Coronavirus Update

Metcatinona (Cat)

Actualizat la data de: 30 Iunie 2009

Descriere

Sus

Metcatinona este un drog de sinteza, fiind din punct de vedere chimic un derivat al compusului natural catinona. Sinteza metcatinonei are la baza oxidarea efedrinei sau pseudoefedrinei.
Metcatinona este produsa in laboratoare clandestine si vanduta ca alternativa la metamfetamina. Abuzul de metcatinona este semnalat in fosta URSS din anul 1982, drogul fiind cunoscut sub numele de efedrona; in SUA apare in 1989. Intre 1990 - 1991 drogul a capatat rapid popularitate, fiind considerat un substituent ieftin al metamfetaminei si comercializat sub denumirea de Cat sau Jeff. Se apreciaza ca metcatinona este un drog a carui obtinere implica costuri reduse.

Cuprins articol

  1. Descriere
  2. Forme de prezentare si comercializare
  3. Modalitati de consum
  4. Actiune toxica
  5. Intoxicatia acuta
  6. Intoxicatia cronica
  7. Tratamentul intoxicatiei acute
  8. Citeste pe aceeasi tema

Forme de prezentare si comercializare

Sus

In traficul de droguri se intalneste sub forma de pulbere alba sau aproape alba (incomplet purificata, "green cat"); este comercializata in portiuni de 1 g sau mai putin (0,1 -0,25 g).
Stradal este numita "cat", putand fi confundata cu Khat. in Rusia, este cunoscuta sub denumirea stradala de "Jeff", "Jee cocktail", "cosmos".

Modalitati de consum

Sus

- prizare (frecvent);
- ingerare (adaugata in cafea sau bauturi nonalcoolice);
- injectare i.v.;
- fumat - in pipe pentru crack sau adaugata tutunului sau marijuanei in tigari.

Actiune toxica

Sus

Metcatinona are profil farmacologic similar amfetaminei si prezinta potential crescut de consum abuziv si de a produce dependenta (asemanator, din acest punct de vedere, cocainei crack).
In studii pe sobolani s-a putut observa ca metcatinona duce la eliberarea dopaminei la nivel cerebral in conditiile microdializei, acest fapt sugerand ca drogul este un substrat al transportorului dopaminergic. Actiunile tirozin-hidroxilazei si triptofan-hidroxilazei sunt diminuate in urma administrarii de metcatinona, ceea ce duce la scaderea concentratiilor dopaminei, serotoninei si metabolitilor acestora la nivelul cortexului frontal, hipocampului si neostriatului. Drogul produce de asemenea diminuare in functionarea transportorului dopaminei si serotoninei. Aceste deficite sunt asemanatoare celor neurotoxice produse de fenilalchilamina si reflecta potentiale afectari pe termen lung ale neuronilor dopaminergici si serotoninergici. Pentru ca aceste efecte sa devina evidente sunt necesare doze crescute de metcatinona.
La oameni, consumul metcatinonei determina afectare viscerala si vasculara. La consumatorii cronici, apare o scadere a densitatii transportorilor dopaminergici, lucru demonstrat prin PET (tomografie cu emisie de pozitroni).

Intoxicatia acuta

Sus

Efectele acute includ:
- euforie;
- stimulare;
- vioiciune;
- cresterea creativitatii;
- stimularea impulsurilor sexuale;
- scaderea apetitului.

Dupa un "episod" de consum, se raporteaza o "cadere", care include adesea depresie grava cu tendinta de suicid.
Manifestarile fizice ale intoxicatiei constau in stimulare cardiaca si respiratorie, midriaza, usoara hipertemie.

Supradozarea
se caracterizeaza prin:
- tulburari de ritm cardiac si respirator;
- tremor si spasme musculare;
- hipertermie;
- insomnie;
- anxietate, paranoia;
- dezorientare, halucinatii;
- delir, convulsii.

Cazurile letale sunt cauzate de supradozare (manifestarile periculoase se datoreaza stimularii simpatice), suicid sau comportament violent.

Intoxicatia cronica

Sus

Consumul de droguri are urmatoarele particularitati stadiale:
- consumul experimental (in scop recreational);
- consumul regulat - consumatorul incepe sa lipseasca din ce ince mai mult de la scoala/serviciu, se ingrijoreaza sa nu piarda sursa de procurare a drogului;
- preocuparea zilnica - consumatorul pierde motivatia (scoala/serviciul ii devin indiferente);
- dependenta - consumatorul nu poate face fata treburilorzilnice fara drog, neaga problema pe care o are, se produceinrautatirea conditiei fizice, dupa consum isi pierde controlul.

Consumul cronic de metcatinona este caracterizat de:
1. Dependenta psihica- de fapt singura caracteristica,atat necesara cat si suficienta pentru a defini dependenta de drog. Dependenta fizica si toleranta pot fi prezente, dar niciuna nu estenici necesara, nici suficienta, prin ea insasi pentru a definidependenta de drog. Dependenta psihica reprezinta necesitatea de ordin psihologic de a lua drogul, denumita in terminologia actuala "craving"(dorinta intensa de a retrai efectele substantei psihoactive), sireprezinta cauza recaderilor dupa perioade lungi de abstinenta.

2. Toleranta - caracterizata prinnecesitatea de doze semnificativ crescute pentru a obtine starea deintoxicatie sau efectul dorit sau prin efect diminuat substantial la continuarea folosirii aceleiasi cantitati.

3. Dependenta fizica - implica dezvoltarea tolerantei si asimptomelor de retragere (abstinenta) la incetarea folosirii drogului,ca o consecinta a adaptarii organismului la prezenta continua a unuidrog. In cadrul sindromului de dependenta,dependenta fizica reprezinta factorul de conditionare secundara, legat de teama de privare de drog si de incercarea permanenta de a evitas enzatiile neplacute cauzate de absenta drogului.
Dependenta fizica se dezvolta ca rezultat al unei adaptari aorganismului in ceea ce priveste raspunsul la administrarea repetata a unei substante (drog), aceasta afectand echilibrul a diverse sisteme;ca rezultat, aceste sisteme sufera adaptari pentru a ajunge la un nou echilibru, pe fondul interventiei repetate a substantei respective. In acord cu aceste mecanisme, dependenta fizica este definita ca o stare de adaptare a organismului in care efectele primare ale unei substante(drog) si recontroalele generate de organism se echilibreaza deasemenea maniera incat nu functioneaza normal decat in conditiile prizelor regulate de substanta (drog). La oprirea brutala a administrarii, recontroalele nu mai sunt compensate de efectele substantei, conducand la o tulburare functionala, adesea cu manifestari clinice zgmomotoase, care pot imbraca aspecte periculoase, cu riscvital - sindromul de retragere.

4. Sindrom de abstinenta - este caracterizat prin simptomele (incadrare si grad de severitate variabile) care apar la incetarea sau reducerea dozei unui drog, in special narcotic, la care individul este adictiv si care a fost consumata in mod repetat, obisnuit, pe o perioada prelungita si/sau indoze mari. Exista tendinta ca in prezent sa se inlocuiasca termenul de "sindrom de abstinenta" cu "sindrom de retragere". Sindromul deretragere, expresie a dependentei fizice, este unul din indicatoriisindromului de dependenta.
Simptomele abstinentei la intreruperea consumului cronic sunt:
- hipotensiune, bradicardie;
- letargie;
- iritabilitate;
- apetit pentru dulciuri;
- mialgii, artralgii, spasme musculare.

5. Halucinatii (inclusiv tactile, de ex. senzatia de insecte care circula sub piele).
6. Furie.

Consumul cronic induce manifestarile tipice ale dependentei de stimulante: paranoia si delir, halucinatii, anxietate, depresie, comportament antisocial, anorexie si scadere ponderala. In conditiile prizarii pot aparea sangerari nazale si necroza septului nazal.

Tratamentul intoxicatiei acute

Sus

Tratamentul intoxicatiei acute presupune sustinere respiratorie si medicatie simptomatica.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate