Clickmed
programare rapida la medic

Elemente nutritive pentru un par sanatos

Actualizat la data de: 02 Decembrie 2019

Sanatatea parului

Sus
Elemente nutritive pentru un par sanatos

Cu totii incercam sa avem o viata cat mai sanatoasa pentru a ne mentine starea de sanatate. Insa nu trebuie sa uitam ca si sanatatea parului nostru este la fel de importanta. Iata care sunt cele mai bune si eficiente metode folosite pentru obtinerea unui par puternic, stralucitor, si mai ales sanatos.

Cuprins articol

  1. Sanatatea parului
  2. Parul este oglinda alimentatiei tale
  3. De ce substante nutritive ai nevoie pentru un par sanatos, si in ce alimente pot fi gasite?
  4. Beneficiile balsamurilor si mastilor naturale asupra sanatatii parului
  5. Concluzii
  6. Citeste pe aceeasi tema

Parul este “oglinda” alimentatiei tale

Sus

Unul dintre primele lucruri pe care le observi pentru prima data cand intalnesti o persoana, mai ales in cazul femeilor - dar si al barbatilor! - este parul. Fie ca este lung sau scurt, vopsit sau natural, drept sau cret, parul iti poate spune foarte multe despre stilul de viata al persoanei respective.

De exemplu, un par puternic si stralucitor va arata orcarei persoane pe care o intalnesti ca duci un stil de viata sanatos, cu o alimentatie bogata in vitamine, proteine, fructe si legume.

Astfel, atunci cand mananci alimente care mai mult iti potolesc foamea, dar nu au aproape nici un efect nutritiv asupra organismului, parul tau va deveni uscat, lipsit de vitalitate, si va incepe sa cada.

Dar iau calciu pentru a-mi mentine parul puternic!”

Multe persoane au impresia ca suplimentele de calciu pe care le achizitioneaza din supermarket reprezinta solutia universala pentru orice problema. Doar pentru ca este bun pentru tesutul osos, nu inseamna ca iti va face neaparat si parul mai puternic.

Daca vrei neaparat sa iei suplimente alimentare - desi este recomandat sa mananci alimente care contin substantele nutritive - poti cumpara cu mare incredere suplimente cu fier, magneziu, vitamina D, vitamina E.

De ce substante nutritive ai nevoie pentru un par sanatos, si in ce alimente pot fi gasite?

Sus

Firul de par este alcatuit intr-un procent foarte mare (95-97%) din proteine. Vitaminele, de asemenea, contribuie la mentinerea sanatatii parului si la prevenirea caderii acestuia. Toate sampoanele, balsamurile si mastile de par din lume nu vor putea sa va asigure un par mai frumos si mai sanatos daca nu consumati alimentele potrivite.

• Alimente bogate in proteine. In aceasta categorie se incadreaza somonul si ouale. Ambele alimente sunt bogate in proteine de care parul tau are nevoie pentru a deveni mai puternic si mai rezistent. Pe langa proteine, somonul mai contine si vitamina D, fier, si omega-3, foarte importante atat pentru par cat si pentru organism, in timp ce ouale contin vitamina B care previne caderea parului.

• Vitamina C. In afara de efectul sau antioxidant, vitamina C ajuta la absorbtia fierului si la producerea de colagen care mentine firul de par puternic. Ea se poate gasi in citrice, capsuni, mango, spanac, si ardei.

• Fier. Poate unul dintre cele mai importante elemente nutritive, atat pentru par cat si pentru organism, aportul suficient de fier are multe beneficii. Deficienta de fier in organism poate duce la anemie si la caderea parului. Pentru un aport adecvat de fier, consumati carne rosie, oua, spanac, fasole alba, si linte.

• Biotina. Cunoscuta si drept vitamina H, biotina are numeroase indicatii terapeutice legate de depunerea de colesterol si folosirea eficienta a acestuia in organism. De asemenea, ea favorizeaza cresterea parului si previne caderea acestuia. Desi nu este la fel de cunoscuta ca si denumire precum fierul sau vitamina C, ea poate fi gasita intr-o multitudine de alimente: galbenusul de ou, lactatele, nuci, morcovi, ciuperci, drojdie de bere, porumb, rosii.

• Zincul. Un par sanatos nu are nevoie doar de vitamine, ci si de hidratare. Zincul asigura hidratarea parului tau prin controlul grandelor sebacee de la nivelul scalpului. Aceste glande secreta o substanta numita sebum, care hraneste si hidrateaza din plin firul de par. Aportul scazut de zinc duce la aparitia caderii parului. Pentru a evita acest lucru, consumati stridii, seminte de dovleac, carne rosie, cacao, cereale, mazare.

• Vitamina E. Daca ai citit vreodata etichetele cremelor de fata, ai observat probabil ca majoritatea contin vitamina E, care mentine pielea sanatoasa si tanara. Doar pentru ca este acoperit de par, nu trebuie sa ignori faptul ca si scalpul are nevoie de ingrijire. Un scalp sanatos previne caderea parului si il mentine hidratat. Surse sigure si naturale de vitamina E sunt avocado, spanacul, semintele de foarea-soarelui, nucile, mango.

• Vitamina A. Cea mai cunoscuta sursa de vitamina A este morcovul. Vitamina A are un rol similar zincului prin producerea de sebum care contribuie la hidratarea si hranirea parului. In plus, ea ajuta la cresterea acestuia si combate caderea lui. Aveti girja insa sa nu consumati prea multa vitamina A, deoarece o cantitate prea mare poate avea efectul opus de cel dorit. In afara de morcovi, o puteti gasi in cartofii dulci, dovleci, spanac, iaurt, oua, ulei de ficat de peste, si alte produse de origine animala.

Beneficiile balsamurilor si mastilor naturale asupra sanatatii parului

Sus

Sanatatea parului porneste in primul rand de la alimentatie. Insa si mastile naturale pot contribui la mentinerea unui par ingrijit si sanatos.
Daca preferi sa nu consumi oua, poti folosi elementele nutritive ale acestora intr-o masca cu ou. Astfel, o parte din proteinele si nutrientii din oua pot ajunge direct in firul de par. La aceasta masca poti adauga si uleiurile esentiale pe care le preferi.

Masca cu ulei de nuca de cocos se poate dovedi si ea benefica parului tau prin favorizarea cresterii si imbunatatirea aspectului acestuia. Poti folosi aceasta masca inainte de a-ti spala parul, in cazul in care acesta are tendinta la ingrasare, sau dupa spalare pentru a-l face mai lucios si mai hidratat.

Daca iti doresti un balsam care iti mentine scalpul sanatos si parul lipsit de matreata si plin de vitalitate, aplica aloe vera sub forma de gel direct pe par si scalp de 3-4 ori pe saptamana, sau achizitioneaza un balsam care contine aloe vera. Vei vedea rezultate dupa primele cateva folosiri.

Concluzii

Sus

Sanatatea parului este la fel de important de mentinut ca si sanatatea organismului. Printr-o dieta bogata in vitamine, proteine, minerale, si folosirea produselor naturale benefice scalpului si parului, vei avea o podoaba capilara sanatoasa, stralucitoare, si demna de invidiat.


Medici specialisti Medicina alternativa

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate