Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Semnale si remedii pentru caderea parului

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2015

Generalitati

Sus
Semnale si remedii pentru caderea parului

Motivul pentru care parul se simte moale si matasos dupa o vizita la salon nu este o pura coincidenta, deoarece specialistii sunt atent instruiti sa spele parul si sa il trateze cu ajutorul diferitelor teste.

Obsesia femeilor pentru par atinge un nou nivel atunci cand incep sa il piarda. Trebuie sa va ganditi ca nu sunteti singura careia ii cade parul. 60% dintre femei se confrunta cu aceasta problema in diferite stadii.

Ce spune, insa, fenomenul caderii parului despre obiceiurile dumneavoastra alimentare si despre viata de zi cu zi?

Exista 2 etape importante pe care trebuie sa le urmariti atunci cand parul incepe sa cada:

O etapa temporara daca subtierea parului dumnevoastra este declansata de un anumit eveniment sau de la o febra ridicata intr-o perioada intensa, ea se va manifesta excesiv, cam 100 de fire de par pe zi cazute. Dupa ce trauma trece, parul va creste la loc in cateva luni.

O etapa cronica cea mai frecventa cauza de pierdere a parului la femei este alopecia androgenetica, o boala genetica in care noi foliculi de par cresc in mod progresiv din ce in ce mai subtiri.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Motivele caderii parului
  3. Tratament pentru cresterea parului
  4. Alimente care ajuta la cresterea parului
  5. Citeste pe aceeasi tema

Motivele caderii parului

Sus

Exista, totusi, cateva motive pentru care parul dumneavoastra incepe sa cada:

Sunteti vegetarian – mai ales daca ati inlocuit carnea si pestele cu carbohidrati. Pentru a va pastra parul puternic, este important sa va asigurati ca luati doza recomandata de proteine si mai ales de fier. Fara acestea, puteti avea un risc crescut de anemie, ceea ce poate cauza subtierea parului, mai ales in jurul tamplelor. De aceea, aveti nevoie de 19 mg de fier pe zi. Carnea, ouale si scoicile sunt cele mai cunoscute surse de unde va puteti aproviziona, dar si legumele sub forma de frunze. Suplimentele sunt o alta optiune, dar mai intai discutati cu medicul, pentru ca excesul de fier nu va fi potrivit si, mai mult decat atat, va poate dauna ficatului si inimii.

Sunteti dependent de samponul impotriva matretii – folosirea zilnica a acestui tip de sampon poate usca si deteriora parul. Chimicalele ce va scapa de matreata – ceea ce ar putea include agenti antifungici, sulf sau alte substante chimice – nu sunt intotdeauna compatibile cu ingredientele care va pastreaza parul stralucitor si moale. Se recomanda limitarea folosirii samponului impotriva matretii de 2 ori pe saptamana, utilizarea unui sampon care sa hidrateze si un balsam de par.

Controlul anticonceptionalelor – de fiecare data cand hormonii nu au un control, corpul reactioneaza intr-un mod ciudat si surprinzator. Aceasta se intampla mai ales cand va vopsiti parul: parul colorat absoarbe culoarea mai repede, astfel ati putea fi surprins de un look diferit fata de ultima data cand ati aplicat aceeasi procedura.

Nu aveti neaparata nevoie de un sampon special pentru parul vopsit – sampoanele obisnuite care contin o cantitate ridicata de sulfiti, parabeni si alte substante chimice vor afecta modul in care culoarea arata si va dura pe par. Dar daca samponul dumneavoastra nu contine ingrediente ca sodiul sau alti sulfati, folositi un sampon hidratant si care sa va reconditioneze parul, atunci nu veti avea nevoie sa cheltuiti banii pe un nou produs.

Oboseala si stresul – daca ati trecut printr-o perioada mai grea in care nu ati avut pofta de mancare, nu ati putut dormi si ati slabit vizibil, va veti simti obosit si fara vlaga. In acest timp, parul incepe sa cada. Nu va impacientati! Parului ii trebuiesc 3 luni pentru a-si reface ciclul de crestere. Asadar, parul nu reactioneaza la nimic nou, el doar cade din cauza pierderii in greutate.

Va pieptanati parul intr-un mod care il agreseaza si nu il lasati sa se usuce natural – poate ca sunteti in graba, dar multi stilisti sunt impotriva periei electrice de uscat parul. Atunci cand il uscati, evitati peria electrica, deoarece produce frecarea cu firele fragile de par si poate deteriora parul.

Folositi acelasi sampon in fiecare zi – nu doar ca va spalati parul prea des (de 2 ori pe saptamana ar fi de ajuns), dar ar trebui sa va schimbati samponul ocazional pentru a evita acumularea unor ingrediente. La fiecare 2 luni, inlocuiti-va samponul cu altul special pentru tipul dumneavoastra de par.

Parul nu este destul de umed inainte sa aplicati samponul – fara apa destula, samponul nu isi poate face treaba si puteti fi inclinat sa compensati acest lucru prin aplicarea in exces a produsului.

Frecati prea mult parul si scalpul – pentru a evita deteriorarea parului, masati-va scalpul mai degraba cu varfurile degetelor decat cu unghiile sau cu palmele.

Va clatiti cu apa fierbinte – apa fierbinte va poate usca scalpul si parul. Folositi apa calduta, care nu numai ca poate evita deteriorarea si ruperea parului, ci poate pastra culoarea.

Tratament pentru cresterea parului

Sus

Primul pas in reducerea caderii parului este acela de a vedea un medic pentru a identifica de ce parul se subtiaza. Daca alopecia androgenica este principalul vinovat, nu veti obtine o regenerare completa, dar va puteti imbunatati cresterea parului cu unul din urmatoarele tratamente :

1. Minoxidil – singurul medicament pentru pierderea parului la femei. Aplicat local, monoxidilul prelungeste faza de crestere a parului. Pentru femei, este aprobata o doza mica, insa medicii recomanda folosirea unei doze mari (desi are un risc crescut de crestere a parului facial). Masati scalpul cu minoxidil de doua ori pe zi, in maxim sase luni ar trebui ca parul sa revina la normal. Daca opriti tratamentul, densitatea parului revine la ceea ce a fost inainte de a folosi medicamentul.

2. Finasterida – doza mai mare este de obicei mai eficienta la femei. Trebuie administrat zilnic si functioneaza atata timp cat il folositi.

3. Lasere – nu exista studii independente care dovedesc eficacitatea surselor de lumina in tratarea caderii parului. Dar pentru pacientii care nu au avut succes cu minoxidil sau finasterida, unii medici recomanda laserul. Acesta aluneca pe scalp intre zece si cincisprezece minute de trei ori pe saptamana. Dupa aproximativ sase luni, poate creste parul la aproximativ 25% dintre cazuri.

4. Transplantul de par – reprezinta o posibilitate in cazul in care va cade parul. Foliculii de par sunt eliminati chirurgical intr-o zona de pe scalp unde cresterea este mai densa si apoi implantata in zona unde parul este mai rar.

5. Trucuri de ingrosare a firului de par – cele mai multe tratamente impotriva caderii parului pot dura de la trei luni pana la un an pentru a obtine rezultate pozitive. In acelasi timp, cateva tehnici de styling pot crea iluzia de fir gros de par.

Alimente care ajuta la cresterea parului

Sus

Midiile: reprezinta o sursa buna de zinc. Zincul este responsabil de sanatatea unghiilor si a parului si pentru cresterea si repararea diferitelor tesuturi.

Somonul: acest peste nu este doar bogat in vitamina D si proteine (ambele intaresc firul de par), ci este cunoscut si datorita grasimilor Omega-3 care nu pot fi create de catre corp. Acizii grasi vor ajuta la cresterea parului si la pastrarea sanatatii lui.

Nucile: contin o varietate de nutrienti ca Omega-3 si vitamina E.

Afinele: ele contin multa vitamina C, importanta pentru circulatia vaselor scalpului si sprijina vasele de sange care hranesc foliculii firului de par. Lipsa vitaminei C din alimentatie poate duce la deteriorarea lor.

Ouale: o buna sursa de proteine, ouale contin biotina, o vitamina B esentiala pentru cresterea parului si pastrarea sanatatii scalpului.

Spanacul: este bogat in fier, beta caroten, folati si vitamina C.

Lintea: este plina de proteine, fier, zinc si biotina. Fara un continut corespunzator de proteine, parul va creste mai lent si se va subtia.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate