Clickmed
programare rapida la medic

Diferenta dintre depresia si psihoza postpartum

Actualizat la data de: 09 August 2018
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila

Generalitati

Sus
Diferenta dintre depresia si psihoza postpartum

Numeroase femei experimenteaza unele schimbari ale dispozitiei in perioada postnatala. E normal sa fii coplesit de o multitudine de emotii si trairi dupa nasterea unui copil.

Mai mult de jumatate din proaspetele mamici vor avea o varianta usoara a depresiei, numita in literatura Baby Blues sau tristetea nasterii, o stare tranzitorie acompaniata de labilitate emotionala, iritabilitate, anxietate, tristete si plans facil.

Exista insa si situatii in care femeile pot manifesta fie o stare depresiva mai accentuata, numita depresie postpartum (postnatala), fie o afectiune mai grava, cunoscuta sub numele de psihoza postpartum.

Depresia postnatala este o boala depresiva, ale carei simptome pot dura cel putin doua saptamani. In functie de gradul de severitate, este posibil ca persoana afectata sa prezinte dificultati in a avea grija de copil, iar sarcini care in mod normal ar putea fi indeplinite cu usurinta devin dificil de gestionat.

Psihoza postpartum este un episod sever de tulburare mintala, care debuteaza brusc in zilele sau saptamanile care urmeaza dupa nasterea unui copil. Simptomele variaza si se pot schimba rapid.

O parte dintre acestea sunt mania, depresia, starea de confuzie, halucinatiile si ideile delirante. Psihoza postpartum este o urgenta psihiatrica si de aceea, in cazul manifestarii acestei tulburari, este nevoie cat mai repede posibil de o evaluare psihiatrica si tratament.

Acest tip de psihoza poate afecta orice femeie si de multe ori apare pe neasteptate, la persoane care nu au mai fost bolnave inainte. Experienta poate fi infricosatoare atat pentru femeia care experimenteaza aceasta stare, cat si pentru partenerul, prietenii si familia sa. De obicei, femeile isi revin complet dupa un episod de psihoza postpartum. Este mult mai putin comuna decat Baby Blues sau depresia postnatala.

Psihoza postpartum apare la aproximativ una din 1000 de femei care dau nastere unui copil, in timp ce depresia postnatala se manifesta la 10-15 femei din 100.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptomele psihozei postpartum si ale depresiei postnatale
  3. Care sunt cauzele si cine prezinta un risc crescut?
  4. Cat dureaza aceste tulburari?
  5. Citeste pe aceeasi tema

Simptomele psihozei postpartum si ale depresiei postnatale

Sus

Simptomele depresiei postnatale sunt asemanatoare cu cele ale depresiei care apare din alte cauze. Acestea includ o dispozitie proasta si alte simptome care dureaza cel putin doua saptamani.

Psihoza postpartum este diferita de depresia postnatala si este o afectiune mai severa. Aceasta se poate manifesta in mai multe moduri diferite atunci cand debuteaza.

Femeile pot avea adesea simptome de depresie sau manie sau o combinatie a ambelor. Simptomele se pot schimba foarte rapid, de la o ora la alta si de pe o zi pe alta.

Simptomele psihozei postpartum

Exista numeroase simptome ale psihozei postpartum. Acestea pot include:

- anxietate sau iritabilitate;
- o stare de dispozitie proasta;
- plans facil;
- schimbari bruste de dispozitie;
- confuzie severa;
- stare de neliniste si agitatie;
- un comportament diferit fata de cel normal;
- dificultati de adormire sau lipsa dorintei de a dormi;
- pierderea inhibitiilor;
- dorinta accentuata de socializare, persoana este mai comunicativa si mai activa decat de obicei sau persoana devine retrasa si mai putin comunicativa;
- paranoia, senzatie de teama;
- halucinatii, idei.

Simptomele depresiei postpartum

- iritabilitate;
- senzatie de oboseala;
- schimbari de apetit;
- lipsa senzatiei de somn;
- ganduri negative si sentimente de vinovatie;
- anxietate;
- senzatie de inutilitate;
- dorinta de a evita contactul cu alte persoane.

Cand se manifesta simptomele?

In ceea ce priveste depresia postnatala, momentul de debut al simptomelor variaza. Aceasta afectiune poate debuta in prima sau a doua luna de la nasterea copilului, dar poate incepe si la cateva luni dupa sarcina. In jur de o treime dintre femeile cu depresie postpartum au simptome care au inceput in timpul sarcinii si continua dupa nastere.

In cazul psihozei postpartum, de cele mai multe ori aceste episoade incep in primele doua saptamani dupa nastere. Adesea, simptomele debuteaza in primele zile dupa sarcina. In cazuri mai rare, tulburarea poate debuta mai tarziu, la cateva saptamani dupa ce copilul a fost nascut.

Care sunt cauzele si cine prezinta un risc crescut?

Sus

Mai multe cauze posibile au fost sugerate pentru depresia postnatala. Nu exista o singura cauza care sta la baza acestei afectiuni, existand probabil mai multi factori diversi care duc la aparitia depresiei postpartum.

Este posibil ca o femeie sa manifeste depresie postnatala daca aceasta a avut inainte probleme de sanatate mintala, inclusiv depresie, daca a manifestat anxietate sau depresie in timpul sarcinii, daca nu a avut sprijin din partea familiei si a prietenilor sau daca a avut recent un eveniment stresant in viata sa (precum decesul unei persoane apropiate, pierderea locului de munca sau incheierea unei relatii).

Poate exista si o cauza fizica a depresiei postpartum, cum ar fi o tiroida subactiva. Aceasta problema poate fi tratata cu usurinta.

Alte cauze incriminate mai sunt dieta deficitara, schimbarile hormonale sau lipsa de somn. Totodata, depresia postnatala poate debuta si fara o cauza evidenta.

Psihoza postpartum nu este cauzata de nimic din ceea ce o femeie sau partenerul ei ar fi putut gandi sau face inainte de sarcina. Prin urmare, problemele dintr-o relatie, stresul sau o sarcina nedorita nu cauzeaza psihoza. Exista probabil multi factori care conduc la un episod de psihoza postpartum. Se stie ca factorii genetici au un rol important.

Femeile cu o ruda apropiata care a avut un asemenea episod au un risc crescut de a manifesta psihoza postpartum. Dezechilibrele hormonale si tulburarile de somn pot fi, de asemenea, implicate. Este nevoie insa de mai multe cercetari.

Femeile care au avut in trecut episoade de afectiuni psihice grave, mai ales de tulburare bipolara prezinta un risc ridicat de psihoza postpartum. De asemenea, femeile care au avut un episod sever de psihoza in urma unei sarcini anterioare prezinta si ele un risc foarte mare.

Pentru multe femei cu psihoza postpartum este posibil sa nu existe nicio avertizare, in schimb ce in cazul altora este clar ca prezinta un risc crescut.

Daca o femeie a avut vreodata un diagnostic de tulburare bipolara sau schizoafectiva, atunci riscul acesteia de a avea psihoza postpartum este mare.

Cat dureaza aceste tulburari?

Sus

In cazul depresiei pospartum, majoritatea femeilor isi revin fara tratament in 3-6 luni. Una din 4 femei cu depresie postnatala inca are o stare depresiva atunci cand copilul are un an. Tratamentul poate include terapie si administrarea de medicamente.

Este posibil ca recuperarea dupa psihoza postpartum sa dureze pana la 6-12 luni. Cele mai severe simptome tind sa dureze intre 2 si 12 saptamani. Marea majoritate a femeilor isi revin complet. Exista si posibilitatea de revenire a unui episod.

Este important ca persoanele care prezinta un risc crescut de a manifesta psihoza postpartum sa discute cu medicul de familie sau cu un medic psihiatru pentru a stabili ce poate fi facut, astfel incat sa previna un posibil episod.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter