Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

La ce sa te astepti daca te-ai decis sa apelezi la un psihoterapeut?

Actualizat la data de: 10 Decembrie 2018
Consultant medical:

Elena Cozma
Psihoterapie

Clinica: Cabinet Individual Psihoterapie

Prima sedinta

Sus
La ce sa te astepti daca te-ai decis sa apelezi la un psihoterapeut?

Esti hotarat sa apelezi la un psihoterapeut pentru prima oara?

Oricare ar fi motivele pentru care doresti sa ceri ajutor, va fi mult mai usor si va da rezultate mai bune daca vei sti la ce sa te astepti.

In prima sedinta, psihoterapeutul iti va pune intrebari despre tine si viata ta. Aceasta il va ajuta sa isi faca o prima impresie despre situatia actuala.

Intrebarile pot include:

- Ce urmaresti prin psihoterapie? O nevoie anume probabil ca te-a condus catre un psihoterapeut. Terapeutul va trebui sa inteleaga problema de fond inainte de a merge mai adanc in problema.

- Istoria personala si situatia actuala. Terapeutul va pune o serie de intrebari despre viata ta. De exemplu, pentru ca viata familiala joaca un rol important in ceea ce esti, te va intreba cate ceva despre istoria familiei si situatia actuala.

- Simptomele in momentul de fata. In afara de a afla motivul pentru care te afli la el, terapeutul va cauta sa afle daca te mai confrunti si cu anumite simptome aparute ca urmare a problemei. De exemplu, problema iti poate afecta exercitarea job-ului.

El va folosi aceste informatii pentru a intelege mai bine problema cu care te confrunti. Si, chiar daca va pune un diagnostic initial la sfarsitul primei vizite, cu siguranta veti mai discuta despre acesta in urmatoarele cateva sedinte.

Cuprins articol

  1. Prima sedinta
  2. Participa activ
  3. Citeste pe aceeasi tema

Participa activ

Sus

Nu trebuie sa stai pur si simplu. Terapia inseamna efort de echipa. Daca nu participi activ la sedinta, vei fi inclinat sa spui ca terapia nu e eficienta. Sunt cateva lucruri care pot face ca prima sedinta sa fie cat se poate de eficienta:

- Fii deschis. Terapeutul este antrenat sa puna exact intrebarile necesare, dar el nu este un cititor de ganduri. Poti face munca terapeutului mai usoara daca raspunzi sincer si deschis la intrebari.

- Fii pregatit. Inainte de a te duce la sedinta, sa ai in minte, ca sa-i poti spune, ce nu e in regula cu tine si sa descrii sentimentele legate de problema cu care te confrunti. O modalitate de a pregati acestea este sa scrii pe o bucata de hartie motivele pentru care te-ai hotarat sa ceri ajutor. Fa o lista si apoi citeste-o cu glas tare.

Auzindu-te singur spunand de cateva ori, te va ajuta sa descrii si terapeutului aceste lucruri mult mai clar. Nu e nici o rusine daca te duci cu ele scrise la terapeut si i le citesti, pentru ca datorita emotiilor primei sedinte, e posibil sa uiti vreun aspect important al problemei.

- Pune intrebari. Cu cat vei intelege mai multe despre cum lucreaza terapeutul, cu atat mai confortabil te vei simti. Pune intrebari despre procesul terapeutic si pune terapeutul sa repete de cate ori este nevoie orice nu ai inteles.

- Fii deschis si sincer in legatura cu sentimentele tale. Multe ganduri iti vor trece prin cap in aceasta prima sedinta. Fii atent la reactiile si sentimentele tale si impartaseste-le terapeutului. Veti avea amandoi de invatat din aceste intelegeri.

- Fii sigur ca te duci la aceasta prima sedinta cu asteptari realiste. Terapia nu va rezolva instantaneu problema, mai degraba este un proces. Cu putin efort din partea ta si cu o relatie puternica cu terapeutul, se vor gasi uneltele potrivite pentru a rezolva cu succes problema.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate