Remedii naturiste pentru tulburarile de somn
Generalitati
SusRemediile naturiste pentru tulburarile de somn sunt alternative cu mai putine efecte secundare decat somniferele, menite sa combata insomnia si toate consecintele sale asupra organismului.
Specialistii au descoperit, de-a lungul timpului, mai multe metode complementare de restabilire a capacitatii normale de odihna, o conditie obligatorie pentru un tonus psihic si fiziologic optime.
Cuprins articol
Efectele tulburarilor de somn
SusAdultii au nevoie, in medie, de 7-9 ore de somn in fiecare noapte. Insomnia este cea mai frecventa tulburare de somn si afecteaza un procent semnificativ al populatiei Pamantului. Expertii spun ca dificultatea de a adormi si trezitul repetat de-a lungul noptii pot avea un impact major asupra starii de sanatate. Persoanele care sufera de insomnie sunt:
- de patru ori mai predispuse depresiei;
- mai susceptibile bolilor cronice (in special afectiunile cardiace);
- mai predispuse accidentarilor la serviciu, in deplasari sau acasa;
- mai putin capabile sa isi indeplineasca sarcinile cotidiene;
Medicamentele prescrise pentru tulburarile de somn pot ameliora simptomele doar temporar si sunt numite sedative hipnotice (benzodiazepine, barbiturice etc.). Somniferele ridica riscul dezvoltarii unei dependente si pot avea efecte secundare importante
- senzatii de arsura si furnicaturi la nivelul bratelor, mainilor si picioarelor;
- tulburari de apetit alimentar;
- constipatie;
- diaree;
- tulburari de echilibru;
- ameteli;
- gura uscata;
- gaze stomacale in exces;
- dureri de cap;
- hiperaciditate gastrica;
- dureri stomacale;
- tremur incontrolabil al corpului;
- vise tulburatoare;
- slabiciune corporala.
Prin urmare, somniferele trebuie sa fie administrate sub stricta supraveghere medicala si nu constituie o solutie pe termen lung pentru tulburarile de somn. Din acest motiv, remediile naturiste care combat eficient insomnia sunt recomandate de specialisti ca alternative de tratament dezirabile.
Suplimente naturale pentru combaterea insomniei
SusChiar daca nu exista dovezi stiintifice clare care sa ateste eficacitatea suplimentelor naturale pentru combaterea insomniei, expertii in tulburari de somn au obtinut rezultate satisfacatoare utilizandu-le. Multi pacienti se declara multumiti de beneficiile remediilor naturiste pentru odihna nocturna, cu atat mai mult cu cat acestea pot avea mult mai putine efecte secundare decat somniferele.
Valeriana este un extract vegetal folosit inca din timpuri stravechi pentru tratarea insomniei si irascibilitatii. Acest remediu naturist poate fi administrat sub forma de picaturi sau capsule. Specialistii atrag, insa, atentia asupra produselor cu valeriana disponibile pe piata medicamentelor naturiste, multe dintre ele fiind preparate cu ingrediente de proasta calitate.
Planta numita valeriana detine proprietati sedative si miorelaxante (detensioneaza musculatura). Un studiu efectuat de faimoasa clinica Mayo din SUA a demonstrat ca valeriana are un efect similar cu medicamentele prescrise pentru combaterea insomniei si anxietatii, precum cele pe baza de oxazepam.
Persoanele care urmeaza un tratament naturist cu valeriana nu ar trebui sa il combine cu alte suplimente sau medicamente pentru tratarea insomniei.
Musetelul este o alta planta folosita in mod traditional in numeroase scopuri terapeutice, printre care se numara si ameliorarea simptomelor de insomnie. Substantele speciale de musetel pot fi consumate prin ceaiuri, tinctura de musetel sau extracte sub forma de capsula.
Oamenii de stiinta nu au reusit sa demonstreze eficacitatea musetelului ca adjuvant pentru somn in randul oamenilor, insa experimentele efectuate pe cobaii de laborator arata ca aceasta planta are efecte reale asupra capacitatii de odihna.
Melatonina este un hormon produs de glanda pineala, aflata la nivelul creierului si avand rolul de a regla ritmul circadian al organismului. Melatonina sintetica este un supliment alimentar utilizat la scara larga pentru inducerea starii de somnolenta. Odata cu inaintarea in varsta, cantitatea de melatonina secretata in mod natural de organism scade, astfel explicandu-se de ce persoanele in varsta au nevoie de mai putin somn decat tinerii.
Suplimentele 5-HTP, care contin triptofan, sunt considerate de asemenea eficiente in combaterea insomniei. Substanta numita 5-HTP este produsa din triptofan si este cea care ajuta organismul sa produca serotonina, al carui nivel scazut poate sa induca insomnia. Expertii spun ca un tratament cu suplimentele 5-HTP poate fi eficient in tratarea tulburarilor de somn, daca de vina pentru acestea este nivelul diminuat de serotonina (situatie deseori regasita in cazul pacientilor diagnosticati cu depresie). Un studiu a demonstrat ca 100 de mg din acest supliment pot fi suficiente pentru asigurarea unei odihne de calitate.
Suplimentele de magneziu si calciu stimuleaza senzatia de somn, mai ales atunci cand sunt administrate concomitent. Expertii recomanda circa 200 mg de magneziu si 600 mg de calciu pe seara, pentru un somn de calitate (consultati medicul specialist pentru stabilirea dozei potrivite pentru dumneavoastra).
Suplimentele cu salata salbatica (Lactuca virosa) sunt utile in combaterea tulburarilor de somn, daca suferiti de anxietate, dureri de cap, dureri musculare si articulare. Acelasi supliment natural se mai recomanda si in cazul controlului Sindromului picioarelor nelinistite. In general, pentru tratarea insomniei, se recomanda o doza de 30-20 mg in fiecare noapte, la indicatiile medicului specialist.
Suplimentele cu hamei au un intens efect calmant, extractele din aceasta planta fiind folosite de multa vreme ca sedativ usor in caz de anxietate si insomnie. Intrebati medicul daca produsele naturiste pe baza de hamei sunt sigure pentru dumneavoastra.
Aromoterapia cu lavanda s-a dovedit, in cadrul mai multor studii de specialitate, eficienta in tratarea tulburarilor de somn. Uleiurile volatile cu lavanda, buchetelele din planta uscata asezate sub perna sau spray-urile cu lavanda aplicate direct pe perna pot avea un efect notabil in instalarea unei stari propice somnului.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina alternativa
Articole recomandate
- Cum sa scapati de semnele ochilor obositi
- Tusea persistenta: ce afectiuni indica si cum se trateaza?
- Cum poti invinge ciuperca unghiei
- Bolile autoimune
- Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi!
- 10 alimente indicate in prevenirea stresului!
- Remedii naturiste pentru tratarea afectiunilor sistemului nervos
- Remedii naturiste eficiente
- Spune STOP celulitei cu ajutorul tratamentelor naturiste!