Clickmed
programare rapida la medic

Caderea parului dupa nastere

Actualizat la data de: 31 August 2022

Rezistenta parului

Sus
Caderea parului dupa nastere

Parul dumneavoastra creste conform unori cicluri. Firele de par nu se afla in aceleasi faze ale acestui ciclu mereu, ci in timp ce unele sunt in faza de crestere, altele sunt in faza de repaus. La un moment dat firele din starea de repaus vor cadea, pentru a permite regenerarea si aparitia de noi fire de par in locul lor.

In diferite perioade din viata femeii, acest ciclu se modifica. Sarcina este cel mai bun exemplu pentru aceste modificari, precum si perioada post-partum. In timpul sarcinii, o parte mai mare din firele de par raman in faza de crestere, motiv pentru care parul arata stralucitor, foarte sanatos, gros si rezistent.
Totusi, odata ce are loc nasterea, aceasta faza de crestere continua inceteaza, iar parul va capata aspectul opus, uscat, friabil si rar, ceea ce poate fi deseori demoralizator pentru proaspetele mamici.

Cuprins articol

  1. Rezistenta parului
  2. Cum influenteaza sarcina si nasterea caderea parului?
  3. Cat timp dureaza caderea parului dupa nastere?
  4. Preventie
  5. Optiuni de tratament
  6. Continuati administrarea vitaminelor prenatale
  7. Aveti grija la modalitatile de coafare
  8. Mancati sanatos
  9. Utilizati un sampon pentru volum
  10. Evitati suplimentele naturiste
  11. Caderea parului poate insemna o patologie?
  12. Concluzie
  13. Citeste pe aceeasi tema

Cum influenteaza sarcina si nasterea caderea parului?

Sus

Atunci cand sunteti insarcinata, nivelurile de extrogen si progesteron cresc foarte mult, iar aceasta crestere este progresiva, atingand nivelul maxim in cel de-al treilea trimestru, respectiv chiar in ultimele zile inainte de travaliu. Aceste modificari hormonale produc modificari multiple in organismul femeii insarcinate, inclusiv asupra ciclului de crestere, cadere si regenerare a parului.

Imediat dupa nastere are loc o scadere brusca a nivelului de hormoni estrogeni, responsabili anterior de mentinerea parului in faza de crestere si regenerare. Nivelul de estrogen va atinge valori egale cu cele anterior sarcinii, sau chiar mai scazute. Astfel parul incepe sa cada, uneori cu rate foarte crescute, fiind mecanismul prin care parul in exces este eliminat, uneori tot deodata. Acest lucru este mai usor de observat in cazul persoanelor cu parul lung, si se poate manifesta prin adevarate smocuri de par smulse usor, in timpul dusului. Este normal ca aceasta cadere a parului sa fie mai intensa decat inainte de sarcina si nu inseamna ca pacienta are o patologie ce duce la caderea semnificativa a parului.

Cat timp dureaza caderea parului dupa nastere?

Sus

Caderea parului dupa sarcina va incepe, de regula, din prima luna ajungand pana la 6 luni dupa nastere. Din fericire, aceasta cadere nu este permanenta. Desi studiile arata ca poate persista pana la 18 luni postpartum, majoritatea femeilor observa ameliorarea caderii parului si inceperea regenerarii mult mai repede.

Desigur, in primii ani postpartum si mai ales in perioada de alaptare, caderea parului inca va exista, dar la intensitate mult mai scazuta decat in primele luni dupa nastere. Cantitatea de par pierduta devine neobservabila, in timp.

Preventie

Sus

Din pacate, nu exista un mod de preventie a caderii parului postpartum, cauza fiind hormonala. Hormonii din sarcina si modificarea nivelului lor nu pot fi controlate de catre pacienta, fiind aspecte normale ale sarcinii si nasterii. Caderea parului va fi mai evidenta in cazul unor paciente decat in cazul altora, iar unele mamici pot sa nu experimenteze deloc aceasta conditie. Astfel, rabdarea si acceptarea reprezinta singura metoda de preventie eficienta.

Optiuni de tratament

Sus

Desi nu puteti preveni din timp caderea parului dupa nastere, aveti puterea sa usurati semnificativ aceasta experienta si sa ameliorati, pe cat posibil, rata de cadere a parului. Aceste forme usoare de tratament sunt modificari ale obiceiurilor si remedii pe care pacientele le pot face cu usurinta acasa, pentru a imbunatati aspectul si sanatatea parului, in perioada in care nivelul de hormoni estrogeni se autoregleaza.

Continuati administrarea vitaminelor prenatale

Sus

Inainte de a ramane insarcinata, si mai ales pe perioada sarcinii, medicii pot recomanda administrarea unor suplimente alimentare.

Cel mai util supliment este suplimentul cu acid folic, o vitamina din complexul vitaminelor B, cu multiple beneficii pentru sanatatea mamei si dezvoltarea sigura a fatului. Imediat dupa nastere, incercati sa nu intrerupeti administrarea acidului folic, ci sa continuati sa luati pentru o perioada, intrucat poate imbunatati sanatatea parului si raportul sau de cadere/crestere.

Aveti grija la modalitatile de coafare

Sus

In ceea ce priveste modurile in care va stilizati si coafati parul, este important sa adoptati obiceiuri si modificari sanatoase pentru firul de par, care sa nu inrautateasca caderea parului. Nu este recomandata aplicarea de caldura direct pe par, precum caldura dispozitivelor de uscare, indreptare, ondulare a parului. Nu utilizati multe produse cu substante chimice, ci optati pentru o rutina simpla de ingrijire a parului, alcatuita din produse de calitate, cu ingrediente naturale si sigure pentru par.

De asemenea, incercati sa nu va prindeti parul strans, intrucat acest obicei pune un stres asupra firului de par, tragandu-l si favorizand caderea.

Mancati sanatos

Sus

Obiceiurile alimentare sanatoase si consumul alimentelor nutritive, precum fructele, legumele si sursele sanatoase de proteine, sunt esentiale nu doar pentru sanatatea parului dupa sarcina, ci si pentru sanatatea generala a mamei si a nou-nascutului. Alimentele in special recomandate pentru a ameliora caderea parului sunt legumele cu frunze verzi, cartofii dulci, morcovii, ouale si pestele. Toate acestea contin minerale si vitamine ce ajuta in procesul de regenerare a parului.

Utilizati un sampon pentru volum

Sus

Expertii sugereaza ca utilizarea unui sampon cu balsam poate ingreuna firul de par, accentuand aspectul de par subtire si friabil. Sampoanele pentru volum pot da o oarecare stralucire parului, imbunatatind aspectul lui general.

Evitati suplimentele naturiste

Sus

Exista pe piata diverse suplimente destinate proaspetelor mamici, ce sustin imbunatatirea miraculoasa a aspectului parului si oprirea caderii parului. Adevarul este ca niciun supliment, indiferent ce ar contine, nu poate opri caderea parului indusa de modificari hormonale importante ale organismului. Astfel, medicii recomanda evitarea acestor suplimente, acestea neaducand beneficii reale. Pastrarea suplimentelor cu vitamine precum acidul folic este importanta si benefica, in timp ce alte produse devin nefolositoare in tratarea caderii parului postpartum.

Caderea parului poate insemna o patologie?

Sus

De cele mai multe ori, in cazul pacientelor sanatoase si cu sarcini necomplicate, caderea parului dupa nastere nu reprezinta un semn al unei patologii, ci este ciclul normal de cadere/crestere, dereglat dupa nastere.

Este important insa sa retineti ca anumite patologii pe care le are mama pot induce caderea parului, atat in sarcina cat si dupa. Afectiunile precum anemia, hipotiroidismul, hipertiroidismul, pot cauza caderea parului. Daca observati aceasta cadere intensa a parului postpartum, cel mai bine este sa ii spuneti medicului dumneavoastra, care poate exclude alte patologiii cauzatoare.

Concluzie

Sus

Caderea parului dupa nastere face parte din ciclul normal al cresterii si caderii parului. Intrucat dupa nastere, nivelul de hormoni estrogeni scade brusc, si caderea parului va aparea brusc si intens. Totusi aceasta nu reprezinta un motiv de ingrijorare pentru paciente, ci trebuie acceptat si inteles. Femeile ce experimenteaza caderea intensa a parului se pot folosi de cateva tratamente usor de aplicat pentru a imbunatati sanatatea firului de par, pana la reglarea nivelurilor hormonale.

Bibliografie
https://health.clevelandclinic.org/postpartum-hair-loss/
https://www.webmd.com/baby/what-to-do-if-you-have-postpartum-hair-loss


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate