Clickmed
programare rapida la medic

Sarcina, nasterea si perioada postpartum

Actualizat la data de: 29 Octombrie 2012

Generalitati

Sus
Sarcina, nasterea si perioada postpartum Vezi galerie foto

Travaliul si nasterea propriu-zisa reprezinta procesul de nastere a unui copil. Ca si sarcina, travaliul si nasterea urmeaza o anumita secventa de evenimente. Travaliul si nasterea nu difera foarte mult de la o femeie la alta. Totusi in cazul in care o femeie a mai avut o nastere este posibil ca urmatoarea sa fie diferita.
Travaliul este impartit in doua faze: travaliul precoce (latent) si travaliul activ. Travaliul precoce duce la travaliul activ prin contractii moderate pana la severe, uneori neregulate.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Stadiile travaliului activ">Stadiile travaliului activ
  3. Travaliul si nasterea
  4. Tratament
  5. Consult de specialitate
  6. Travaliul precoce
  7. Travaliul activ
  8. Perioada postpartum
  9. Citeste pe aceeasi tema

Stadiile travaliului activ

Sus

Travaliul activ are trei stadii :
- in primul stadiu al travaliului activ contractiile devin mai puternice, frecvente si regulate. Odata cu aceste contractii se produce subtierea si dilatarea cervixului, organismul se concentreaza pe faza de "impins"
- in timpul celui de-al doilea stadiu copilul se naste
- in timpul stadiului al treilea se elimina placenta.
Travaliul precoce incepe cu contractii insotite de o stare de disconfort, ce vor incepe sa dilate cervixul. Aceasta faza poate sa dureze chiar si 2-3 zile, in special la prima sarcina. Contractiile vor deveni mai puternice si mai frecvente, dilatand treptat cervixul de la 3 cm la 10 cm. In timpul fazei active se va merge la spital. Pe masura ce travaliul avanseaza, se pot administra antialgice (medicamente pentru durere). In apropierea momentului de expulzare a fatului, pot aparea simptome ca iritabilitate, anxietate, greata sau epuizare. Impingerea pentru expulzia fatului poate dura de la cateva minute la cateva ore. Desi travaliul mediu pentru primipare (femei la prima nastere) este de 9 ore, la unele gravide poate dura mai putin.
Chiar si dupa expulzia fatului, contractiile vor dura pana la eliminarea placentei. In special in cazul femeilor care au mai nascut pot aparea contractii dureroase timp de cateva zile dupa nastere, cauzate de contractia uterului.

Perioada postpartum

In perioada imediat dupa nastere (cateva ore), organismul incepe sa-si revina, in acelasi timp cu pregatirea pentru lactatie. In urmatoarele saptamani dupa nastere (perioada postpartum), organismul se va vindeca treptat si va reveni la dimensiunile de dinainte de sarcina. In aceasta perioada sunt normale tulburarile emotionale, ca modificarea brusca a starii de spirit fara motiv aparent. Aceste tulburari emotionale sunt determinate de modificarile hormonale produse in aceasta perioada.
Este relativ usor sa apara starea de oboseala in primele saptamani dupa nastere. Pentru a oferi o ingrijire adecvata a sugarului si pentru a manevra tulburarile emotionale din aceasta perioada este nevoie de odihna corespunzatoare si de ajutor. In cazul in care apare depresia postpartum (mama are ganduri de ranire a copilului sau de automutilare) este indicat consultul medicului.

Perioada de pregatire pentru travaliu si nastere

Desi evenimentele din timpul travaliului nu pot fi controlate, trebuiesc cunoscute optiunile din timpul travaliului inainte ca acesta sa se instaleze. Este indicat sa se cunoasca cat mai multe despre travaliu, medicatia de inlaturare a durerii, ce tip de medicatie poate fi folosita in cazul in care apar probleme si despre hranitul la san dupa nastere. Este indicat sa se faca un plan al nasterii si sa se consulte medicul cu privire la acest plan. Se includ in acest plan dorintele referitoare la felul nasterii si la situatiile din timpul nasterii, precum si preferintele pentru cazurile agravate de genul: travaliu prelungit sau durere extrema.

Travaliul si nasterea

Sus

In timpul vizitelor prenatale la medic, gravida trebuie informata cu privire la optiunile pe care le are in timpul nasterii. Este indicata realizarea unui plan de nastere. Deoarece optiunile in timpul nasterii sunt variate, planul trebuie sa fie flexibil.
Acest plan pentru nastere nu va fi urmat cu strictete de medic. In cazul in care apare o urgenta, responsabilitatea medicului este de a asigura siguranta mamei si a copilului.
In momentul conceperii planului de nastere, trebuiesc avute in vedere locul nasterii, persoana care va asista nasterea sau daca nasterea va fi asistata de un medic, o moasa, un prieten sau membru al familiei. Din luna a 6-a sau a 7-a se pot incepe orele de educatie pentru nastere. Trebuie discutate anumite aspecte: masuri de confort, masuri de ameliorare a durerii, proceduri medicamentoase sau de monitorizare fetala.

Sfaturi pentru marirea confortului gravidei

Exista mai multe metode de a diminua stresul travaliului si nasterii.
Trebuie luate in considerare :
- suportul continuu pe parcursul nasterii, de la inceputul travaliului pana dupa nastere, s-a dovedit a avea efect pozitiv asupra nasterii. Femeile ce au suport continuu (de exemplu de la o moasa, asistenta sau educator de nastere) suporta mai bine procesul nasterii, uneori nu necesita medicatie antialgica si nu descriu nasterea ca o experienta negativa. Desi nu exista o conexiune directa intre asigurarea suportului psihic continuu si diminuarea durerii, acest ajutor ajuta la controlarea fricii si la mentinerea unei stari de calm
- managementul nemedicamentos al durerii, de genul focalizarii atentiei pe respiratie, masaj sau suportul continuu, ce pot ajuta la diminuarea durerii si la crearea unui sentiment de control in timpul nasterii
- mobilitatea in timpul travaliului, depinzand de preferinta de a monitoriza cordul fetal in permanenta sau ocazional. Majoritatea gravidelor prefera libertatea de miscare, dar in cazul unei sarcini cu risc crescut este indicata monitorizarea permanenta
- problemele in legatura cu alimentatia si hidratarea in timpul travaliului. Anumite spitale permit gravidelor sa bea lichide, pe cand altele permit doar umezirea buzelor cu cuburi de gheata. Alimentele solide sunt, de obicei, contraindicate, deoarece stomacul digera alimentele mai greu in timpul travaliului. Un stomac golit este util si in cazul in care va fi nevoie de anestezie generala
- ascultarea de muzica in timpul nasterii.

Pozitii pentru nastere

Pozitii inidcate pentru nastere si pentru realizarea impingerii copilului sunt: pozitia sezand, ghemuire, intins pe spate sau utilizarea unei mingi, bazin cu apa, masa ginecologica, pat, taburet.

Tratament

Sus

Optiunile medicamentoase pentru reducerea durerii includ:
- anestezia epidurala, ce reprezinta injectarea unei substante anestezice in spatiul epidural, in jurul maduvei spinarii. Acest procedeu duce la anestezierea totala sau partiala a membrelor inferioare. Injectarea unei cantitati mai mici de anestezic, produce asa numita anesteziere "usoara", ce permite pastrarea unei sensibilitati suficiente pentru a realiza impingerea, lucru care reduce riscul de travaliu prelungit sau nastere asistata (forceps sau vacuum)
- blocajul vulvar sau paracervical reprezinta injectari de anestezice in aria pelvina pentru a reduce durerea. Anestezia vulvara reprezinta una intre cele mai sigure forme de anestezie si realizeaza anestezierea locului pe unde va iesi copilul. Anestezia paracervicala este inlocuita cu succes de cea epidurala, care este mai eficienta
- narcoza, cu utilizare de Meridipin, ce se foloseste uneori pentru reducerea anxietatii si durerii. Narcoticele au eficacitate limitata in reducerea durerii si provoaca efecte adverse atat asupra mamei, cat si a copilului.

Anumite medicamente se pot folosi in timpul sarcinii, dar nu reprezinta genul de terapie pe care gravida sa il ceara in timpul travaliului. Acestea se folosesc fie ca o parte componenta a unui alt procedeu, fie in nasterile complicate. Acestea sunt:
- anestezia locala reprezinta injectarea de anestezic la nivelul pielii. Acest procedeu se face inainte de insertia epidurala sau de a face o incizie pentru a largi vaginul in timpul nasterii
- anestezia generala reprezinta inhalarea sau administrarea intravenoasa de medicatie care provoaca inconstienta. Acest procedeu este mai riscant, dar efectul este mai rapid decat in anestezia epidurala. Anestezia generala este folosita numai in cazul urgentelor, ce necesita o nastere rapida, sau atunci cand nu s-a montat un cateter epidural.

Consult de specialitate

Sus

Se apeleaza la serviciul medical de urgenta atunci cand:
- exista scurgeri de lichid de la nivelul vaginului (membranele amniotice s-au rupt) si in cazul in care se constata sau se suspicioneaza protruzia cordonului ombilical in vagin (prolaps de cordon ombilical). In cazul in care acest lucru se produce, se indica abordarea de urgenta a unei pozitii in genunchi, cu capul si toracele mai jos decat bazinul pentru a scadea presiunea asupra cordonului ombilical pana la venirea ajutoarelor. Prolapsul de cordon ombilical poate opri alimentarea cu sange a copilului.
- dureri abdominale severe
- sangerari vaginale
- semne de preeclampsie
- edeme brusc aparute ale fetei, mainilor sau picioarelor
- tulburari de vedere
- cefalee severa
- dureri, crampe sau febra insotite de sangerari vaginale
- eliminarea de tesut uterin
- febra mai mare de 39 grade C
- dureri pelvine ce nu se amelioreaza
- episoade de voma de 3 ori pe zi, in special daca se insoteste de febra sau durere
- disurie (durere la urinare)
- eliminarea unei cantitati crescute de fluide vaginale (este posibil sa se considere gresit ruptura de membrane cu scurgere a lichidului amniotic in loc de tulburari de control vezical)
- durere la urinat, urinari frecvente, iar urina este tulbure, miroase urat sau este cu sange.

Gravidele cu varsta de gestatie intre 20 si 37 saptamani se prezinta la medic de urgenta atunci cand :
- exista ingrijorari cu privire la miscarile copilului, atunci cand acesta nu mai misca sau cand miscarile sunt mai putin frecvente
- apar orice sangerari vaginale
- apar contractii regulate (cu sau fara durere) la un interval mai mic de 15 minute una de alta si continua timp de 2 ore chiar cu schimbarea pozitiei si administrarea de lichide
- dureri lombare (de spate) brusc aparuta sau presiune pelvina
- sensibilitate uterina, febra inexplicabila, senzatie de slabiciune (simptome posibile de infectie)
- crampe intestinale cu sau fara diaree
Unele dintre aceste simptome pot indica nastere prematura.

Gravidele cu varsta de gestatie peste 37 saptamani apeleaza la medic de urgenta atunci cand:
- se observa miscari mai rare sau se opresc de tot miscarile copilului
- apar sangerarile vaginale de orice tip
- apar contractii regulate (la 5-6 minute distanta una de alta, fiecare durand cel putin 45 de secunde)
- eliminarea brusca de lichid din vagin.
Este indicat consultul de urgenta in cazul in care apar eliminari de lichid vaginal masive sau nou aparute, insotite de simptome de arsura sau durere.

Perioada postpartum

In perioada postpartum este indicat consultul de urgenta atunci cand:
- este necesara schimbarea tamponului in fiecare ora timp de 4-5 ore
- sangerarile vaginale par a fi in cantitate mai mare pe masura ce trece timpul, sangele are culoare rosu deschis la 4 zile dupa nastere sau atunci cand se elimina cheaguri mari de sange
- apar ameteli
- exista semne de depresie postpartum (senzatia de disperare sau neputinta ce dureaza mai multe zile; ganduri periculoase sau halucinatii)
- secretiile vaginale urat mirositoare
- abdomenul este sensibil
- sanii sunt durerosi sau rosii si se asociaza cu febra (acestea sunt simptome de mastita).

Travaliul precoce

Sus

Procesul nasterii cuprinde travaliul si nasterea propriu-zisa. Nu poate fi prezis cu siguranta momentul in care se va declansa travaliul. Unele gravide pot avea simptome de nastere la un moment dat si sa nasca peste cateva saptamani, altele pot sa nu aiba nici un fel de simptome inainte de a intra in travaliu. Momentul nasterii la primipare (femei care sunt la prima nastere) este, de obicei, greu de prezis.

Semne de travaliu

Anumite semne care indica apropierea intrarii in travaliu includ:
- copilul se pozitioneaza la nivelul pelvisului. Desi acest proces poarta numele de "cadere" sau "inaintare", poate sa nu fie simtit de catre mama
- cervixul incepe sa se subtieze si sa se dilate. Acest lucru este verificat de medicul obstetrician in timpul examinarilor prenatale
- contractiile devin din ce in ce mai frecvente si mai puternice, poate chiar dureroase. Pot, de asemenea, aparea crampe abdominale sau rectale sau o durere persistenta la nivelul spatelui
- ruptura membranelor. In majoritatea cazurilor, ruptura membranelor apare in momentul initierii travaliului. La unele gravide acest lucru se produce inainte de declansarea travaliului.

Travaliul precoce (faza latenta a travaliului)

Travaliul precoce este, de obicei, faza cea mai lunga a nasterii, uneori durand chiar si 2-3 zile.
Contractiile uterine:
- sunt usoare sau moderate (gravida poate vorbi in timpul unei contractii) si dureaza aproximativ 30-45 secunde
- pot fi neregulate (5 sau 20 de minute distanta intre ele) si chiar se pot opri pentru un interval de timp
Cervixul se dilata aproximativ 3 centimetri. Primiparele pot avea mai multe ore de travaliu fara ca cervixul sa se dilate. Uneori, gravida venita la spital poate sa fie trimisa acasa pana cand se instaleaza travaliul activ sau pana la ruperea membranelor. Acesta faza a travaliului poate fi lunga si inconfortabila. Pentru a ameliora starea sunt indicate: vizionatul la televizor, ascultarea muzicii sau dusuri calde.

Procedee efectuate in travaliul precoce

In cazul internarii in spital, gravida in travaliu precoce va fi examinata. La internare se vor realiza:
- schimbarea intr-o camasa sau halat
- verificarea pulsului, tensiunii arteriale si temperaturii
- se vor nota problemele de sanatate, date despre sarcina si travaliu
- este necesar sa se cunoasca forta si perioadele la care apar contractiile sau daca membranele s-au rupt
- monitorizarea cordului fetal se va efectua pentru a inregistra ritmul cardiac fetal ca raspuns la contractiile uterine
- se efectuaza consultul ginecologic steril pentru a se determina daca cervixul este dilatat si subtiat
- se va monta un cateter venos, pentru cazurile in care va fi nevoie de administrarea de fluide sau medicamente
- majoritatea spitalelor au camere ce permit nasterea si apoi recuperarea gravidei si a copilului. Cu exceptia unor cazuri complicate se poate pastra aceeasi camera pe tot parcursul internarii. In cazul in care nasterea se complica, se va muta gravida in sala de operatie.

Dupa internare si examinarea initiala se va sfatui gravida sa mearga. Mersul ajuta la cresterea confortului in timpul travaliului precoce. Desi, se considera in trecut ca mersul ar ajuta la progresia travaliului, studii recente au demonstrat ca mersul nici nu grabeste, nici nu incetineste travaliul.
Se va face o monitorizare sumara la fiecare ora, pentru a se verifica ritmul contractiilor si ritmul cardiac al copilului.
Se vor permite vizitele. Pe masura ce travaliul va deveni din ce in ce mai putin confortabil, se vor limita vizitele.

Travaliul activ

Sus

Travaliul activ stadiul I

Primul stadiu al travaliului activ va incepe in momentul in care cervixul este dilatat de 3-4 centimetri. Aceasta etapa se va termina atunci cand cervixul va fi dilatat total si copilul va fi gata sa iasa. In ultima perioada a acestui stadiu (tranzitia), travaliul devine intens.
Comparativ cu contractiile din travaliul latent, in acesta faza contractiile sunt intense si mai frecvente (la 2-3 minute) si dureaza (50-70 secunde). In acest moment, este indicata prezentarea la spital. In cazul in care membranele nu s-au rupt este foarte probabil ca acestea sa se rupa in aceasta faza.

Pe masura ce contractiile se intensifica se pot produce:
- stari de neliniste sau excitatie
- dificultati in a sta in picioare
- necesitatea de a schimba pozitia destul de des. Acest lucru este util pentru ca imbunatateste circulatia. Este posibil sa nu se stabileasca o pozitie cat mai buna pentru nastere pentru o anumita perioada.
Este indicata inceperea tehnicilor de respiratie pentru a diminua durerea si agitatia. Pot fi administrate fluide intravenoase sau medicatie antialgica.

Faza de tranzitie

Sfarsitul primei faze a travaliului activ poarta numele de faza de tranzitie. Pe masura ce copilul inainteaza, contractiile devin din ce in ce mai puternice, mai lungi si la o perioada mai mica. In timpul acestei perioade, mama se va concentra pe sanatatea copilului si pe felul cum decurge nasterea. Persoanele din jur pot fi suparatoare, dar sunt utile pentru sentimentul de siguranta. Pot exista simptome de anxietate, greata, epuizare, iritabilitate sau frica.
Primiparele au, de obicei, o faza de tranzitie ce dureaza aproximativ 3 ore, iar multiparele, care au mai avut o nastere vaginala au o perioada de tranzitie de aproximativ o ora. Unele femei au o perioada de tranzitie foarte scurta, intensa.

Travaliul activ stadiul II

Cel de-al doilea stadiu al travaliului activ este reprezentat de nasterea propriu-zisa, in care copilul este impins de contractiile uterine.
In timpul acestui stadiu:
- contractiile uterine sunt diferite. Desi de obicei sunt regulate, ele pot diminua la fiecare 2-5 minute, durand 60-90 secunde. Dorinta de a impinge este din ce in ce mai puternica cu fiecare contractie.
- capul copilului poate crea presiune mare pe rect
- pozitia poate fi modificata de cateva ori pentru a gasi pozitia perfecta pentru nastere
- in momentul in care capul copilului trece prin vagin poate aparea o durere intensa. Capul este partea cea mai mare a copilului si cel mai greu de expulzat. In cazul in care acest lucru se intampla rapid, medicul poate indica sa nu se impinga la fiecare contractie, pentru a lasa timp perineului (zona dintre vulva si anus) sa se intinda fara sa se rupa. In unele cazuri, se face o incizie a perineului, in functie de medic sau de preferintele gravidei.
Perioada de impingere poate fi scurta, de cateva minute sau poate dura cateva ore. In cazul in care travaliul este prelungit, poate fi utila schimbarea pozitiei. In unele cazuri, se pot administra medicamente care sa stimuleze contractiile uterine.

Perioada postpartum

Sus

In perioada imediat dupa nastere, mama va voi sa cunoasca copilul. In acelasi timp uterul va continua sa se contracte, pe masura ce placenta se detaseaza si va fi eliminata din uter.
Acesta este considerat al treilea stadiu al travaliului. In acest stadiu se poate administra ocitocina pentru a stimula procesul. Contractiile vor continua pana cand placenta va fi eliminata, din aceasta cauza se indica concentrarea asupra respiratiei pana la terminarea procesului. Medicul va trebui sa se asigure ca placenta s-a eliminat in intregime, pentru a preveni prelungirea si severitatea sangerarilor.
Aceasta perioada se insoteste cu senzatii de calm si eliberare, pe masura ce se va crea legatura psihica intre mama si copil. In prima ora dupa nastere, se poate initia si alimenatia la san, in cazul in care se planuieste sa se alimenteze la san.

Alimentatia la san

Alimentatia la san este benefica atat pentru mama cat si copil si este incurajata de medicii pediatrii.
In cazul alimentatiei la san, pot aparea probleme la inceput atat pentru mama, cat si pentru copil. Alaptatul este o tehnica ce se invata, va deveni mai usoara pe masura ce trece timpul. Majoritatea dificultatilor ce pot aparea cu alaptatul se pot rezolva cu terapie la domiciliu sau prin discutia cu medicul specialist.
In primele zile de alaptare, mameloanele pot deveni sensibile sau dureroase si pot aparea mici fisuri la nivelul pielii. Pe masura ce se continua alaptatul, aceste leziuni se vor vindeca.

Primele ore de recuperare

Imediat dupa nastere pot aparea frisoane. Acestea sunt produse de o reactie normala a organismului. Pentru a creste confortul se poate acoperi gravida cu o patura.
In momentele imediat dupa nastere sunt luate cateva masuri:
- masarea uterului prin apasarea abdomenului inferior la fiecare 15 minute. Acest lucru duce la contractia acestuia (micsorarea) si oprirea hemoragiei. In cazul in care uterul nu se va contracta pot aparea hemoragii masive (in cazul hemoragiilor masive se administreaza medicatie pentru a incetini sangerarea si se verifica uterul pentru detectarea resturilor de placenta, o cauza frecventa de sangerare). In cazurile severe se indica procedee chirurgicale pentru a opri hemoragiile, iar administrarea de fluide si transfuziile de sange sunt utile la prevenirea socului provocat de pierderile de sange
- se verifica plenitudinea vezicii urinare. O vezica plina creeaza presiune pe uter si poate interfera cu contractiile acestuia. In unele cazuri se indica urinarea, ce poate fi greu de realizat din cauza durerii si edemului. In cazul in care gravida nu poate urina, se va introduce o sonda vezicala. Dificultatile de urinare dispar de obicei destul de repede
- se monitorizeaza tensiunea arteriala frecvent in urmatoarele ore
- se va repara zona perineala in cazul in care aceasta s-a rupt sau s-a efectuat o incizie
- se va indeparta cateterul epidural, in cazul in care acesta a fost montat pentru anestezie epidurala. In cazul in care se va continua cu o interventie pentru ligaturarea tubelor uterine pentru prevenirea sarcinilor viitoare, cateterul epidural nu se va indeparta in aceasta etapa.

Recuperarea in perioada postpartum

Dupa nastere (perioada postpartum), organismul mamei trece prin numeroase modificari, unele dintre ele vor persista timp de cateva saptamani. Ca si sarcina, modificarile din aceasta perioada difera de la o persoana la alta.
Diminuarea dimensiunilor uterului pana la cele de dinaintea sarcinii incepe din mometul expulziei placentei si dureaza pana la 2 luni. In primele 24 de ore uterul ajunge la dimensiunile din timpul celei de-a 20-a saptamana de sarcina, iar dupa o saptamana dimensiunile sunt la jumatate fata de cele din timpul travaliului.

La aproximativ 6 saptamani dupa nastere, uterul are aceleasi dimensiuni ca inainte de sarcina.
In zilele urmatoare dupa nastere apar contractii numite "dureri de dupa", ce vor micsora uterul. Aceste dureri ascutite nu sunt problematice de obicei la primipare, dar vor fi mai intense la nasterile ulterioare. Aceste dureri se amelioreaza de obicei in timpul celei de-a 3-a zi.
Durerile musculare, in special la nivelul mainilor, gatului sau maxilarului sunt frecvente dupa nastere. Acestea apar ca rezultat al efortului depus in timpul nasterii si vor disparea in cateva zile. De asemenea, pot aparea echimoze (vanatai) sau zone rosii datorate efortului de impingere.
In urmatoarele cateva zile dupa nastere, pot aparea dificultati la urinare sau constipatie. Se indica consumul de lichide si la nevoie, laxative.

Sangerarile postpartum (lohiile) pot dura timp de 2-4 saptamani si pot aparea cu intermitenta in urmatoarele 2 luni dupa nastere.
Cicatrizarea zonei perineale dupa incizie sau dupa ruptura din timpul nasterii se poate face in cateva saptamani. Se poate diminua durerea cu terapie la domiciliu ce include gheata local, antialgice si bai de sezut. Durerea, disconfortul si senzatia de amorteala din jurul vaginului sunt comune dupa o nastere pe cale vaginala.

Congestia sanilor este frecventa intre a 3-a si a 4-a zi dupa nastere, cand sanii incep sa se umple cu lapte. Acest lucru poate produce disconfort si marirea de volum a sanilor. Pentru a se diminua disconfortul, se indica plasarea de greata pe sani, dusurile calde sau compresele calde. Tratamentul include comprese locale cu gheata, antiinflamatorii nesteriodiene si, in unele cazuri, terapie psihica.

Managementul perioadei postpartum

Dupa externarea din spital, pot fi greu de indeplinit toate activitatile de catre gravida. Aceste activitati trebuiesc manevrate in ordinea impotantei, se indica pauze dese. Pentru a se manevra mai bine timpul in acesta perioada este indicat ajutorul altor persoane, o alimenatie optima, odihna suficienta, limitarea vizitelor si compania altor femei care au nou-nascuti.

Depresia postpartum

Se indica consultul medicului in cazul in care apar problemele psihice in perioada postpartum, deoarece poate aparea depresia postpartum.
Chiar si in cazul in care nu sunt probleme in aceasta perioada, se indica consultul medical la 2-6 saptamani dupa nastere. Acesta este momentul pentru a discuta anumite aspecte care ingrijoreaza, inclusiv metodele de contraceptie.

Sexualitate, fertilitate si contraceptie

Se evita contactul sexual si introducerea de obiecte in vagin, inclusiv tampoane intravaginale atata timp cat sangerarile sunt prezente sau contactul sexual este dureros sau inconfortabil. Organismul necesita cel putin 4-6 saptamani pentru a se recupera dupa trauma suferita in timpul nasterii.
Este comun ca dupa nastere, libidoul sa fie scazut. In timpul perioadei de recuperare dupa nastere si in perioada in care copilul are multe nevoi, partenerii trebuiesc sa fie intelegatori unul cu celalalt. Este nevoie de comunicare pentru a restaura sexualitatea dupa nastere.
Menstruatia, insotita de abilitatea de a ramane din nou insarcinata vor reveni in functie de ritmul organismului. Ovulatia se poate instala la 2-3 saptamani dupa nastere, chiar inainte de perioada menstruala. Pentru evitarea sarcinilor se pot folosi metode contraceptive, chiar daca se alapteaza la san.
In cazul in care nu se alapteaza, menstruatia va aparea la o luna sau doua dupa nastere.
In cazul in care se alapteaza, menstruatia poate lipsi pentru cateva luni. Media de amenoree pentru femeile care alapteaza este de 8 luni dupa nastere. Alaptarea nu este o metoda sigura de contraceptie.
Majoritatea metodelor de contraceptie sunt sigure si eficiente la mamele care alapteaza. Este indicat consultul medicului pentru stabilirea metodei contraceptive optime.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate