Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Caderea parului

Actualizat la data de: 30 Martie 2021

Generalitati

Sus
Caderea parului Vezi galerie foto

Ceea ce functioneaza pentru barbati poate functiona la fel de bine si pentru femei. Te poti aranja, pieptana, da cu spray, cu spuma si cu gel dupa bunul plac. Dar cand peria incepe sa retina aproape la fel de mult par cat ai si in cap, toate produsele de stilat din lume nu sunt bune de nimic.

Problema, daca nu ti-ai dat inca seama, este caderea parului: si astazi, femeile au aproape acelasi risc ca si barbatii.
Vestea cea buna este ca noi alternative de tratament pot face o diferenta majora. In timp ce primul pas este intotdeauna diagnosticarea cauzei caderii parului tau de catre un specialist (un dermatolog este un bun punct de plecare). Odata ce aceasta cauza este determinata, exista o diversitate de medicamente si tratamente ce pot ajuta - unele concepute special pentru femei.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Minoxidil - util si la femei
  3. Doar pentru barbati?
  4. Alte tratamente
  5. Sperante pentru viitor
  6. Citeste pe aceeasi tema

Minoxidil - util si la femei

Sus

Printre cele mai populare este preparatul topic eliberat fara prescriptie medicala numit Minoxidil. Conceput initial ca un tratament pentru calvitia barbatilor (caderea parului parcelara), da rezultate si la femei, ajutand la ingrosarea si alungirea foliculului pilos. Desi actioneaza intr-o mica masura pe cresterea mai multor fire de par, poate prelungi faza de crestere si astfel te ajuta sa-ti pastrezi parul.

Minoxidil-ul se prezinta sub doua concentratii:
- o solutie de 2% pentru femei
- o solutie de 5% pentru barbati.

Dar specialistii spun ca femeile pot obtine rezultate mai bune cu preparatul mai puternic. „Solutia de 2% este mult prea slaba pentru tipul feminin de cadere a parului - trebuie intr-adevar sa folosesti solutia de 5% pentru a obtine rezultate", spune Michael Reed, MD, profesor de dermatologie la Universitatea New York - Facultatea de Medicina din New York.

Un studiu aparut in numarul din aprilie 2004 al Journal of the American Academy of Dermatology a comparat tratamentul timp de 48 de saptamani cu minoxidil de 2% si 5% la femei cu tipul feminin de cadere a parului. Comparat cu placebo (fara administrarea unui tratament), minoxidil-ul de 5% a avut aprecieri superioare la numaratoarea firelor de par si la evaluarea cresterii parului.

In timp ce solutia de 2% a imbunatatit numaratoarea firelor de par si estimarile de crestere a parului facute de cercetatori, pacientii nu au observat o imbunatatire semnificativa in cresterea parului. Ambele solutii au fost bine tolerate de 381 de femei incluse in studiu fara efecte adverse importante. Totusi, au fost mai multe efecte adverse cu solutia de 5% - mai multe cazuri de prurit si iritatie, cat si cresterea de par in alte zone in afara de scalp, cum ar fi fruntea.

"Daca ai tipul feminin de calvitie, tratamentul recomandat este Minoxidilul, si in general recomandam solutia de 5%, cea aprobata pentru barbati, deoarece este mult mai eficienta decat cea de 2%," spune Ted Daly, MD, de la Garden City Dermatology si Nassau Community Medical Center din East Medow, New York.

"Motivul pentru care nu este aprobat pentru femei este acela ca la un numar foarte mic poate creste par la nivelul marginilor fruntii, dar daca aceasta se intampla, trecem la solutia mai slaba, si astfel, dispare".
Aveti grija, totusi, in concentratii mai mari Minoxidilul poate provoca iritarea scalpului, prurit, si uscaciune - probleme care sunt adesea remediate prin preparate adaptate disponibile in cabinetele medicilor dermatologi.

Doar pentru barbati?

Sus

Reed spune ca, ceea ce este cu mult mai probabil sa ajute femeile sunt medicamentele "fara indicatie de electie" - substante aprobate pentru alte probleme, sau recomandate strict pentru tratarea caderii parului la barbati.

Printre cele mai cunoscute este medicamentul "barbatesc" Finasteride - un drog initial conceput sa trateze afectiunile prostatice si mai tarziu, caderea parului, la barbati. Prescris sub numele de Propecia (1mg) sau Proscar (5mg), sunt cunoscute ca blocanti de enzime si functioneaza interferand cu procesul care converteste testosteronul in dihidrotestosteron (DHT) in foliculul pilos. Amandoua medicamentele se gasesc sub forma de tablete si se administreaza oral.

Desi ambele droguri s-au aratat a fi periculoase pentru fetus - prin urmare, aprobate doar pentru utilizarea la barbati - specialistii spun ca la femei selectionate ele pot fi un real salvator al parului.
"Ambele pot fi utilizate in siguranta la femeile care nu pot sau nu vor sa ramana insarcinate si ajuta la intarzierea caderii parului si va ajuta chiar la recresterea parului la unele femei, daca este folosit indeajuns de mult timp si in doze destul de mari", spune Reed.

Efectele adverse includ cresterea mai ingreunata a parului la nivelul lizierei pilozitatii capilare, dar acest fenomen este inversat cand drogul este, fie intrerupt, fie luat in doza mai mica. De asemenea, are un slab efect asupra libidoului, provocand scaderea apetitului sexual la unele femei.

Inca un alt medicament disponibil este Spironolactona, un diuretic si inhibitor al testosteronului, care actioneaza fixandu-se pe receptorii enzimatici de la nivelul foliculului pilos, astfel oprind ciclul caderii parului influentat de androgeni. In timp ce da rezultate bune la unele femei, poate provoca durere mamare si alte efecte adverse suparatoare.

Alte tratamente

Sus

De asemenea, Reed afirma ca femeile ar trebui sa stie ca cei mai multi specialisti ce trateaza caderea parului au preparate speciale, care pot reduce multe din efectele adverse ale preparatelor eliberate fara sau cu prescriptie medicala, suspendandu-le in preparate mai blande. Multi au, de asemenea, formule adaptate care combina doua sau mai multe ingrediente importante, si adesea adauga "ajutatori de par" naturali, precum zincul si biotina, pentru a creste eficacitatea.

"De aceea este important ca o femeie sa consulte un specialist in caderea parului de tip feminin, deoarece va avea probabil nevoie de aceste preparate specializate pentru a obtine rezultatele optime," spune Reed.
In ultimul rand, Ricardo Azizz, raporteaza ca multe femei au fost ajutate prin utilizarea pilulelor contraceptive estrogen-dominante - contraceptive orale ce actioneaza prin depasirea nivelului inalt al testosteronului si inecarea foliculilor pilosi cu suficienti hormoni feminini astfel incat sa impiedice caderea parului determinata de testosteron.

"Majoritatea pilulelor contraceptive actioneaza asemanator, dar incercam sa evitam pilulele cu doza foarte mica pentru ca avem nevoie de mai mult estrogen," afirma Azizz, director al Centrului de Boli Androgenice. Dintre marcile preferate de specialistii in caderea parului fac parte Yasmin, Demulen, Desogen si Orthocyclen.

In timp ce persista de mult timp un zvon ca pilulele contraceptive pot de fapt provoca caderea parului la anumite femei, Azizz spune ca nu este tocmai asa. "Pilulele contraceptive pot provoca o modificare temporara in cresterea parului si a tipului de pierdere a parului, deci daca suferi de o cauza non-hormonala de cadere a parului si utilizezi contraceptive orale, acestea ar putea accentua caderea parului, dar nu o vor provoca", afirma Azizz.

Sperante pentru viitor

Sus

Neurogeneza foliculara

Printre ultimile noutati in domeniul alopeciei (caderea parului) este un proces nou, unic, de regenerare a cresterii parului prin intermediul formarii de noi foliculi pilosi. Cunoscut ca neurogeneza foliculara, este un fel de clonare care incearca sa genereze "seminte de par" care pot apoi ajuta la cresterea de noi foliculi.

"In esenta, metoda preleveaza un esantion din parul tau, il insamanteaza in laborator unde foliculii sunt microdisecati si sunt extrase si izolate celulele pe care organismul le foloseste la sinteza parului", spune Reed.
Aceste celule, spune el, sunt apoi purificate si clonate pentru a produce mai multe celule, care apoi sunt microinjectate inapoi la nivelul zonei de calvitie unde vor determina celulele de la acest nivel sa produca mai multi foliculi pilosi.

In timp ce sistemul este inca in curs de dezvoltare, Reed afirma ca vor trece multi ani pana va avea o finalitate clinica. Intr-un studiu, un sistem similar de clonare s-a dovedit ca functioneaza la rozatoare. Dar pana astazi, Reed afirma ca acele rezultate specifice nu au fost publicate.



Avodart

Mult mai realist este tratamentul cu medicamentul Avodart (dutasteride), un var al deja cunoscutului Finasteride (Propecia si Proscar) si conceput initial sa trateze afectiunile prostatice. Marea diferenta, totusi, este aceea ca in timp ce Finasteride ajuta la blocarea unei enzime implicate in conversia testosteronului in dihidrotestosteron, Avodart se pare ca blocheaza doua enzime si aceasta poate fi un real avantaj pentru femei.

"Propecia reduce nivelul de dihidrotestosteron din organism cu 50%-55%, Proscar il reduce cu 65%-70%, dar Avodart il reduce cu pana la 94% - deci avantajul este semnificativ", afirma Reed.
Desi este considerat inca experimental pentru tipul feminin de cadere a parului, este in prezent utilizat in mici studii de laborator si doar la femei selectionate care nu pot ramane insarcinate.

Reed, care este unul dintre medicii care testeaza acest medicament pe femei, afirma ca a fost incercat la acei pacienti pentru care Proscar nu a dat rezultate dupa unul sau mai multi ani de tratament. El este optimist in ceea ce priveste rezultatele obtinute pana acum.
"S-ar putea dovedi cel mai bun blocant enzimatic pentru femei pe care il avem", afirma Reed.



Transplantul de par

In cele din urma, in timp ce transplanturile de par pentru barbati au fost mult timp considerate tratamentul de electie, acestea au fost rareori considerate oportune pentru femei - mai ales din motive estetice. Totusi, raportand in numarul din noiembrie 2003 al Journal of the American Academy of Dermatology, doctorii de la Mount Sinai Medical School din orasul New York afirma ca progresele in tehnologia transplantului - inclusiv o cicatrizare mai mica - combinate cu sperante mai realiste, fac din transplantul de par o optiune viabila si pentru femei.

In loc sa recolteze grefe mici de par una cate una si sa le transplanteze intr-o alta zona a scalpului, tehnicile actuale recolteaza o grefa sub forma de fasie, apoi o imparte in mai multe parti mai mici care sunt implantate chirurgical exact unde este nevoie de par - chiar intre fire de par care cresc inca natural.
Totusi, specialistii recomanda ca femeile sa ia in considerare transplantul de par doar dupa un consult dermatologic, dupa diagnosticare si dupa macar o cura de tratament medicamentos.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate