14 plante care ne fac somnul mai usor
Generalitati
SusDaca o persoana nu sufera de insomnie grava ori aceasta nu este provocata de o boala, sau daca pur si simplu cineva doreste doar sa elimine somniferele din viata sa, farmacia verde ii poate pune la dispozitie diverse remedii, in acest scop.
Uneori fara vreun motiv aparent, somnolenta se instaleaza dupa masa. Consumul de ceapa, o plimbare prin parc, mirosul teilor infloriti sau alte plante au proprietati calmante.
Aceste caracteristici pot fi folosite in avantajul oricarei persoane.
Cuprins articol
Conurile de hamei
SusAcestea contin ulei volatil, ester valerianic, rasina, lupulina, humulona, substante minerale, tanin, derivati flavonici, substante estrogene.
Beneficiile plantei:
- are rol antispastic,
- stimuleaza secretia gastrica,
- este un excelent diuretic,
- este eficienta in lupta impotriva tuberculozei.
De asemenea are o actiune pozitiva moderata asupra functionarii optime a organelor genitale. Este recomandata pentru tratarea insomniei dar poate fi si adjuvant pentru vindecarea tuberculozei, anorexiei, nevrozei anxioase, tricomonas vaginalis, acnee, seboree.
Este una dintre plantele care au atat flori masculine cat si feminine. Florile de gen feminin au forma ovala a inflorescentei (conul). Dupa cules, conurile trebuie sa fie intregi iar bracteele nu trebuie separate de acestea pentru a pastra toate proprietatile active ale plantei.
Recoltarea
se face in timpul infloririi acestuia, iar conurile culese sunt intai refrigerate si apoi uscate.
Paducelul
SusFructele si frunzele contin numeroase substante chimice care au actiune benefica asupra aparatului cardiovascular. Scaderea tensiunii arteriale si vasodilatatia centrala si periferica au, de asemenea, efect sedativ asupra sistemului nervos central care contribuie la pregatirea corpului pentru somn.
Paducelul este utilizat si in caz de cardiopatie ischmica, tulburare si nevroza cardiaca. Planta are un efect special asupra cresterii fluxului de sange cu oxigen spre inima si creier, in ateroscleroza, stari de labilitate psihica si emotivitate.
Ceapa
SusCeapa este o planta cultivata in intreaga lume pentru consum. Exista mai multe tipuri de ceapa. Prin fierbere gustul ei poate deveni chiar si dulce, in functie de metoda de gatit.
Ceapa este considerata si un remediu excelent pentru insomnie. In acest scop se recomanda inhalarea de ceapa tocata asezata intr-un borcan a carui gura este acoperita cu o bucata de material, inainte de culcare.
Teiul
SusTeiul este un remediu pentru raceala si gripa. Planta contine ulei esential, bogat in flavonoide, taninuri si polizaharide, dar si acizi (cafeic si cumaric).
Beneficii:
Gratie substantelor sale active, teiul are o actiune antiseptica, antiinflamatoare, efect calmant, de hidratare si cicatrizant. Acesta tonifica si improspateaza pielea, decongestioneaza pungile de sub ochi, ploapele umflate, si este utilizat pe scara larga in compozitia produselor pentru a trata diverse probleme ale ochilor.
Mirosul deosebit al florilor de tei se datoreaza farnesolului - care este un alcool. Florile plantei au o actiune neurosedativa si antispastica.
Macesul
SusMacesul este raspandit in intreaga lume. Fructele sale sunt recoltate in lunile august-septembrie, inainte de caderea primei burme, atunci cand macesele capata o culoare rosiatica.
Sunt recomandate pentru tratarea:
- avitaminozei,
- enterocolitei,
- litiazei renale,
- tulburarilor de circulatie periferica,
- dischineziei biliare.
In plus, fructele au rol sedativ, favorizand ameliorarea insomniilor.
Musetelul
SusIn Egiptul angic, musetelul era considerat o planta sacra, fiind oferita zeilor.
Musetelul este foarte utilizat in medicina populara datorita actiunii sinergice a diferitelor sale principii active: uleiuri esentiale, polizaharide, aminoacizi, flavonoide, vitaminele B1 si C, acid salicilic, etc.
Utilizari:
- Musetelul este folosit in tratamentele cosmetice gratie rolului sau cicatrizant, anestezic, antiseptic si tonic.
- De asemenea, planta are calitati dezinfectante si are rol de purificare a pielii, tratand inclusiv iritatiile.
- Musetelul are un rol important in prevenirea imbatranirii premature a pielii. Este recomandat inclusiv pentru tratarea pielii rosii (cuperoza, etc.) si ridata.
- Produsele de ingrijire a parului care contin musetel au efect tonic si ofera podoabei capilare reflexe aurii.
- Extractul de musetel reduce fragilitatea capilarelor si poate fi utilizat in produsele anti-cuperoza.
Pentru a i se mentine aspectul sanatos, pentru ingrijirea sa, pielea are nevoie de acid hialuronic. Acesta o protejeaza impotriva iritatiilor si inflamatiilor, hidrateaza, are rol de protectie si calmare, blocheaza radicalii liberi si actioneaza impotriva imbatranirii premature a acesteia.
O ceasca de ceai de musetel induce o stare de liniste a organismului, ideala inainte de somn.
Zmeura - savoare si sanatate
SusIn medicina traditionala este cunoscuta pentru proprietatile sale astringente dar si pentru capacitatea de a-i ajuta pe cei care sufera de hipertensiune arteriala sa duca o viata normala.
Extractul de zmeura este bogat in:
- minerale,
- vitamina C,
- flavonoide,
- taninuri.
De asemenea, contine AHA (acizi alfa hidroxili).
Planta are un rol important in combaterea insomniilor.
Sunatoarea
SusUleiul de sunatoare este benefic pentru tratarea ranilor, are un efect calmant, antiinflamator si cicatrizant. Sunatoarea este utilizata si in cazul tulburarilor nervoase pentru ca are ofera efect de relaxare si calmare.
Pentru tratarea nevralgiei de nerv trigemen se recomanda consumul a 2-3 cani de ceai de sunatoare pe zi si masajul extern al zonelor afectate tot cu ulei de sunatoare, mai multe zile la rand.
Tinctura de sunatoareeste foarte eficienta in cazul bolilor nervoase, nevrozei si asteniei insotite de insomnii.
Aceasta poate fi folosita si extern, pentru masaj. Intern, se consuma zilnic 10-15 picaturi care se adauga intr-o lingura de apa.
Salvia
SusFlorile
de salvie sale sunt de culoare violet si sunt dispuse opus, in cerc, in jurul unei axe comune. Au o culoare alba argintie si o usoara stralucire, gustul este usor amar, iar mirosul destul de puternic. Sunt utilizate pentru gargara, dar si pentru fabricarea otetului din salvie.
Frunzele
sunt colectate inainte de perioada de inflorire, in lunile mai si iunie, pentru a fi utilizate in scop fitoterapeutic.
Ceaiul de salvie
fortifica organismul, protejeaza impotriva convulsiilor si are efect benefiz in cazul paraliziilor. Se administreaza pentru ameliorarea spasmelor si a unora dintre conditiile in care este afectata maduva spinarii.
Ceaiul de salvie este utilizat imptriva insomniei, iar efectul sau este mai benefic mai ales in combinatie cu alte ceaiuri de plante cu acelasi rol.
Lavanda
SusToata lumea stie ca lavanda este recomandata pentru indepartarea moliillor, dar, aceasta este cunoscuta si pentru alte calitati.
Florile uscate
(de culoare albastru-violet) sunt utilizate in diverse industrii. Mirosul este placut, aromat, iar gustul usor amarui. Florile proaspete contin 0,5-1% ulei volatil, iar cele uscate 1-3%. Datorita uleiurilor volatile din componenta sa, lavanda este un aromatizator puternic, cu actiune antiseptica locala si antispastica. Mirosul de lavanda induce o stare de liniste si calmeaza orice persoana, inainte de un somn odihnitor.
Iarba mare
SusAceasta planta a fost folosita inca din cele mai vechi vremuri ca planta medicinala, dar si ca un condiment. Substanta cea mai importanta continuta de iarba mare este inulina, descoperita in 1804 si folosita in mod traditional, pentru pregatirea unei solutii pentru spalarea parului.
Extractul din radacina
Susplantei contine, in principal, inulina, dar si uleiuri esentiale, antibiotice, saruri minerale si vitamina C.
Produsele cosmetice care contin iarba mare au o actine antiinflamatoare, anti-pruriginoasa si tonica si regleaza circulatia periferica, au efecte benefice in lupta impotriva caderii parului si ajuta la mentinerea starii de sanatate a parului.
Aceasta planta contribuie la inlaturarea starii de iritare si induce o stare de liniste, sedativa.
Valeriana
SusUna dintre plantele cu rol tranchilizant usor, valeriana, este folosita de peste 1000 de ani ca somnifer. Luand in considerare efectul principiilor sale active, valeriana a fost comparata cu diazepamul.
De la aceasta planta se culeg toamna radacina si tuplina.
Radacinile se usca in camere bine aerisite pentru a-si pastra proprietatile curative. Valeriana are efect calmant asupra sistemului nervos si trateaza insomnia.
Floarea pasiunii
SusAceasta planta, utilizata si ca planta ornamentala, poate reprezenta ajutorul necesar pentru sanatatea oricarei persoane.
Recomandari:
Este recomandata pentru obtinerea unui somn sanatos si relaxant, precum si pentru inlaturarea starilor de anxietate, fiind un adjuvant exceptional in tratamentele care au ca scop obtinerea calmului si echilibrului.
Floarea pasiunii a fost introdusa in 1867 in industria medicamentelor cu rol sedativ.
Alcaloizii sunt componente ale caror principii active lupta impotriva depresiei si a obtinerii unei stari generale de bunastare. Este folosita si in tratamentele impotriva anxietatii.
Obligeana
SusPlanta are un miros placut, cu gust amar si aromat. Aceasta contine 1,5-3,5% ulei volatil, camfen, camfor, eugenol, vitaminele B1 si C, tanin, o substanta amara- acerina, zaharuri, rasini, saruri minerale, etc.
Obligeana este apreciata pentru proprietatile sale aromatice, carminative, antispastice si diurerice. Este utilizata in tratarea tulburarilor gastrointestinale.
Datorita efectelor sale tranchilizante este folosita pentru a induce un somn relaxant. Are o actiune tonica puternica si stimuleaza secretia gastrica.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina alternativa
Articole recomandate
- Modalitati de imbunatatire a calitatii somnului pe timp de vara
- Dr. Vladislav Brasoveanu si Dr. Dragos Romanesc
- Ghid complet pentru gestionarea eficienta a infectiilor fungice ale unghiilor
- 6 obiceiuri care afecteaza ficatul
- Ochi umflati dimineata? Afla care sunt cauzele si cum poti ameliora aceasta ...
- 6 motive pentru care raceala persista
- Cum sa facem fata formelor usoare de depresie
- 5 moduri prin care poate fi imbunatatit libidoul feminin
- Somnul si tulburarile de alimentatie