Regimul alimentar in bolile de ficat

Generalitati

Sus
Regimul alimentar in bolile de ficat

Ficatul este cel mai mare viscer conex al sistemului digestiv si este un organ cu rolul de glanda anexa in cadrul acestui sistem.

Ficatul are roluri multiple si este poate cel mai polivalent organ al corpului uman, deoarece indeplineste o serie de functii in activitatea homeopatica a organismului.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Functionalitatea hepatica
  3. Patologia hepatica
  4. Regimul alimentar
  5. Articole similare

Functionalitatea hepatica

Sus

Rolul major al ficatului este in tot ce inseamna digestie sau metabolizare si descompunere a nutrientilor de la forme mai complexe la forme mult mai simple usor de asimilat si de metabolizat.

Din cadrul acestei functii este inclusa functia de a secreta bila, care va fi cumulata in vezica biliara (colecist) si care are un rol principal in descompunere si metabolismul lipidic, cu actiune in intestinul subtire.

Tot in cadrul metabolismului hepatic prin substantele secretate este inclus si metabolismul glucidic adica prin a transforma excesul cumulat de glucoza intr-o forma de rezerva si prezervare a acestuia si anume glicogen si mai apoi in cazul necesitatii de energie, glicogenul va fi retransformat tot la nivel hepatic din glicogen in glucoza.

Rol major in circulatia sanguina si anume la acest nivel prin stocarea de fier, aceasta rezerva de fier este obtinuta din descompunerea hematiilor si mai precis din descompunerea hemoglobinei (care are un bogat continut de fier).

Rol in a transforma o substanta toxica cum ar fi amonicaul intr-un compus denumit uree si care va fi eliminat prin urina.
Ficatul va avea si rol in reglarea coagularii sanguine prin factorii implicati in cascada coagularii si astfel ajuta la starea de hipo sau hipercoagulabilitate a sangelui.

Medicamentele totodata sunt activate la nivel hepatic, deoarece intr-o majoritate a lor sunt ingerate intr-o forma in care sa poata fi ingerate si sa ajunga la nivelul tisular unde trebuie sa isi desfasoare activitatea, astfel ca in momentul ingerarii acestea sunt intr-o forma inactiva si sunt activate pentru a isi indeplini rolul la nivel hepatic.

Rolul de a detoxifia organismul, prin curatirea continua atat a sangelui dar si eliminarea produsilor de metabolism si catabolism si totodata un rol de detoxifiere prin transformarea produsilor prea toxici in forme ce pot fi eliminate prin scaun sau prin urina, iar datorita faptului ca acesti produsi daca ar ajunge la rinichi sau in excretia sistemului digestiv in forma prea toxica ar dauna si cauza forme prea toxice acestor organe cu rol excretor astfel ca tot ficatul are rolul de a da acestor compusi toxici o forma in care sa poata sa fie eliminati fara a dauna pe parcursul lor spre excretie si eliminare.

Patologia hepatica

Sus

Patologia hepatica este pe atat de variata pe cat ii sunt si functiile, astfel ca majoritatea afectarilor hepatice se refera la una sau a mai multor functii din cadrul acestuia:

Hepatita ar insemna etimologic vorbind infectia ficatului (-ita = infectie) si intra-devar este vorba de o infectie virala a acestuia si sunt implicate virusurile clasice ale hepatitei : Hepatita A (singura vindecabila), Hepatita B,C,D si E.

Insuficienta hepatica asociata ca si termen si cu hepatita de cauza non-infectioasa face referire mai degraba la o functie incetinita sau ineficienta a ficatului si care este cauzata de diferite conditii de viata si mediu: Alcoolul, fumatul, consumul de alimente toxice sau greu metabolizabile, intoxicatiile cu diferite substante (monoxid de carbon, sulfuri, toxicide, insecticide sau alte substante), dar si obezitatea sau o hepatita non-infectioasa ca si forma secundara unei patologii auto-imune.

Steatoza hepatica: Sau ficatul gras face referire la supraincarcarea ficatului cu adipocite (celule grase) si care prin transformarea acestor hepatocite in adipocite si pe de alta parte intr-o adevarata strangulare a hepatocitelor de celule grase (adipocite) ii vor scadea functionalitatea.

Ciroza hepatica: Ce ar reprezenta distrugerea masiva a celulelor hepatice (hepatocitelor), care desi cel mai des este asociata unui consum exagerat de alcool dar nu este singura cauza, la aceasta se poate adauga si alte substante toxice sau toxicogene preccum si consumul in exces sau inadecvat al unor medicamente hepato-toxice (ca si efect secundar).

Afectiunile biliare (Colecist, Colecist lenes, colangita sclerozanta si ciroza biliara) inseamna in fapt ori o afectiune a ficatului in regiunea sa in care produce aceasta bila dar si o problema de conductibilitate (litiaza) in ductele biliare prin care se realizeaza transferul bilei dinspre ficat spre vezica biliara sau mai apoi catre duoden.
Neoplasmul hepatic: Neoplasmul sau mai precis tumora maligna (cancerul) hepatic este afectiunea care poata aparea la orice nivel, adica tumorile maligne, dar care in mod cert pot aparea si la nivel hepatic si pot afecta oricare din functiile hepatice.

Encefalopatia hepatica: Reprezinta un grad atat de mare al distrugerii hepatice (in special in cazul consumului pe termen lung de alcool) care in speta nu va mai reusi o filtrare si o detoxifiere adecvata incat toate substantele toxice sau potential toxice nu vor mai fi eliminate din organism ci vor ajunge pe cale sanguina la toate tesuturile iar principalul organ afectat este encefalul, astfel ca encefalopatia poate fi de cauza primara hepatica, dar care mai apoi poate da simptome neurologice, ducand chiar pana la amnezie, dementa (dementa etilica) sau disfunctii cerebrale.

Regimul alimentar

Sus

Principalul scop cand se stabileste un regim alimentar pentru orice patologie sau orice organ si care se aplica si in cazul ficatului este ca acesta sa nu fie foarte atat de drastica incat pacientul sa poata respecta si sa nu o resimta ca o constrangere foarte mare incat sa ii afecteze stilul de viata.

Principul general este acela de cumpatare adica de a nu consuma nimic in exces si de a asigura un aport din fiecare categorie generala de nutrienti : proteine, glucide, lipide, vitamine si minerale.

In cazul in care este vorba de o patologie generala hepatica trebuiesc gandite o serie de alimente ce sa nu solicite prea mult activitatea hepatica sau de metabolizare si detoxifiere hepatica, astfel ca o serie de alimente trebuiesc scoase din activitatea cotidiana si o serie de obiceiuri (conditii de viata si de mediu – vicii).
In primul rand trebuiesc scoase viciile ce inrautatesc functionarea hepatica :

Fumatul si consumul de alcool care produc o degradare a ficatului. Consumul de alcool va produce o citoliza a celulelor hepatice si in cazul in care aceasta distrugere se produce repetat iar zonele hepatice afectate trebuiesc sa repare zonele tisulare ale ficatului pot cauza prin aceasta distrugere si reparare hepatica periodica, vor putea cauza neoplazii de ficat.

Stresul este cauzator de o serie de incetiniri ale tuturor organelor printre care si functionarea hepatica este ingreunata si incetinita, astfel ca diminuarea stresului sau mai mult incercarea ca acesta sa numai reprezinte o patologie este esential in principiile unei capacitati homeopatice ale organismului.

Anumite alimente trebuiesc diminuate sau pe cat posibil chiar eliminate din alimentatia pacientiilor care doresc un regim hepatic adecvat.
Mezelurile sau intreaga categorie de carne neprocesata.

Toate mezelurile pe langa faptul ca vor contine o gama mare de conservanti de mare anduranta dar si o serie de coloranti, care cumulat numai ele in sine pot cauza afectiuni sau agravarea functionalitatii hepatice, vor fi si foarte greu digerate si metabolizate datorita calitatii de carne neprocesata astfel ca nu trebuie ingreunata sarcina de metabolizare a ficatului prin adaugarea de : cremwursti, salamuri, sau alte tipuri de mezeluri.

Intreaga categorie de alimente cu termen de expirare foarte mare, fie ca este vorba de alimente in vid, fie ca este vorba de conserve sau alte alimente cu o perioada de valabilitate foarte mare va releva un continut bogat de conservanti foarte toxici iar alimentele in sine desi li se prelungeste calitatea de perisabilitate nu vor mai avea proprietatiile esentiale initiale.

Toate alimentele bogate in grasimi: Pornind de la carnea de porc dar si o serie de branzeturi sau laptele cu continu bogat in grasimi (cel rosu) nu sunt daunatoare in sine dar vor ingreuna metabolizarea hepatica si in special componenta sa biliara care este raspunzatoare de metabolismul lipidic, astfel ca in acest caz se prefera in primul rand un regim hipocaloric dar in special hipolipidic (sarac in grasimi).

Mancarea afumata, este cel ai adesea nepreparata, fie neprajita fie nefiarta astfel ca va fi greu digerabila si metabolizabila incarcand ficatul intr-o activitate prelungita.
Prajeli:

Aceasta nu inseamna obligatoriu ca trebuiesc excluse toate alimentele prajite, dar se cunoaste faptul ca uleiul are un continut foarte mare de grasimi la care se adauga si faptul ca orice produs rezultat dupa prajirea unui aliment va da o serie de componente cancerigene dupa prajire.

In special este vorba de a nu folosi acelasi ulei de mai multe ori pentru a praji alimentele, iar in special unul din cele mai naturale si cu compozite cat mai naturale este uleiul de masline, astfel ca este indicata folosirea unui astfel de ulei.

De principiu se incearca oricum diminuarea cantitatii de prajeli.
Mancarea fast-food, care este toxica si pentru o persoana sanatoasa dar in special daca vorbim de o persoana care sufera de o serie de patologii hepatica, este indicata excluderea completa din alimentatie a acestora.

Dulciuri: Aici nu este vorba sub nici o forma de a exclude glucidele din alimentatie, deoarece glucidele sunt esentiale pentru o buna functionare neuro-encefalica.

Dar trebuie mentionat ca multe din dulciurile din comert au o cantitate mult prea mare de glucoza sau de kcalorii per suta de grame, mult mai mare decat cea permisa in mod firesc, astfel ca aceasta cantitate excesiva de glucide per o singura masa poate periclita buna metabolizare glucidica de care este implicat si ficatul (transformarea glucozei in glicogen).

Totodata se prefera inlocuirea glucozei din dulciuri cu fructoza obtinuta ca forma de zaharuri din fructe care mai mult ajuta la o digestie lipidica, precum sunt : portocalele, lamaile, grefele si care prin continutul bogat in vitamina C vor ajuta la descompunerea lipidica, dar acestea pot fi suplimentate si cu oricare alte tipuri de fructe chiard aca nu fac parte din categoria de citrice.

Tot la dulciuri trebuiesc evitate cele cu creme grase sau care au un continut prea mare in oua, tot din dificultatea metabolica de procesare a ficatului.
In categoria bauturilor trebuiesc evitate cele cu continut bogat de acid carbonic, adica bauturile acidulate sau carbogazoase, insa trebuiesc excluse bauturile cu continut oricat de mic alcool.

Condimentele de tipul: piperului, boia, ardei iute sau sare in exces nu trebuisc sa fie prezente in alimentatie.
Ca si forma de alimentatie trebuiesc reduse cantitaea de alimente per o masa si mai mult transformate in mai multe mese (5-6) per o zi si reduse cantitativ astfel ca se va asigura aportul alimentar suficient dar redusa sarcina per o masa.

Pe de alta parte se pot adauga alimentele colecistokinetice, precum sunt : andivele, sau pestele dar facut la cuptor ori pe gratar, plus salata cruda si consumul adecvat sau chiar mai mult de ceaiuri cat mai naturale.

Din categoria alimentelor hepatoprotectoare sau adjuvante ale ficatului, pe langa: pestele la cuptor, ceaiuri se mai prefera consumul de lapte sau branza de capra (ca si inlocuitor al laptelui gras), al supelor si ciorbelor plus un consum sporit de citrice la care se pot adauga cereale si din categoria legumelor: andivelor, salatei verzi crude.

Citeste si

Arhiva
  • Dieta recomandata pentru persoanele care sufera de guta Dieta recomandata pentru persoanele...

    Generalitati Guta este o forma dureroasa de artrita care a fost asociata cu regimul alimentar al unei persoane, caracterizat de consumul excesiv de carne, fructe de mare si alcool. Ca urmare, tratamentul gutei include restrictii alimentare severe. De aceea, dieta...citeste mai mult

  • Cauzele necunoscute ale cresterii in greutate Cauzele necunoscute ale cresterii in...

    Introducere Daca o persoana se confrunta cu cresterea in greutate in ciuda unui regim alimentar sanatos, poate fi suspectata o problema de sanatate. In majoritatea situatiilor, cresterea in greutate sau imposibilitatea reducerii numarului de kilograme, sunt puse...citeste mai mult

  • Regimul alimentar pe perioada unei boli Regimul alimentar pe perioada unei boli

    Generalitati Vechiul dicton “esti ceea ce mananci” este cu atat mai adevarat atunci cand o persoana nu se simte bine. In aceasta perioada trebuie ca regimul alimentar sa fie unul corespunzator pentru pastrarea fortei, a imunitatii organismului si pentru...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK