Dependenta de cocaina (crack)
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Introducere
SusCocaina si crack-ul sunt droguri periculoase, care creeaza dependenta, care pot duce la reactii adverse grave, inclusiv moarte subita cardiaca, convulsii cerebrale, atac de cord si accident vascular cerebral. Niciun medicament nu este aprobat pentru a inversa rapid supradoza de cocaina in sine sau pentru a trata dependenta de cocaina. Consilierea este principalul tratament.
Cuprins articol
- Introducere
- Ce este cocaina?
- Ce este crack-ul?
- Ce este atat de rau la cocaina si crack-ul?
- Cum devin oamenii dependenti de cocaina?
- Care sunt semnele ca cineva devine dependent sau este deja dependent de cocaina?
- Care sunt efectele secundare pe termen lung ale consumului de cocaina?
- Cum se trateaza dependenta de cocaina si crack?
- Exista tratamente pentru a inversa rapid efectele unei supradoze de cocaina?
- Poate o persoana sa moara din cauza unei supradoze de cocaina?
- Cum poti ajuta pe cineva care este dependent de cocaina?
- Citeste pe aceeasi tema
Ce este cocaina?
SusCocaina este un medicament stimulant care este facut din frunzele unei plante de coca si se prezinta sub forma de pulbere alba sau de „piatra”. Cocaina sub forma de pudra poate fi fumata si printr-un proces numit „freebasing”.
Dealerii de droguri amesteca cocaina cu alte substante, astfel incat sa aiba mai mult din drog de vandut. Aceste „materiale de umplutura” fac drogul si mai periculos, deoarece consumatorul nu stie cata cocaina ia sau ce substante de umplutura ar fi putut fi folosite. Umpluturile utilizate in mod obisnuit includ amidonul de porumb sau faina sau alte medicamente - cum ar fi amfetaminele sau fentanilul - care pot adauga efecte secundare daunatoare si chiar fatale unui medicament deja nesigur.
Ce este crack-ul?
SusCrack este cocaina care a fost procesata astfel incat sa poata fi fumata. Crackul arata ca bucati mici sau aschii de sapun, dar are o senzatie tare si ascutita. Crack-ul este de obicei fumat prin incalzirea lui intr-o teava de sticla, dar poate fi amestecat si intr-un „joc” de marijuana sau intr-o tigara de tutun.
Cand o persoana fumeaza cocaina crack (sau pudra prin freebase), drogul ajunge la creier mai rapid si in doze maxime mai mari decat atunci cand este pufnit sub forma de pulbere. Utilizatorul simte o „graba” intensa, urmata de un „accident” care poate produce o pofta puternica de mai mult medicament.
Ce este atat de rau la cocaina si crack-ul?
SusCocaina si crack-ul sunt periculoase din mai multe motive. Consumul de cocaina si crack poate duce la reactii adverse grave – unele care pun viata in pericol – inclusiv:
-Moarte subita cardiaca.
-Convulsii la creier.
-Batai neregulate ale inimii/ritm cardiac crescut.
-Cresterea tensiunii arteriale.
-Infarct.
-Depresie.
-Accident vascular cerebral.
-Actiuni violente.
-Pierderea capacitatii de a performa sexual.
-Dependenta, chiar si dupa o singura incercare.
La o persoana care este dependenta, consumul sau de cocaina devine o obsesie si un impuls puternic care poate provoca:
-Pierderea controlului asupra vietii sale.
-O disponibilitate de a face orice pentru a obtine mai multa cocaina.
-Cheltuind o suma uriasa de bani pe obiceiul sau.
-O pierdere a interesului pentru prieteni, familie si activitati sociale.
-Nevoia de a lua medicamentul doar pentru a te simtii „normal”.
Cum devin oamenii dependenti de cocaina?
SusCocaina provoaca un flux intens de substante chimice in calea „placerii” sau „recompensei” a creierului – in esenta scurtcircuitand ceea ce ar fi in mod normal doar stimulat, sau trezit, de evenimentele placute ale vietii. Supraincarcarea repetata a acestui circuit cerebral de catre cocaina provoaca modificari ale creierului in care nimic nu pare placut fara drog.
Substanele chimice eliberate in creier de cocaina joaca, de asemenea, un rol in mentinerea sentimentelor normale de fericire. Nivelurile reduse ale acestor substante chimice (ca in timpul unui „sevraj”) pot provoca senzatii intense de depresie. Dependentul va incerca sa evite aceste sentimente negative utilizand mai mult medicament de indata ce apar aceste simptome.
Aceste actiuni pot duce, in cele din urma, la schimbari in alte parti ale creierului, care duc la faptul ca consumul de droguri devine o obsesie si o constrangere - ca o mancarime care trebuie sa fie zgariata indiferent de rezultat. Acesta este motivul pentru care dependentii vor continua sa utilizeze drogul in ciuda tuturor consecintelor negative. Obsesia fata de drog este denumita si pofta.
In cazul cocainei, dependentii raporteaza, de asemenea, o motivatie intensa de a incerca sa obtina „highul” pe care l-au experimentat prima data cand au consumat vreodata, dar intensitatea acelei prime experiente este imposibil de atins vreodata prin utilizarea repetata.
Care sunt semnele ca cineva devine dependent sau este deja dependent de cocaina?
SusO persoana care devine dependenta sau este dependenta de cocaina va prezenta semne care includ:
-Perioade de depresie severa.
-Pierdere in greutate.
-Nu are grija de igiena personala sau de aspectul personal.
-Ii curge nasul constant.
-Infectii frecvente ale cailor respiratorii superioare.
-Modificari ale tiparelor de somn.
-Pierderea interesului pentru prieteni, familie si activitati sociale.
-Pierderea interesului pentru mancare, sex sau alte placeri.
-Aude voci care nu sunt acolo sau se simte paranoic.
-Devine mai suparat, nerabdator sau nervos.
-Experimenteaza halucinatii.
Care sunt efectele secundare pe termen lung ale consumului de cocaina?
SusExista multe efecte secundare asupra sanatatii ale consumului de cocaina. Efectele secundare pe termen lung, bazate pe modul in care este utilizata cocaina, includ:
-Din consumul de pulbere: sangerari nazale, curgerea nasului, pierderea mirosului, gaur in septul nazal, gaura in cerul gurii, probleme la inghitire.
-De la injectare: risc crescut de aparitie a virusurilor legate de IV, cum ar fi hepatita C si HIV/SIDA, de la folosirea in comun a acelor; colaps venos sau cicatrici; infectii ale valvelor cardiace, ale pielii si ale tesuturilor moi.
-Din cauza fumatului: tuse, respiratie neregulata, astm, risc crescut de infectii pulmonare, inclusiv pneumonie si bronsita.
-Din absorbia prin gingii in gura: rani bucale (ulcere) pe gingii si osul subiacent, retragerea gingiilor, gingivita cronica (inflamatia tesutului gingival), gura uscata, carii dentare.
Alte efecte generale pe termen lung includ:
-Pierdere severa in greutate si malnutritie.
-Tulburari de miscare similare cu boala Parkinson.
Cum se trateaza dependenta de cocaina si crack?
SusRecuperarea incepe adesea cu „detoxifiere”, retragerea fizica a organismului de la cocaina. Simptomele fizice de sevraj pot incepe in cateva ore si pot dura pana la sapte zile. Incapacitatea de a se bucura de placerea normala poate dura mai mult pentru a se recupera.
Simptomele de sevraj includ:
-Tremuraturi musculare.
-Dureri de cap severe.
-Cresterea apetitului.
-Depresie.
-Oboseala.
-Gandire incetinita.
-Incapacitatea de a dormi (insomnie).
-Cosmaruri.
De indata ce pacientul poate incepe terapia, el sau ea intra in urmatoarea faza a tratamentului dependentei. Aceasta implica participarea in grup, consiliere si, adesea, evaluare si tratament psihiatric. Scopul consilierii (numita si psihoterapie sau „terapie de vorbire”) este de a ajuta dependentul sa inteleaga efectele consumului de cocaina, sa se confrunte cu problemele care duc la consumul de droguri si sa invete modalitati de a sta departe de cocaina. O alta strategie de terapie foloseste stimulente pentru a motiva oferind recompense persoanelor care raman fara droguri. Aceasta abordare terapeutica se mai numeste si management al contingentelor.
In prezent, niciun medicament nu este aprobat special pentru a trata dependenta de cocaina. Cercetatorii studiaza utilizarea medicamentelor aprobate pentru alte afectiuni pentru tratarea dependentei de cocaina. Medicamentele care arata cele mai promitatoare sunt psihostimulantele, modafinilul, bupropionul, topiramatul si disulfiramul. Cu toate acestea, din cauza dimensiunilor mici ale studiului si a rezultatelor inconsecvente, nu exista un sprijin puternic pentru niciun medicament individual in acest moment.
Exista tratamente pentru a inversa rapid efectele unei supradoze de cocaina?
SusIn prezent, nu exista medicamente disponibile pentru a inversa rapid supradoza de cocaina in sine. Cu toate acestea, ingrijirea de urgenta ar trata efectele secundare care pun viata in pericol - accident vascular cerebral, convulsii si atac de cord - pe care le-ar fi putut cauza supradozajul.
Poate o persoana sa moara din cauza unei supradoze de cocaina?
SusDa. Reactii adverse grave, inclusiv convulsii, accident vascular cerebral, atacuri de cord si batai neregulate ale inimii, pot aparea chiar si cu o singura utilizare a cocainei. Daca se consuma suficienta cocaina sau daca cocaina este combinat cu heroina, fentanil sau alte stimulente sau opioide, cineva ar putea avea efecte secundare care pun viata in pericol sau chiar sa moara.
Cum poti ajuta pe cineva care este dependent de cocaina?
SusMajoritatea consumatorilor de droguri neaga ca au o problema si alunga familia si prietenii. S-ar putea sa te simti neajutorat, frustrat si incapabil sa faci fata. Puteti obtine ajutor contactand un centru local de tratament pentru abuzul de droguri. De asemenea, ar trebuii sa faceti urmtoarele:
• Stabiliti limite si reguli adecvate cu persoana iubita care poate fi dependenta.
• Nu modificati actiunile pentru a se potrivii nevoilor utilizatorului.
• Nu acoperiti utilizatorul atunci cand acesta nu isi indeplineste responsabilitatile la serviciu, la scoala sau acasa.
• Nu faceti scuze pentru consumul de droguri al dependentului.
• Nu imprumuta bani pentru achizitionarea cocainei.
• Incurajati utilizatorul sa caute ajutor.
Bibliografie:
1. https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/4038-cocaine-crack
2. https://www.webmd.com/connect-to-care/addiction-treatment-recovery/cocaine/what-is-the-difference-between-cocaine-and-crack
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie
- Psiholog Roxana Patrascu -
- Psihoterapeut Gabriel Pirvan -
- Medic Primar Psihiatru Bogdan Eduard Patrichi - Spitalul clinic de psihiatrie prof. dr. OBREGIA
- Medic Primar Psihiatrie Nicolae Marcu -
- Medic Primar Psihiatrie Anca Marilena Leontescu -
Articole recomandate
- Cum recunoastem si tratam pre-adictia
- Combinatii periculoase de medicamente
- Corpul tau: tot ce nu stii despre el!
- Jocurile de noroc
- Tratamentele pentru infertilitatea masculina
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- 11 factori care determina probleme de erectie
- Dependenta de alcool si abuzul de droguri la adolescenti
- Alimente care dau dependenta