10 pasi simpli de retinut pentru un ficat sanatos

Generalitati

Sus
10 pasi simpli de retinut pentru un ficat sanatos

Ficatul este un organ parenchimatos, al doilea ca marime din corpul omenesc si poate ajunge la o greutate de 3 kilograme.

Se afla localizat in partea dreapta, mai exact in hipocondrul drept, sub rebordul costal (sub coaste) si reprezinta pentru organism “uzina”, fiind responsabil atat pentru metabolizarea unor substante, cat si pentru producerea de energie necesara zilnic.

Boala numita steatoza hepatica sau cum se mai spune in popor “ficat gras” este consecinta acumularii grasimii la nivelul celulelor din ficat numite hepatocite.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauzele aparitiei bolii
  3. Principalele simptome
  4. Sfaturi pentru un ficat sanatos
  5. Alimente permise
  6. Alimente interzise
  7. Tratament
  8. Concluzii
  9. Articole similare

Cauzele aparitiei bolii

Sus

- obezitatea;
- colesterolul crescut;
- diabet zaharat sau pre-diabet;
- trigliceride;
- medicamente hepato-toxice;
- scaderea brusca in greutate;
- alcoolul;
- alimentatia bogata in grasimi.

Diagnosticul de ficat gras se stabileste in urma vizitei la medicul specialist si se confirma in urma analizelor specifice si a unei ecografii cel mai adesea.
Cand cantitatea de grasime depaseste 5% din greutatea ficatului atunci se poate vorbi de steatoza hepatica.

Stadiile folosite de specialisti pentru steatoza hepatica sunt:

1. Steatoza incipienta, atunci cand este vorba de 5-10% grasime instalata la nivel hepatic;
2. Steatoza moderata, atunci cand este vorba de 10-25% grasime instalata la nivel hepatic;
3. Steatoza severa, atunci cand este vorba de 25-50% grasime instalata la nivel hepatic.

In urma incarcarii ficatului cu grasime, acesta nu mai poate functiona cum trebuie si apar primele tulburari la nivelul organismului, insa destul de tardiv pentru ca de cele mai multe ori steatoza hepatica nu doare, ea fiind asimptomatica pana la un moment dat.

Principalele simptome

Sus

- oboseala;
- senzatie de greata;
- durere in partea dreapta, frecvent sub coaste;
- balonare;
- senzatia de gust amar, in special dimineata.

Evolutia bolii poate fi una destul de grava daca nu este depistata de timpuriu si monitorizata, cea mai frecventa complicatie fiind hepatita cronica (steatohepatita), iar in stadii tardive fibroza cu ciroza hepatica.

Un lucru bun este ca ficatul e singurul organ care are capacitatea de regenerare, conditia fiind ca factorul care l-a afectat sa nu fi distrus in totalitate celulele hepatice (hepatocitele).

Preventie si educatie

In primul rand trebuie stopat factorul/factorii ce agreseaza ficatul, iar daca acestia nu pot fi eliminati, atunci ar trebui redusi la minimum prin adoptarea unui stil de viata sanatos atat in ceea ce priveste regimul de viata (munca, miscare, stres), cat si alimentatia zilnica.

Sfaturi pentru un ficat sanatos

Sus

• Limitarea alcoolului consumat zilnic;

• Evitarea alimentelor nesanatoase de tip fast-food, prajeli, condimente etc.;

• Consumarea alimentelor din toate categoriile, precum: cereale, fructe, legume, carne, lapte, oua, seminte, dar in cantitati moderate;

• Evitarea cresterii bruste in greutate sau a scaderii bruste in greutate;

• Efectuarea zilnica a exercitiilor fizice, minimum 30 minute;

• Monitorizarea regulata a analizelor de sange, in special colesterol si trigliceride, dar si bilirubina, transaminaze;

• Limitarea folosirii medicamentelor in exces, in special cele care nu sunt recomandate de medic;

• Evitarea fumatului sau a expunerii la poluanti periculosi;

• Efectuarea unei ecografii abdominale ce include si explorarea ficatului, cel putin o data pe an;

• Respectarea indicatiilor medicului si consultarea acestuia ori de cate ori este nevoie pentru o hepatoprotectie reusita.

Pentru ca protectia hepatica sa fie cat mai corect efectuata, este indicata cunoasterea alimentelor recomandate si a celor nerecomandate.

Alimente permise

Sus

- Lapte degresat, cas, iaurt, branza de vaci, telemea (desarata);

- Paste fainoase, orez, gris, malai, toate acestea fierte suficient;

- Paine prajita si cereale integrale;

- Mere, struguri, pepene, portocale, lamai, capsuni;

- Dovlecei, rosii, sfecla fiarta, morcovi, cartofi (fierti sau copti), spanac;

- Carne de pui sau vita (fara piele), peste la gratar sau fierte;

- Oua fierte, maximum 2 pe saptamana;

- Miere de albine, marmelada, magiun;

- Prajituri preparate din aluat uscat;

- Sucuri de fructe;

- Compoturi, cafea naturala, ceai;

- Patrunjel, marar, telina, cimbru, dafin.

Alimente interzise

Sus

- Unt, smantana, branzeturi fermentate;

- Nuci, alune, smochine, unt de arahide, curmale;

- Castraveti, varza, vinete, gulii, cartofi prajiti, ceapa, usturoi, muraturi;

- Carne grasa de porc, oaie, miel, gasca, rata, vanat;

- Mezeluri, carne tocata;

- Oua prajite, in special cele de rata;

- Prajeli, maioneza si rantasuri;

- Prajituri cu unt sau multe galbenusuri in compozitie;

- Ciocolata, inghetata, cozonac, clatite, gogosi;

- Toate tipurile de bauturi alcoolice ar trebui evitate pentru o perioada de cel putin un an;

- Bauturile prea reci;

- Condimentele, precum: piper, ardei iute, hrean, mustar.

Tratament

Sus

Cel mai important lucru de urmarit in schema de tratament initiata de medic este regimul alimentar, urmata apoi de o medicatie bine stabilita, ce nu este hepatotoxica si de cele mai multe ori se bazeaza pe preparate naturale sub forma de capsule, tincturi sau ceaiuri, ce trebuie administrare un timp indelungat pentru a ajuta ficatul sa se regenereze.

Concluzii

Sus

O viata echilibrata, un regim bine initiat, impreuna cu miscare zilnica de minim 30 minute si evitarea efortului sustinut, a stresului si a altor factori daunatori reprezinta cheia pentru un ficat sanatos si un plus de energie generata zilnica de propriul organism.

Citeste si

Arhiva
  • Regimul alimentar in bolile de ficat Regimul alimentar in bolile de ficat

    Generalitati Ficatul este cel mai mare viscer conex al sistemului digestiv si este un organ cu rolul de glanda anexa in cadrul acestui sistem. Ficatul are roluri multiple si este poate cel mai polivalent organ al corpului uman, deoarece indeplineste o serie de...citeste mai mult

  • Ficatul, filtrul pentru curatenia organismului Ficatul, filtrul pentru curatenia...

    Generalitati Ficatul este filtrul dinainte ca toate componentele organismului sa primeasca nutrientii necesari si reprezinta 2,5% din greutatea totala a corpului unui adult, fiind unul dintre organele de dimensiuni mari. Rolul sau este sa filtreze si sa purifice...citeste mai mult

  • Detoxifierea ficatului - necesitate sau moft? Detoxifierea ficatului - necesitate...

    Generalitati Ficatul nostru este asemeni unei fabrici ce lucreaza neincetat pentru noi, separand substantele folositoare organismului de cele nocive. Fiind cel mai mare organ al corpului si indeplinind peste 500 de functii, de multe ori nu constientizam ca...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Clinici recomandate
Servicii specializate
+1
Vezi toate clinicile
Mai putin
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK