Coronavirus Update

Primul ajutor in supradoza de medicamente si droguri

Publicat la data de: 02 Februarie 2015
Primul ajutor in supradoza de medicamente si droguri

Suprodoza de medicamente si droguri se refera la adminstrarea incorecta a unor substante medicamentoase sau stupefiante, inclusiv a alcoolului.

O doza prea mare poate fi ingerata brusc (printr-o cantitate mare de substanta) sau treptat, pe masura ce medicamentul sau drogul se acumuleaza in organism intr-o perioada mai lunga de timp.

Interventia medicala de specialitate prompta este foarte importanta pentru salvarea vietii unei persoane intoxicate cu medicamente sau substante stupefiante.

Puteti recunoaste supradoza de medicamente prin urmatoarele simptome:

- dimensiune anormala a pupilelor;
- stare de agitatie;
- convulsii;
- comportament paranoic sau delirant;
- dificultati de respiratie;
- stari de ameteala sau vertij;
- halucinatii;
- greata si varsaturi;
- pupile care nu reactioneaza la expunerea la lumina;
- ataxie;
- transpiratie excesiva;
- tremur corporal;
- stare de inconstienta.

Primul ajutor in supradoza de medicamente presupune urmarea pasilor de mai jos:

- Verificati caile respiratorii ale victimei, respiratia si pulsul. Daca este necesar, incepeti resuscitarea cardio-respiratorie. Rugati pe cineva sa sune la 112 sau apelati serviciul de urgenta, daca nu se mai afla alte persoane prin preajma.
- In cazul in care pacientul este inconstient, dar respira, asezati-l cu grija in pozitia de siguranta (cu capul si torso-ul orientat pe o parte). Daca pacientul este constient, indepartati hainele stramte, acoperiti-l cu o patura si asigurati-l ca totul va fi bine.
- Daca victima prezinta convulsii, acordati-i primul ajutor pentru acestea.
- Monitorizati cu atentie semnele vitale ale victimei (puls, rata respiratiei, presiunea arteriala) pana la sosirea echipajului de pe ambulanta.
- Daca este posibil, incercati sa aflati care este substanta responsabila cu simptomele, ce cantitate a fost administrata si cand. Pastrati flaconul daca intrati in posesia acestuia si transmiteti toate aceste informatii cadrelor medicale.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Ghid pentru utilizarea medicamentelor eliberate fara prescriptie medicala Ghid pentru utilizarea medicamentelor...

    Evitarea dozelor duble de medicamente Majoritatea persoanelor atunci cand sunt gripate utilizeaza medicamente pentru scadere febrei, ameliorarea durerilor generale, tusei si a nasului infundat inainte de a ajunge la consult de specialitate. Oricine se poate...citeste mai mult

  • Combinatii periculoase de medicamente Combinatii periculoase de medicamente

    Care sunt combinatiile periculoase de medicamente? Pentru ca starea de sanatate a unei persoane sa nu fie afectata este contraindicat sa se amestece fara avizul medicului: - alcoolul; - tutunul; - drogurile ilegale; - medicamentele eliberate pe baza de...citeste mai mult

  • Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice Influentarea sarcinii prin expunerea...

    Generalitati Ati aflat ca sunteti, in sfarsit, insarcinata ! Dar, oare cat de vigilenta trebuie sa fiti la pericolele care sunt prezente in mediu? Poluare, substante toxice, virusuri si medicamente. Parca toate ameninta bucuria unei sarcini si evolutia normala a...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate