Raceala si gripa - oamenii de stiinta au separat fictiunea de adevar
Generalitati
SusRaceala este cea mai frecventa infectie din lume. In timpul unei perioade medii de viata, fiecare persoane poate suferi de aproximativ 200 de ori de raceala, care se manifesta prin rinoree, tuse, dureri de gat, cefalee, oboseala, congestie nazala, stranut, respiratie dificila pe nas si uneori febra.
Aceasta apare la 2-3 zile de la infectie si dureaza intre 2 si 14 zile, peste doua treimi din bolnavi vindecandu-se in cel mult o saptamana. In cazul in care simptomele persista mai mult de doua saptamani, inseamna ca acestea sunt cauzate de o alergie si nu de raceala. In unele cazuri, raceala persista din cauza actiunilor noastre sau a lipsei de reactie.
Principalele cauze pentru care imbunatatirea starii de sanatate intarzie sa apara sunt: deshidratarea, administrarea indelungata de decongestionante, tratarea exclusiv cu remedii naturiste, un program de exercitii fizice extenuant sau o dieta restrictiva caloric.
Cuprins articol
Mit sau adevar
Sus1. Sistemul imunitar slabit nu creste vulnerabilitatea organismului la raceala
Simptomele de raceala nu sunt cauzate de virusuri, ci de modul in care un sistem imunitar puternic reactioneaza in prezenta virusurilor. Cu alte cuvinte, simptomele acestei afectiuni sunt determinate de un sistem imunitar puternic.
2. Vitamina C nu trateaza raceala
Niciun remediu pentru raceala nu a fost mai mult studiat decat vitamina C, despre care se spune ca este eficienta in lupta impotriva infectiilor din organism.
Cu toate acestea, peste 30 de studii clinice care au implicat mai mult de 10.000 de voluntari au examinat efectele determinate de administrarea zilnica a vitamine C, si au demonstrat ca aceasta vitamina nu previne aparitia racelilor. Singurul beneficiu este o reducere usoara a perioadei de manifestare a simptomelor.
Vitamina C ajuta la prevenirea acestei afectiuni intr-o singura situatie, mai exact in cazul angajatilor si sportivilor expusi in permanenta la conditii de mediu extreme. Potrivit studiilor, soldatii, schiorii si alergatorii la maraton in astfel de conditii care isi administreaza zilnic 200 mg vitamina C prezinta un risc de aparitie a racelilor cu 50% mai mic.
3. Alcoolul previne aparitia racelilor
Potrivit studiilor recente, consumul a cel mult 2 pahare de alcool zilnic reduce riscul aparitiei racelii deoarece acesta inhiba replicarea virusurilor.
Cu toate acestea cadrele medicale nu incurajeaza consumul a mai mult de 2 pahare de alcool zilnic, deoarece daunele provocate intregului organism sunt mai ridicate decat prevenirea unei simple raceli.
4. Nu orice virus este transmis prin sarut
Infectia virala nu este transmisa prin sarut! Cea mai mare familie de virusuri care provoaca raceala sunt rinovirusurile; potrivit studiilor, in cazuri exceptionale aceste virusuri intra in organism pe la nivelul cavitatii bucale.
Se estimeaza ca riscul ca o infectie virala sa fie contaminata prin saliva este de 8000 ori mai mic decat pe alte cai; drept consecinta prin sarut sau prin impartirea aceleiasi bauturi este foarte putin probabil sa se raspandeasca un rinovirus.
Pentru majoritatea virusurilor care provoaca raceala, nasul si ochii sunt principalele puncte de infectare, acestea fiind raspandite prin tuse, stranut sau prin atingerea suprafetelor infectate.
5. Spalatul hainelor nu previne infectia cu virusul gripal
Spalarea hainelor infectate este una dintre principalele metode de transmitere a germenilor, sustine o echipa de microbiologi de la Universitatea din Arizona. Pana si simplele actiuni de a pune rufele in masina de spalat sau de a le pune la uscat cresc riscul contaminarii cu E.coli, o bacteria intestinala frecvent intalnita.
Spalatul elimina pana la 99% din bacterii; insa virusurile, precum cele care provoaca raceala, nu sunt afectate in niciun fel. Din cauza rezistentei innascute, conferita de membrana lipidica, virusurile sunt greu de eliminat din tesatura hainelor.
6. Mucusul de culoarea verzuie nu este specific infectiei bacteriene
Contrar credintei populare, prezenta mucusului de culoarea verzuie nu indica existenta unei infectii bacteriene, ci este un semn ca sistemul imunitar functioneaza corespunzator. Dupa identificarea virusurilor, sistemul imunitar trimite globule albe pentru a preveni infectarea.
Atunci, mucusul isi schimba culoarea din galben limpede in verzui, deoarece celulele transporta enzime care contin fier. Astfel, culoarea verde a mucusului indica raspunsul imun al organismului.
7. Statul in casa nu confera protectie impotriva racelii
Cele mai frecvente zone de supravietuire ale virusurilor gripale sunt mouse-ul calculatorului si biroul de la serviciu.
Potrivit studiilor, virusurile de raceala se gasesc in 47% dintre birouri, 46% din mouse-urile de calculator si 45% dintre telefoanele mobile. Totodata, s-a constatat ca profesiile cu cel mai mare grad de raspandire al virusurilor sunt: avocatii, profesorii, contabilii, bancherii, DJ de la radio, medicii si producatorii TV.
8. Suflatul nasului nu ajuta la decongestionarea acestuia
Senzatia de nas infundat, care provoaca disfunctie respiratorie in timpul unei raceli, nu este cauzata de excesul de mucus ci de inflamarea vaselor sangvine din pasajele nazale. Acestea se inflameaza, in mod nomal, la sfarsitul unui ciclu de respiratie alternativa, astfel incat un pasaj nazal are intotdeauna un flux de aer in minus decat celelalte.
Raceala determina majorarea asimetriei de ritm - inchiderea completa a unui pasaj nazal. Deci, necesitatea de golile a foselor nazale este crescuta si apare senzatia de nas infundat.
Potrivit studiilor, suflarea energica a nasului propulseaza in sinusuri lichid nazal vascos cu incarcatura de virusuri, bacterii si substante chimice inflamatorii, unde pot lua nastere infectiile bacteriene. Deci, este indicat ca fosele nazale sa fie golite treptat si cu blandete.
9. Sapunurile antibacteriene nu elimina virusurile
Germenii care provoaca raceala sunt virusuri, nu bacterii - din acest motiv nici nu este recomandata administrarea antibioticelor si acestea nu sunt eficiente in tratarea racelii. Antibioticele distrug bacteriile prin impiedicarea formarii peretilor celulari. Virusurile nu sunt celule, deci au pereti celulari, motiv pentru care acestea nu sunt afectate de medicamente, sapunuri, sampoane sau lotiuni antibacteriene.
Un dezinfectant pe baza de alcool este o alternativa mult mai decenta. Potrivit unui studiu realizat in 2001 la Universitatea din Virginia, solutiile dezinfectante pe baza de alcool sunt semnificativ mai eficiente in eliminarea rinovirusurilor decat spalarea mainilor cu apa si sapun.
10. Stresul poate declansa o raceala
Potrivit studiilor, exista o legatura stransa intre stres si raceala. Organismul persoanelor expuse conditiilor de stres produce o cantitate ridicata de cortizol iar productia de citokine este sistata - molecula care incurajeaza declansarea unui raspuns imun agresiv.
Daca exista o cantitate prea mare de cortizol in organism, pur si simplu acesta va declansa un raspuns favorabil virusurilor de raceala.
11. Echinaceea este aproape ineficienta in caz de raceala
Potrivit credintei populare, echinaceea este cel mai eficient remediu naturist impotriva racelilor, motiv pentru care aceasta planta este vanduta sub forma de capsule, sucuri, ceaiuri sau tincturi.
In timp ce unele cercetari sustin ca frunzele si florile de echinaceea au un efect minim asupra ameliorarii simptomelor de raceala, potrivit studiilor recente, efectul asupra racelilor este aproape anulat. Echinaceea administrata cu regularitate nu protejeaza impotriva racelilor si nici nu va reduce severitatea si durata de actiunea a acestora.
12. Socializarea nu expune organismul la raceala
Persoanele care socializeaza cu o varietate mare de oameni sunt afectate mai rara de raceala decat cele care socializeaza numai in cercuri restranse.
Desi, se crede ca contactul cu o varietate de persoane creste riscul contaminarii cu virusul gripal, potrivit studiilor, oamenii sociabili manifesta o pozitivitate mai mare si produc o cantitate mai mica de substante chimice pro-inflamatorii ca raspuns la virusului gripal.
13. Varstnicii nu sunt predispusi la raceala
In cazul tuturor persoanelor, sensibilitatea la raceala scade odata cu inaintarea in varsta. Acest lucru se explica prin faptul ca persoanele in varsta au fost expuse la nenumarate tulpini de virusuri de-a lungul timpul, iar organismul a dezvoltat mai multi anticorpi impotriva virusurilor de raceala decat persoanele tinere.
14. Consumul de lichide previne infectarea cu virusurile gripale
Consumul unei cantitati ridicate de lichide nu contribuie la tratarea simptomelor de raceala. Mai mult, nu exista studii clinice potrivit carora mentinerea unui aport ridicat de lichide in timpul unei raceli nu contribuie la tratarea acesteia. Consumul regulat de apa, suc sau alte lichide ajuta previne cu siguranta deshidratarea organismului, nu raceala.
15. Raceala nu cauzeaza pierderea in greutate
Exista cel putin 5 familii de virusi care determina aparitia sindromului de raceala, printre care si adenovirusurile. Potrivit ultimelor studii, unele tulpini de adenovirusuri nu cauzeaza doar congestia nazala ci si obezitatea.
3 tipuri de adenovirusuri cauzeaza, in mod normal, simptomele de raceala, dar doar 20% dintre persoanele afectate de aceste tulpini prezinta o crestere a ratei de formare a celulelor de grasime. In principiu, acestea determina schimbarea celulelor stem in celule de grasime, astfel persoanele infectate cresc in greutate mai repede decat persoanele neinfectate, care consuma cantitati similare de alimente.
16. Genetica este implicata in aparitia racelilor
In ultimii 10 ani, oamenii de stiinta au descoperit modificari genetice prin care se explica de ce unele persoane sufera de raceala mai frecvent decat altele. Se pare ca exista modificari ale celulelor receptor - la care rinovirusurile se ataseaza invadand organismul - iar organismul produce cantitati mai ridicate de substante inflamatorii chimice.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Infectioase
- Dr. Adriana Motoc - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Gabriel Coltan - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Mariana Mardarescu - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Cleo-Nicoleta Rosculet - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Laura Maria Albu -
Articole recomandate
- Raceala
- Raceala si gripa - simptome detaliate
- Ghid complet pentru gestionarea eficienta a infectiilor fungice ale unghiilor
- Gripa sau raceala - simptome
- Cele mai bune alimente care lupta cu raceala
- Raceala la plamani: simptome
- Cand este raceala si cand este gripa?
- 8 lucruri care agraveaza o raceala
- 5 mituri despre vaccinuri