Clickmed
programare rapida la medic

Mituri despre caderea parului la barbati

Actualizat la data de: 15 Februarie 2013

Generalitati

Sus
Mituri despre caderea parului la barbati

Daca suspectati ca veti cheli, probabil ca simtiti dorinta puternica sa aflati exact care sunt cauzele problemei dumneavoastra. In aceasta incercare de informare este posibil sa va loviti de numeroase mituri si conceptii gresite, privind cauzele, tratamentul si factorii declansatori ai caderii parului.

In continuare va prezentam cateva dintre aceste mituri si explicatiile stiintifice care le contrazic sau le sustin.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cel mai frecvent intalnite mituri despre caderea parului la barbati
  3. Citeste pe aceeasi tema

Cel mai frecvent intalnite mituri despre caderea parului la barbati

Sus

- Genele care determina caderea parului provin numai din partea mamei

Realitate: desi mostenirea genetica din partea mamei este ceva mai puternica, alopecia androgenetica poate fi mostenita atat de la mama, cat si de la tata sau de la ambii parinti.

- Barbatii care au chelie au si un nivel ridicat de testosteron

Realitate: pierderea parului este cauzata de o sensibilitate crescuta a foliculilor de par (in anumite zone ale scalpului) la dihidrotestosteron si nu de nivelurile ridicate de testosteron. Dihidrotestosteronul determina subtierea foliculilor de par, care in cele din urma dispar. Daca nivelurile ridicate de testosteron ar fi fost cauza caderii parului la barbati, nu doar parul din cap ar trebui sa cada, ci parul de pe intreg corpul.

- Se poate stabili daca chelia este cauzata de mostenirea genetica in functie de cantitatea de par care cade

Realitate: spre deosebire de credinta populara, chelia nu se datoreaza caderii unei cantitati masive de par, ci mai degraba de cantitatea prea mica de par care este inlocuita periodic. La barbatii care chelesc, parul cazut este inlocuit (treptat) de fire de par din ce in ce mai rare si mai subtiri - proces numit miniaturizare.

- Caderea parului este cauzata de scaderea fluxului de sange de la nivelul scalpului

Realitate: atunci cand parul este in crestere, are nevoie de un flux de sange crescut. Odata ce va veti pierde parul, scalpul nu mai are nevoie de aceeasi cantitate de sange pentru a sprijini procesul cresterii parului. Prin urmare, scaderea fluxului de sange de la nivelul scalpului nu reprezinta o cauza a caderii parului, ci mai degraba un rezultat al acestui proces.

- Veti cheli daca purtati constant palarii

Realitate: barbatii care acuza palariile ca fiind cauza caderii parului lor, cred ca acestea impiedica aerul sa ajunga la pielea scalpului. Toate aceste persoane ar trebui sa stie ca foliculii de par se hranesc cu oxigenul din sange, nu cu cel din piele.

- Caderea parului este determinata de infundarea porilor pielii capului

Realitate: astuparea porilor pielii este cauza acneei, nu a cheliei. Daca aceasta problema ar fi fost provocata de infundarea porilor, atunci samponarea riguroasa ar fi fost de ajuns pentru a se evita caderea parului, iar acest lucru, din pacate, nu rezolva problema alopeciei.

- Daca renuntati la fumat puteti evita caderea parului

Realitate: mai multe studii au confirmat relatia puternica intre acest obicei nociv si accentuarea caderii parului. In prezent nu se cunoaste daca fumatul ar putea sta la baza caderii parului. Cu toate acestea, acest aspect este un alt motiv sa renuntati la fumat.

- Numai barbatii sufera de pierderea genetica a parului

Realitate: caderea parului este in general privita ca o problema a barbatilor. Cu toate acestea, la aproximativ 40% dintre femei firele de par se vor subtia de-a lungul vietii lor.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Sectiune sustinuta de:

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate