Clickmed
programare rapida la medic

Dependenta de internet

Actualizat la data de: 13 Martie 2013

Generalitati

Sus
Dependenta de internet

Deseori, timpul petrecut pe internet poate fi extrem de productiv. Totusi, utilizarea excesiva a internetului poate interfera activitatile de zi cu zi, munca si relatiile sociale. Cand va simiti mai confortabil cu prietenii dumneavoastra virtuali decat cei reali, nu va puteti opri din jucat diverse jocuri sau navigati pe internet, chiar si atunci cand exista consecinte negative asupra vietii dumneavoastra, inseamna ca va numarati printre milioanele de dependenti de internet.

Aflati mai multe despre semnele si simptomele de dependenta de internet si modurile in care puteti remedia aceasta problema.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Ce este dependenta de internet sau calculator?
  3. Semne si simptome ale dependentei de internet
  4. Citeste pe aceeasi tema

Ce este dependenta de internet sau calculator?

Sus

Dependenta de internet, cunoscuta ca dependenta de calculator este o tulburare de control a impulsurilor care implica mai multe aspecte.

- Dependenta de cybersex - utilizarea compulsiva a pornografiei de pe internet, camerele de adult chat ori site-uri de fantezii erotice, care au un impact negativ major asupra relatiilor intime reale.

- Dependenta de relatii virtuale - dependenta de socializare on-line, chat sau mesaje, pana in punctul in care prietenii on-line devin mai importanti decat prietenii reali si membrii familiei.

- Dependenta de internet - cum ar fi jocuri de noroc on-line, tranzactii bursiere sau licitatii care determina aparitia problemelor financiare si care interfera cu activitatile zilnice.

- Dependenta de calculator - obsesie pentru jocurile pe calculator sau alte programe.

Semne si simptome ale dependentei de internet

Sus

Semnele si simptomele dependentei de internet variaza de la persoana la persoana. De exemplu, expertii in acest domeniu nu au stabilit un numar exact de ore zilnice petrecute pe internet care sa indice prezenta dependentei de acesta. Exista totusi unele semne de avertizare, ca utilizarea internetului ar putea deveni o problema.

- Pierderea notiunii timpului cand sunteti on-line. Daca va treziti ca navigati pe internet mai mult decat ati intentionat, daca o ora se transforma in 5 ore si sunteti iritati si nervosi in cazul in care accesul la internet este intrerupt, toate sunt semne ale dependentei de internet.

- Dificultati in indeplinirea sarcinilor de la locul de munca sau domiciliu. Dependenta de internet debuteaza adesea cu ignorarea sarcinilor de la munca sau de acasa. Persoanele dependente de internet sar peste mesele principale ale zilei. Daca lucreaza la serviciu la calculator, stau multe ore peste program si ignora majoritatea sarcinilor pe care le au in cadrul familiei (spalarea rufelor, curatenia casei sau preparatul meselor).

- Izolarea de familie si prieteni. Viata sociala a dependentilor de internet are de suferit. Adesea, persoanele dependente de calculator incep sa isi neglijeze familia si prietenii. Acestia incep sa simta ca nimeni nu ii intelege, neaga cu vehementa ca au vreo problema si incep sa simta ca prietenii virtuali sunt mai importanti decat cei reali.

- Sentimentul de vina cu privire la utilizarea internetului. Principalul semn al dependentilor de internet il reprezinta pozitia defensiva pe care o adopta atunci cand un membru al familiei sau un prieten le spun ca au o problema. Dependentii de calculator se simt agasati de faptul ca persoanele din jur le reproseaza ca petrec prea mult timp pe internet.

In plus, dependentii de internet incep sa se fereasca de persoanele din jur atunci cand utilizeaza internetul. Acestia ascund atat timpul petrecut pe internet, cat si ceea ce fac atunci cand utilizeaza internetul.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate