Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Mituri despre gripa

Actualizat la data de: 04 Decembrie 2012

Generalitati

Sus
Mituri despre gripa

Miturile despre gripa sunt peste tot. Potrivit multor experti, conceptiile gresite si zvonurile despre gripa sunt adanc implementate in mentalitatea oamenilor, incat este greu ca unii dintre acestia sa accepte realitatea despre gripa.

Daca ati avut vreodata gripa, stiti cum se poate manifesta boala. Exista riscul ca, unele sfaturi despre gripa primite de la prieteni sau familie sa fie gresite. In continuare, veti putea citi cateva dintre miturile si conceptiile gresite despre gripa.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Gripa este o raceala
  3. Gripa poate fi tratata cu antibiotice
  4. O persoana se poate imbolnavi de gripa in urma vacinarii antigripale
  5. Timpul petrecut iarna in aer liber cauzeaza gripa
  6. Daca o persoana a avut gripa, nu poate suferi din nou de gripa intr-o perioada scurta de timp
  7. Nu exista niciun tratament pentru gripa
  8. Citeste pe aceeasi tema

Gripa este o raceala

Sus

O gripa puternica este mult mai grava decat o simpla raceala. Simptomele de gripa pot sa apara brusc si pot fi severe. Acestea includ febra, frisoane, dureri de cap si de muschi, precum si tuse sau dureri in gat. De obicei, persoanele care au gripa petrec 2-3 zile in pat. De asemenea, complicatiile gripei se pot dovedi a fi grave si pot necesita internarea in spital.

Gripa poate fi tratata cu antibiotice

Sus

Nu. Gripa nu poate fi tratata cu antibiotice. Gripa este cauzata de virusuri, iar antibioticele lupta doar impotriva bacteriilor. In cazul in care aveti gripa, medicul va poate prescrie medicamente antivirale. Antiviralele nu vindeca gripa, dar pot reduce probabilitatea de transmitere a virusului la alte persoane si reduc durata de manifestare a gripei. Pentru a fi mai eficiente, antiviralele trebuie sa fie administrate la o zi sau doua de la debutul simptomelor de gripa.

Este posibil ca o infectie bacteriana sa apara ca rezultat al gripei, caz in care este necesara administrarea de antibiotice.

O persoana se poate imbolnavi de gripa in urma vacinarii antigripale

Sus

Vaccinurile antigripale contin virusuri inactive care nu pot transmite infectia. Oamenii care se imbolnavesc dupa ce au fost vaccinati antigripal erau pe punctul de a se imbolnavi de gripa chiar in perioada de vaccinare. Vaccinul are nevoie de o saptamana sau doua pentru a oferi protectie impotriva gripei. In mod eronat, multe persoane cred ca se imbolnavesc de gripa din cauza vaccinelor antigripale.

Timpul petrecut iarna in aer liber cauzeaza gripa

Sus

Vremea rece este deseori asociata cu aparitia racelii sau gripei. Chiar daca gripa poate fi mai frecvent intalnita in timpul lunilor de iarna, anotimpul friguros si temperaturile scazute nu sunt factori declansatori ai gripei. Singura modalitate de a contacta gripa este prin expunere la virusul gripal.

Sezonul gripal coincide, de obicei, cu sezonul rece si astfel este de inteles de ce majoritatea oamenilor fac deseori legatura dintre vremea rece si gripa, in mod eronat.

Daca o persoana a avut gripa, nu poate suferi din nou de gripa intr-o perioada scurta de timp

Sus

Multi oameni presupun ca odata cu incheierea simptomelor de gripa, nu mai pot contacta gripa la scurt timp dupa insanatosire. Gresit. Infectiile cu virusurile care pot provoca gripa pot surveni de mai multe ori intr-un timp scurt. Luati in considerare vaccinarea, pentru a evita aceasta situatie in timpul sezonului gripal.

Nu exista niciun tratament pentru gripa

Sus

Exita medicamente antivirale care sunt foarte eficiente inmpotriva gripei. Unele pot fi utilizate sub forma de tablete, iar altele pe cale inhalatorie. Majoritatea antiviralelor isi fac efectul doar atunci cand sunt luate in maxim 48 de ore de la debutul simptomelor. Antiviralele pot sa reduca simptomele si durata gripei.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate