Coronavirus Update

Despre halucinatii

Actualizat la data de: 21 August 2020

Generalitati

Sus
Despre halucinatii

Halucinatia este o tulburare psihica potrivit careia o persoana percepe evenimente sau lucruri care nu exista, iar experientele senzoriale nu sunt provocate de stimularea organelor senzoriale. Halucinatiile implica auzul, vazul, simtul tactil, mirosul si chiar gustul unor lucruri care nu sunt reale. Cea mai comuna forma de halucinatii sunt cele auditive (voci, sau alte sunete care nu au nici o sursa fizica).

Halucinatiile sunt asociate cu boli mintale si cel mai des cu schizofrenia. Totusi, acestea pot fi provocate si de tulburarea bipolara, depresie sau manie, mai ales daca au si caracteristici psihotice. Halucinatiile sunt doar una dintre manifestarile posibile ale tulburarii bipolare, dar sunt intalnite in rare cazuri, chiar daca este vorba despre un tip sever de depresie maniacala (ciclotimia sau tulburari bipolare II, de exemplu) care exclud, prin definitie, prezenta halucinatiilor.

De regula, halucinatiile includ:
- senzatia tactila a unei vietati
- auzirea unor voci atunci cand nimeni nu vorbeste
- vizualizarea unor lumini, obiecte, care nu exista in realitate.
Halucinatiile legate de miros sau gust sunt rare.
Majoritatea drogurile recreative, inclusiv LSD, marijuana, pot provoca halucinatii. Halucinatiile cauzate de aceste droguri sunt in special vizuale; mai exact pacientul vede halouri in jurul surselor de lumina. De regula, persoanele care consuma droguri constrientizeaza ca perceptia lor este distorsionata.

Halucinatiile auditive apar frecvent in cazul pacientului cu tulburari psihice, precum schizofrenia, insa sunt specifice si consumatorilor de cocaina, amfetamina sau alte stimulente. Acestea provoaca senzatia ca gandaci sau mai intecte sunt pe piele sau sub piele.
In unele cazuri, prezenta halucinatiilor este normala; de exemplu, o persoana poate auzi vocea sau poate vedea o persoana draga care a decedata de curand.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauze
  3. Consultatia medicala
  4. Tratament
  5. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Exista mai multe cauze care declanseaza halucinatiile:
- alcoolismul, consumul de droguri (lsd, cocaina, marijuana, amfetamina, heroina, ketamina);
- starile de delir sau dementa (halucinatiile vizuale sunt cele mai des intalnite);
- epilepsia (din cauza tulburarilor care apar la nivelul lobului temporal) - halucinatii oflactive;
- febra - in mod special la copii si la varstnici;
- narcolepsia;
- tulburari psihice: schizofrenia, depresia psihotica, sindromul de stres post-traumatic;
- probleme senzoriale, cum ar fi orbirea sau surditatea;
- afectiuni grave: insuficienta hepatica, insuficienta renala, SIDA si cancer la nivelul creierului.

Consultatia medicala

Sus

O persoana care incepe sa manifeste halucinatii si care nu este ancorata in realitate trebuie dusa de urgenta la medic. Exista multe afectiuni medicale care pot provoca halucinatii si care se pot transforma rapid in situatii de urgenta. O persoana cu halucinatii poate fi nervoasa, paranoica, speriata si nu trebuie lasata singura.

La ce sa va asteptati in timpul consultului medical?
Medicul va face un examen fizic si va dori sa cunoasta istoricul medical al pacientului. Pot fi necesare investigatii de sange.
Printre intrebarile referitoare la istoricul medical se pot regasi:
- De cat timp se manifesta halucinatiile?
- Halucinatiile apar inainte sau dupa somn?
- O persoana draga a decedat recent sau pacientul a suferit recent vreun stres emotional?
- Care sunt medicamentele administrate pacientului?
- Pacientul consuma frecvent alcool?
- Utilizeaza droguri ilegale?
- Pacientul se simte agitat sau confuz?
- A manifestat: febra, dureri de cap, varsaturi severe?

Tratament

Sus

Halucinatiile, care reprezinta simptomul unei boli psihice, cum ar fi schizofrenia, trebui tratate de catre un psihiatru sau un psiholog. Acesta poate prescrie medicamente antipsihotice, cum ar fi tioridazina, haloperidol, clorpromazina, clozapina sau risperidona. Daca o persoana are o perceptie deformata asupa realitatii si halucinatii trebui sa se depisteze care este cauza acestora: multe dintre afectiunile medicale care provoaca halucinatii se pot agrava rapid.

Halucinatiile cronice, cauzate de schizofrenie sau alte boli mentale pot fi controlate prin medicatie. Daca halucinatia persista se recomanda psihoterapie dar si socioterapia pentru a ajuta pacientul sa se readapteze la realitate si societate. Tratamentul halucinatiilor presupune si diminuarea stresului, odihna si multa liniste.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate