Uleiurile sanatoase
Generalitati
Uleiurile trebuie alese cu grija in functie de continutul de grasimi si de temperaturile la care incepe deteriorarea substantelor nutritive.
Grasimile din uleiuri, necesare intr-o alimentatie sanatoasa si echilibrata, ajuta absorbtia vitaminelor A, D, E si K, iar acizii grasi asigura sanatatea parului si pielii, dar si a inimii si creierului.
Uleiuri sanatoase si uleiuri pentru gatit
Cele mai sanatoase uleiuri sunt cele produse intr-un mod cat mai simplu. Uleiul de masline extra-virgin, uleiul de in, uleiul de rapita, uleiul de canepa, uleiul de migdale si cel de avocado contin in mare masura grasimi monosaturate, cele mai sanatoase si recomandate.
Aceste uleiuri au insa si o rezistenta scazuta la temperaturi ridicate astfel ca trebuie consumate crude sau doar usor incalzite. Pentru prajit, uleiurile recomandate de nutritionisti sunt cele cu continut mai ridicat de grasimi polinesaturate: uleiul de floarea soarelui, uleiul de porumb, uleiul de palmier si uleiul de cocos.
Uleiul ranced, pericol pentru sanatate
Modul de pastrare a uleiurilor este foarte important pentru efectul acestora in alimentatie. Cele mai multe uleiuri trebuie pastrate departe de surse de lumina, de caldura, in recipiente etanse care sa impiedice contactul cu oxigenul, alt factor care grabeste procesul de rancezire. Uleiurile de in si alune de padure trebuie insa pastrate la frigider, in recipiente bine inchise.
Inainte de folosire, uleiul trebuie mirosit intodeauna, iar cel cu miros ranced trebuie evitat, pentru a nu include in alimentatie radicali liberi, ce cresc riscul de cancer.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diete-nutritie , Diabet si boli metabolice .
Articole recomandate
-
Care este cel mai bun ulei pentru gatit
-
Tipuri de ulei pentru gatit
-
Afla de ce este bine sa consumi ulei de masline extravirgin
-
Sanatatea respiratorie in sezonul rece: rolul farmacistului
-
Cosuri cadou cu bauturi premium si delicii de calitate, cheia unui rasfat fa ...
-
Ulei de peste
-
Cand nu este indicat pentru gatit uleiul de masline?
-
Masca cu ulei impotriva caderii parului
-
Tratament cu ulei pentru par uscat
-
Uleiul de cocos, o optiune sanatoasa pentru gatit
-
Alergia la uleiul de masline
-
Uleiul de masline: beneficii si utilizare
-
Inlocuitori pentru unt
-
Importanta RMN-ului pentru diagnosticarea precoce a afectiunilor
-
Proprietatile uleiului de pin
-
Sunt sigure uleiurile esentiale pentru copii?


Care este cel mai bun ulei pentru gatit
Tipuri de ulei pentru gatit
Afla de ce este bine sa consumi ulei de masline extravirgin
Sanatatea respiratorie in sezonul rece: rolul farmacistului
Cosuri cadou cu bauturi premium si delicii de calitate, cheia unui rasfat fa ...
Ulei de peste
Cand nu este indicat pentru gatit uleiul de masline?
Masca cu ulei impotriva caderii parului
Tratament cu ulei pentru par uscat
Uleiul de cocos, o optiune sanatoasa pentru gatit
Alergia la uleiul de masline
Uleiul de masline: beneficii si utilizare
Inlocuitori pentru unt
Importanta RMN-ului pentru diagnosticarea precoce a afectiunilor
Proprietatile uleiului de pin
Sunt sigure uleiurile esentiale pentru copii?