau tulburarea bipolara, simptomele anxietatii se pot agrava. Aceasta agravare poate duce la aparitia anxietatii la trezirea din somn.

Stresul provocat de scoala

Sus

Copiii se confrunta adesea cu stari de neliniste si ingrijorare la scoala, mai atunci cand urmeaza o examinare sau o prezentare in fata clasei. Totusi, atunci cand aceste stari apar tot timpul si afecteaza viata copilului, parintii trebuie sa se sesizeze si sa apeleze la ajutorul unui specialist.

Copiii care se confrunta cu anxietatea generalizata la scoala pot avea urmatoarele manifestari:

- nervozitate;
- iritabilitate;
- oboseala;
- tulburari de somn;
- agitatie;
- senzatie de teama constata insotita de atacuri de panica;
- dureri abdominale.

Anxietatea generalizata insotita de cea la trezirea din somn poate aparea la copii atunci cand acestora nu le face placere sa mai mearga la scoala din diferite motive, precum:

- copilul este afectat de despartirea de parinti pe parcursul orelor;
- copilul are probleme de integrare si comunicare cu colegii;
- copilul este foarte timid si tinerea unui discurs il supune la nivel crescut de stres;
- copilul are o fobie;
- copilul are probleme psihice.

Diagnosticare

Sus

In general, psihiatrul sau psihologul sunt cei care diagnosticheaza anxietatea. Diagnosticul se stabileste pe baza simptomelor pe care le-a experimentat pacientul. Medicul va realiza anamneza pacientului in care va pune inclusiv intrebari despre alte afectiuni cu care se poate confrunta pacientul.

Inainte de a confirma un diagnostic de anxietate, medicul specialist poate efectua teste suplimentare care ajuta la excluderea altor afectiuni ce ar putea produce simptomele cu care se confrunta bolnavul.

In cele din urma, medicul poate incuraja pacientul sa isi realizeze o autoevaluare. Cu ajutorul acesteia medicul va stabili daca afectiunea de baza este anxietatea generalizata sau pacientul se confrunta cu alta boala care provoaca simptome specifice anxietatii.

Tratament

Sus

In cazul in care un pacient este diagnosticat cu anxietate generalizata, medicul poate recomanda mai multe tipuri de tratament:

- psihoterapia – psihoterapia poate ajuta pacientul sa inteleaga cum ii afecteaza anxietatea viata de zi cu zi. Impreuna cu terapeutul se vor dezvolta diferite strategii care vor avea ca scop scaderea severitatii simptomelor. Terapia cognitiv-comportamentala ajuta bolnavul sa intreprinda noi moduri de a gandi, de a actiona si de a reactiona la situatii ce provoaca anxietate;

- medicamentele – antidepresivele pot ajuta la ameliorarea simptomelor asociate anxietatii;

- modificarea stilului de viata – adoptarea unui somn adecvat si odihnitor, a unei diete echilibrate si limitarea alcoolului, drogurilor si a cofeinei sunt metode ce pot ajuta la ameliorarea simptomelor anxietatii la trezirea din somn.

Concluzii

Sus

O persoana care se trezeste constant cu o senzatie de anxietate poate experimenta anxietatea generalizata sau o alta afectiune cu simptome asemanatoare ei. Daca aceste simptome persista timp indelungat se recomanda consultul unui medic pentru a evalua corect situatia si pentru a oferi un tratament adecvat, evitand astfel complicatiile potentiale.

Bibliografie:
Financial stress and your health. (n.d.). https://www.cambridge-credit.org/financial-stress-and-your-health.html
Hasler, B. P., Troxel, W. M. (2010). Couples' nighttime sleep efficiency and concordance: Evidence for bidirectional associations with daytime relationship functioning. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2950886/
Powell, D. J., Schlotz, W. (2012). Daily life stress and the cortisol awakening response: Testing the anticipation hypothesis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3527370/
Substance use disorders. (n.d.). https://adaa.org/understanding-anxiety/related-illnesses/substance-abuse
Tavernier, R. (2017). This is how your relationships are affecting your sleep. https://www.weforum.org/agenda/2017/09/heres-how-your-relationships-affect-your-sleep
Tavernier, R., Willoughby, T. (2015). A longitudinal examination of the bidirectional association between sleep problems and social ties at university: The mediating role of emotion regulation [Abstract]. https://link.springer.com/article/10.1007/s10964-014-0107-x
Rachel Ehmke; Anxiety in the Classroom. https://childmind.org/article/classroom-anxiety-in-children/


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Top 20 moduri de a rezolva tulburarile de anxietate si stresul Top 20 moduri de a rezolva...

  Generalitati Tulburarile de anxietate, depresia, stresul sunt provocarile de ordin psihic cu care se confrunta destul de multe persoane. A avea grija de mintea ta ar putea fi o actiune asemanatoare cu ingijirea unei gradini. Daca nu incercati sa indepartati...citeste mai mult

 • Tratamentul anxietatii si al atacurilor de panica cu acupunctura Tratamentul anxietatii si al...

  Generalitati Atat anxietatea cat si atacurile de panica sunt o problema frecvent intalnita in zilele noastre. Sistemul medical clasic de obicei nu gaseste un substrat organic acestor afectiuni (nu iese nimic la analize) si pacientii ajung de cele mai multe ori la...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Clinici recomandate
Medici recomandati
Servicii specializate