Regimul alimentar in bolile de ficat


Principii generale

Sus
Regimul alimentar in bolile de ficat

Regimul alimentar in bolile de ficat este diferentiat in functie de boala si bolnav:
- regimul alimentar in ciroza este mai restrictiv, in timp ce regimul alimentar in hepatita cronica, este mult mai lax
- alte boli asociate (bolnavii de ficat fac frecvent si gastrite/ulcer), necesita regim alimentar suplimentar deosebit, in functie de boala
- starea de moment a bolnavului, poate impune ca in unele momente regimul poate fi mai larg, iar in altele mai restrictiv.

Principii generale de regim in boli de ficat:
- Alimentatie bogata in glucide (dulciuri/fainoase)
- Consum moderat de grasimi in special animale
- Proteine in cantitate normala - mai reduse in ciroza cu encefalopatie (tulburari de memorie si constienta);
- Sare in cantitate normala in hepatite, redusa sau zero in ciroze cu lichid
- Lichidele - dupa sete
- Renuntarea totala la alcool.

Alimente permise

Sus

In bolile de ficat sunt permise urmatoarele alimente:

- Ciorbe si supe de carne de pui, vita, de legume, neprajite, de ovaz, de orez, gris, perisoare, galusti;
- Sote-uri si piureuri de legume - fasole verde, ardei gras, morcovi, dovlecei, gulii, conopida, spanac, salata verde, sfecla, rosii, sub forma de salate sau pregatite fara ceapa ori rantasuri si cu unt sau ulei nefiert;
- Cartofi natur, piure, copti in coaja cu putin unt sau ulei, cu branza de vaca;
- Carne fripta: pui, vita, iepure de casa, curcan, carne slaba, fara piele si grasime, peste slab alb rasol simplu sau impanat cu legume, perisoare sau chiftele fierte, peste slab, fiert, rasol cu legume;
- Mezeluri: sunca de Praga, cremwursti, parizer slab condimentat;
- Peste slab (salau, stiuca, biban);
- Grasimi: unt, ulei de floarea soarelui sau de masline neprajit;
- Oua fierte moi doua/saptamana albus sub forma de omleta in abur sau sufleuri, omleta dietetica;
- Sosuri fara grasime prajita, sos alb de rosii sau de zarzavat;
- Lapte si lactate: lapte dulce slabcu cafea, lapte batut, iaurt slab, kefir, branza dulce de vaca, cas, urda, telemea desarata;
- Paste fainoase de orice fel;
- Paine: paine veche de o zi, biscuiti simpli (populari), chifle, mamaliguta;
- Dulciuri si prajituri: pregatite cu putine oua si foarte putina grasime, prajituri uscate, prajituri cu miere, aluaturi fragede, tarte cu fructe sau marmelada, placinta cu mere sau branza dulce; gemuri, dulceturi, miere;
- Fructe crude, coapte la cuptor, compoturi, gem, jeleuri: mere, prune, citrice, fragi, capsuni, zmeura, pepene verde, struguri, smochine;
- Bauturi: apa plata - preferabil, sucuri si siropuri de fructe sau legume;
- Condimente: patrunjel, marar, leustean, dafin, cimbru, chimen, telina, lamaie, sare normal daca nu este contraindicata - ciroza;
- Se recomanda 5-6 mese pe zi mai reduse cantitativ.

Alimente interzise

Sus

Sunt interzise:

- Supe: supe grase de porc, rata, gasca, afumaturi;
- Ciorba de burta, fasole, afumaturi, porc;
- Legume: fasole si mazare uscata, varza, vinete, rosii in cantitati mari si necojite, ardei iute, ciuperci, ridichi, ceapa, usturoi, telina, praz, muraturile;
- Carne: de porc, rata, gasca, vanat, carnea prajita, carnea conservata prin afumare, mezeluri, sunca grasa, organe (creier, rinichi, ficat, plamani);
- Peste gras (nisetru, cega, somn, morun, sardele, heringi), icre de peste, raci, fructe de mare, peste afumat, conserve de peste;
- Grasimi: untura, slanina, kaiser si similare;
- Oua - omleta, ochiuri prajite, maioneza;
- Lapte si lactate: lapte gras,branzeturi fermentate, smantana;
- Paine: calda, paine neagra, biscuiti preparati cu grasime sau cacao;
- Dulciuri si prajituri: cu creme grase, pregatite cu oua, cacao, frisca ori grasime, tort, inghetata, ciocolata;
- Fructe cu coaja si samburi - nuci, alune, migdale, masline sarate;
- Condimente: piper, hrean, boia, dafin, mustar, otet;
- Bauturi: cafea, bauturi pe baza de cola, alcool (bere, vin, tuica, etc.), bauturi gazoase (daca exista meteorism);

Autor: Dr Alecse Valerian Ditoiu
Sursa www.hepatite.ro

233501 vizualizari, 11 Martie 2009

Citeste si

Arhiva
  • Dieta si bolile cardiovasculare Dieta si bolile cardiovasculare

    Generalitati Specialistii in nutritie si cardiologii au convenit ca o dieta sanatoasa si echilibrata in nutrienti esentiali organismului poate influenta in mod benefic bolile de inima (poate avea rol atat in prevenirea cat si in ameliorarea lor). Regimul...citeste mai mult

  • Dieta pentru persoanele cu ficat gras Dieta pentru persoanele cu ficat gras

    Generalitati Simptomele ficatului gras nu pot fi observate cu usurinta. Diagnosticul, de cele mai multe ori, se stabileste in urma unor teste medicale. Cauzele unui ficat gras pot fi: consumul excesiv de alcool, consumul de droguri, obezitatea, diabetul, tulburarile...citeste mai mult

  • Regimul alimentar pe perioada unei boli Regimul alimentar pe perioada unei boli

    Generalitati Vechiul dicton “esti ceea ce mananci” este cu atat mai adevarat atunci cand o persoana nu se simte bine. In aceasta perioada trebuie ca regimul alimentar sa fie unul corespunzator pentru pastrarea fortei, a imunitatii organismului si pentru...citeste mai mult