Clickmed
programare rapida la medic

Dependenta de smartphone

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2012

Generalitati

Sus
Dependenta de smartphone

Smartphone-urile devin o parte integranta a vietii oamenilor, nu doar datorita capacitatii lor de a efectua apeluri telefonice. Smartphone-urile au devenit aparate muzicale, sisteme GPS sau aparate de fotografiat, cele cu ajutorul carora se pot afla stirile de ultima ora, reprezentand insa si surse de divertisment.

Utilizarea acestor aparate a devenit foarte importanta in viata oamenilor. Intr-un studiu efectuat pe 1600 de manageri si profesionisti, cercetatorii au descoperit ca:

- 70% dintre acestia isi verifica telefonul in termen de o ora de la trezirea din somn
- 56% isi verifica telefonul in ora premergatoare somnului
- 48% dintre ei isi verifica telefonul in weekend
- 51% utilizeaza telefonul pe tot parcursul vacantelor
- 44% sustin ca experimenteaza o senzatie de anxietate in cazul in care isi pierd telefonul sau sunt fortati sa nu il foloseasca timp de o saptamana.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Dependenta sau obicei?
  3. Se poate renunta la smartphone?
  4. Citeste pe aceeasi tema

Dependenta sau obicei?

Sus

Daca intr-adevar utilizatorii smartphone-urilor devin dependenti de acestea este inca neclar. Se stie insa ca internetul si anumite forme de utilizare a computerului creeaza dependenta. Adevaratul sens al dependentei presupune cresterea nivelului de toleranta la o substanta (de exemplu, droguri sau alcool), iar persoana dependenta prezinta disconfort accentuat, atunci cand doreste sa renunte la substanta la care prezinta aceasta toleranta.

Exista si dependenta psihoactiva, ce poate fi declansata de tehnologia computerizata. Aceasta dependenta se regaseste si printre anumiti utilizatori de smartphone-uri.

Smartphone-urile permit accesul la divertisment, programe si site-uri de socializare, stiri si posta electronica. Este un astfel de comportament sanatos? Raspunsul poate varia, in functie de influenta pe care utilizarea smartphone-urilor o are asupra vietii de familie, a locului de munca ori asupra socializarii in viata reala a persoanelor in cauza.

Oamenii nu devin dependenti de aparatul in sine, ci de obiceiul de a utiliza aplicatiile acestuia sau de placerea de a vorbi frecvent la telefon, timp indelungat.

Pe langa crearea unor constrangeri, utilizarea smartphone-urilor poate implica si alte pericole pentru viata mentala a unei persoane. Prin intermediul dimensiunilor aparatului si a accesibilitatii constante la internet, a aplicatiilor gratuite sau ieftine, aceste aparate modifica relatia om-computer.

Acest fenomen are loc deoarece oamenii pastreaza smartphone-urile langa ei, de cand se trezesc pana merg la culcare, iar aceste dispozitive ofera un flux aproape continuu de mesaje si alerte, precum si acces usor la o multitudine de surse informationale convingatoare.

Se poate renunta la smartphone?

Sus

Expertii sugereaza acesti pasi pentru a controla dependenta de smartphone:

  • Constientizati situatiile si emotiile care va fac sa doriti sa utilizati telefonul. Indiferent ca ar putea fi vorba despre plictiseala, singuratate sau anxietate, puteti alege alta activitate pentru a va calma, decat folosirea smartphone-ului.
  • Stapaniti-va atunci cand telefonul suna. Nu trebuie sa raspundeti intotdeauna la telefon. De fapt, puteti evita tentatia de a prelua apelul telefonic prin oprirea semnalelor sonore ale aparatului.
  • Autodisciplinati-va, astfel incat sa nu utilizati smartphone-ul in anumite situatii (cand de exemplu sunteti in prezenta copiilor, conduceti sau sunteti intr-o sedinta).

Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate