Remedii naturiste pentru diaree si constipatie
Generalitati
SusIn functie de cauza, exista o serie de remedii naturiste pentru diaree si constipatie la care orice persoana poate apela chiar la domiciliu.
Alergiile alimentare pot fi o cauza comuna de diaree dar acestea nu au vreo legatura cu gastroenterita. Daca o persoana manifesta varsaturi severe si diaree trebuie sa solicite asistenta medicala de urgenta (iar acest lucru este valabil mai ales in cazul copiilor mici).
Cuprins articol
Diareea
SusDiareea este procesul care implica eliminarea frecventa de scaune moi si este adesea insotita de varsaturi. Cea mai des intalnita cauza a diareei este infectia tractului digestiv care determina gastroenterita. Gastroenterita este provocata de consumul de alimente contaminate, infectii virale sau este rezultatul unui dezechilibru al bacteriilor naturale ale tractului digestiv.
- Masuri pentru ameliorarea diareei
- Se va bea multa apa pentru hidratarea organismului si prevenirea deshidratarii.
- Zincul poate reduce permeabilitatea intestinului, fiind un remediu important mai ales in cazul in care s-a instalat diareea cronica.
- Potasiul este usor eliminat prin diaree si varsaturi. Pentru echilibrul valorilor potasiului din organism se vor consuma avocado, banane, sucuri de legume.
- Se vor administra vitamine de genul B1 si B3, care fac parte din complexul vitaminic B. In acest mod va fi sustinuta sanatatea sistemului digestiv pana cand bolnavul care sufera de diaree se va putea hrani din nou, corespunzator si va contribui la inlocuirea nutrientilor pierduti.
- Se vor utiliza suplimente sau alimente care contin acidofilus timp de cel putin timp de o luna dupa o criza pentru a se normaliza flora intestinala.
- Remedii naturiste pentru diaree
Cretusca este un bun astrigent si poate fi utilizata in toate cazurile de diaree. Mai ales pentru copii, ceaiul de cretusca este un remediu care ar trebui utilizat ori de cate ori este nevoie. In cazul unui episod de diaree la adulti se recomanda un amestec de:
- 1 lingurita de Geranium maculatum
- 1 lingurita de Myrica cerifera
- 1 lingurita de cretusca
- 1 lingurita de scoarta de stejar alb.
Se vor combina ingredientele si se va pune o lingurita din amestec intr-un ibric peste care se va turna o cana cu apa clocotita. Se va lasa la infuzat 10-15 minute si apoi se va strecura. Se va bea o cana din ora in ora sau pana cand dispar simptomele, iar apoi inainte de fiecare masa pana cand digestia revine la normal.
Constipatia
SusConstipatia este un simptom al unor probleme care stau la baza sistemului digestiv. Printre cauze s-ar putea numara o dieta necorespunzatoare, o tulburare hepatica sau chiar un blocaj fizic in organism. Cauza trebuie sa fie identificata si tratata, intrucat utilizarea pe termen lung a laxativelor poate declansa alte probleme, cum ar fi dureri de cap, colici, icter, scaderea tonusului intestinal, situatii care ar putea agrava constipatia.
- Remedii naturiste pentru tratarea constipatiei
In cele mai multe cazuri de constipatie cronica, muschii intestinului trebuie sa fie reeducati sa evacueze materiile fecale. In plus, pe langa consumul de apa, trebuie ca mesele sa se ia in fiecare zi in aceesi perioada a zilei si sa se consume in cantitati mici, diverse plante medicinale pentru a restimula peristaltismul intestinal.
Pot fi utilizate cascara sagrada, rubarba etc. Dozele mari din aceste plante au efect purgativ, dar dozele mici stimuleaza pofta de mancare, disperseaza gazele intestinale si au rol tonic si astringent. Pot fi folosite urmatoarele combinatii de plante:
- 2 lingurite agrise
- 2 lingurite frunze de boldo
- 1 lingurita cascara sagrada
- 1 lingurita lemn dulce
- 1 lingurita radacina rubarba
- 1 lingurita ghimbir.
Se vor combina toate plantele medicinale si se va pune o lingurita din amestec intr-un ibric peste care se va turna o cana de apa clocotita. Se va lasat la infuzat 10-15 minute si se va strecura. Se va bea inainte de a merge la culcare.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Gastroenterologie
- Dr. Narcisa Maria Zamfirescu - Institutul clinic Fundeni
- Prof. dr. Radu Mihai Voiosu - Spitalul clinic COLENTINA
- Asist. univ. dr. Constantinescu Gabriel - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Teodor Badescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Dana Gabriela Moraru -
Articole recomandate
- Prim ajutor in durerea abdominala la copil
- Viermii si parazitii intestinali
- Bolile autoimune
- 10 alimente indicate in prevenirea stresului!
- Balonarea: cauze, simptome, tratament
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Terapia Mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului
- Alimente interzise in caz de diaree
- Diareea la copiii mai mici de 11 ani