Cum sa previi bolile de ficat

Cum sa previi bolile de ficat

Generalitati

Bolile de ficat sunt determinate de virusurile hepatice de care trebuie sa ne protejam, insa deriva si dintr-un stil de viata nesanatos care poate crea probleme grave, cu urmari pe termen lung.

Exista diversi factori de agresiune hepatica care trebuie evitati, pentru ca mai devreme sau mai tarziu, consecintele se fac vazute.

Respectarea unor reguli simple de igiena si protectie pentru a-ti asigura un stil de viata sanatos este un prim pas in prevenirea afectiunilor de ordin hepatic si a complicatiilor ce pot aparea ulterior.

Totodata, monitorizarea ficatului si a starii generale de sanatate prin vizite regulate la medicul specialist si efectuarea analizelor medicale de specialitate sunt la fel de importante.

Recomandari

Pentru a preveni aparitia si dezvoltarea bolilor de ficat, trebuie respectate anumite recomandari ale medicilor specialisti, care asigura un mod mai sanatos de viata:

1. Evitati consumul excesiv de alcool

Ficatul raspunde de filtrarea toxinelor din organism, functie care este compromisa de ingerarea unor cantitati mari de alcool. Cantitatea admisa de alcool pentru o persoana sanatoasa este de 175 ml vin sau 350 ml bere pe zi.

Pentru pacientii cu afectiuni hepatice alcoolul este strict interzis. De asemenea, trebuie evitat consumul de alcool impreuna cu tratamentele medicamentoase. Amestecul dintre alcool si paracetamol este toxic pentru ficat.

2. Evitati alimentele bogate in grasimi

Consumarea in exces de alimente bogate in proteine si carbohidrati pot diminua functia ficatului prin acumularea de toxine si grasimi in organism.

Evitati mancarurile semi-preparate si de tip fast-food, pentru a va mentine ficatul intr-o stare buna. Controlati-va greutatea, intrucat obezitatea, la fel ca si diabetul zaharat, pot cauza o afectiune raspandita a ficatului - steatoza hepatica sau ficatul gras, care reprezinta o acumulare de grasimi in celulele sale.

3. Limitati expunerea la medii toxice

Ficatul filtreaza substantele daunatoare pentru organism, insa daca acesta este supraincarcat cu toxine, nu mai poate functiona la capacitate maxima. Evitati sa va expuneti la poluantii comuni, precum fumul de tigara sau vaporii de vopsea. Trebuie sa va protejati de ingerarea oricaror substante toxice.

4. Respectati regulile de igiena

Spalati-va des pe maini, in special inainte de mancare si inainte/dupa toaleta personala. Nu consumati apa de la robinet si evitati sa beti/mancati din tacamurile folosite in prealabil de persoane necunoscute.

5. Protejati-va impotriva virusurilor hepatice

Pentru a evita contactarea virusurilor hepatice, trebuie luate anumite masuri de protectie impotriva obiectelor/persoanelor infectate: contact sexual protejat, evitarea tatuajelor si piercing-ului, excluderea drogurilor (ace contaminate). Exista vaccinuri contra hepatitelor care trebuie facute din timp.

Atentionari

De multe ori, o boala a ficatului este descoperita intamplator in urma unor analize care se fac pentru alte afectiuni. Lipsa simptomelor ne obliga la responsabilitate, motiv pentru care trebuie sa facem din timp demersuri pentru a preveni sau a trata bolile ficatului. In acest sens este recomandata efectuarea periodica a unor analize medicale de laborator specifice afectiunilor hepatice.

Bolile hepatice sunt frecvent "ascunse".
Cu valori normale ale transaminazelor, afectiunile ficatului pot fi asimptomatice si nediagnosticate pana in stadii avansate ale bolii, cand eficienta tratamentului antiviral este diminuata. Procentul hepatitelor diagnosticate in stadii incipiente de evolutie si rata eradicarii virale in urma beneficierii de tratament specific ar fi mult mai mare daca medicii de familie ar recomanda
analizele markerilor virali in mod obisnuit, chiar daca rezultatele TGP si TGO ale pacientului sunt normale.
Persoanele care prezinta risc de infectare (ex. personalul sanitar, pacientii care practica
hemodializa) trebuie sa urmareasca frecvent valorile markerilor virali”, afirma dr. Dana Bucur, medic specialist gastroenterologie, Clinica de Diagnostic Gral Medical.

Diagnostic si Preventie

In cadrul programului de preventie a bolilor de ficat , fiecare pacient va beneficia de analize medicale pentru ficat cu reducere 50%.
Toate persoanele care suna in vederea programarii pana pe data de 5 Septembrie, desi sunt programate ulterior acestei date, pot beneficia de reducerile din cadrul campaniei.
Gral Medical, care a initiat aceasta campanie a conceput un set de analize de laborator pentru a identifica orice problema de natura hepatica.

Programari si consiliere se pot face online:
www.gralmedical.ro
sau apeland numerele de telefon:
021 323 00 00 (02) -
Clinica de Diagnostic Gral;
021 317 83 95 - Clinica Gral Colentina;
0244 597 753 -
Clinica Gral Ploiesti;
0728.130.704- Gral Medical Titan.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Protectia totala a ficatului de la Secom Protectia totala a ficatului de la Secom

    Alimentatia necorespunzatoare, toxinele din mediu si stilul de viata alert ne influenteaza starea de sanatate. Ficatul este cel mai afectat organ, din cauza rolului sau de a filtra substantele toxice din sange, purificand zilnic aproximativ 2 mii de litri, de 400 de ori...citeste mai mult

  • Detoxifierea ficatului - necesitate sau capriciu? Detoxifierea ficatului - necesitate...

    Majoritatea oamenilor fac excese alimentare si chiar de bauturi alcoolice, in timpul petrecerilor sau sarbatorilor, astfel incat, dupa ce acestea se sfarsesc, multi dintre ei isi doresc sa detina o bagheta magica pentru a anula efectele starii generale de rau. Intrucat...citeste mai mult

  • Insuficienta hepatica si leziuni ale ficatului - semne si simptome Insuficienta hepatica si leziuni ale...

    Generalitati Orice fel de deteriorare a celulelor ficatului, calilor biliare si a vaselor sanguine, prejudiciaza structura ficatului, si vor rezulta leziuni la nivelul acestui organ. De cele mai multe ori, in cazul afectiunilor hepatice usoare, simptomele sunt...citeste mai mult