Analiza sucului gastric si analiza bilei
Analiza sucului gastric
Sus
Sucul gastric este secretat de stomac, fiind compus din apa, acid clorhidric, pepsina (enzima), mucus si minerale.
El contribuie la digestia alimentelor din stomac, in special a acelora care contin proteine: carne, lapte, oua. In mod normal sucul gastric este acid.
In gastrita cronica, pelagra, in unele anemii, in tumorile stomacului, aciditatea gastrica este scazuta sau chiar lipseste.
Scaderea aciditatii gastrice se intalneste si la unele persoane sanatoase, mai ales dupa varsta de 60 ani, dupa un stres care poate opri secretia gastrica etc.
Un suc gastric cu aciditate scazuta nu mai are capacitatea de a digera suficient alimentele care contin proteine.
Acestea trecand nedigerate in intestin produc o serie de tulburari digestive (enterocolita).
Cresterea aciditatii gastrice (hiperaciditate) care se intalneste in gastritele acute, in ulcerul gastroduodenal precum si la persoanele sanatoase, dupa o alimentatie care excita secretia acida a stomacului (condimente, alcool, cafea) sau dupa tutun.
Recoltare
SusPentru aprecierea gradului de aciditate se dozeaza acidul clorhidric din sucul gastric. Sucul gastric se recolteaza dimineata cu un tub subtire de cauciuc care se inchide de catre bolnav pana ajunge in stomac (tubaj gastric).
Bolnavul nu trebuie sa inghita saliva caci se amesteca cu sucul gastric iar daca are o proteza dentara mobila trebuie sa o scoata (pericol de inecare). De asemenea, inainte de recoltare nu se vor consuma alimente, bauturi, nu se vor lua medicamente si nu se va fuma.
Pentru a se produce o secretie gastrica mai mare i se da persoanei respective sa bea o solutie slaba de alcool sau i se injecteaza o fiola de histamina. Sucul gastric se extrage cu o seringa si se analizeaza.
Aciditatea sucului gastric se exprima in grame de acid clorhidric la litru (g HCl ‰) sau in ml hidroxid de sodiu normal pe 10 (ml NaOHN: 10). Acidul din stomac poate fi in stare libera sau legat de alte substante.
Analiza bilei
SusBila este o secretie a ficatului, care are rolul de a favoriza digestia grasimilor alimentare. Secretia biliara mai intai se colecteaza intr-un rezervor, in vezica biliara si de acolo se varsa in intestin dupa necesitatile organismului.
Din lichidul biliar se fac analize microscopice si bacteriologice.
Analizele microscopice urmaresc sa descopere leucocite, eritocite, levuri, paraziti (giardia sau lamblia), care in mod normal nu se gasesc in bila. Uneori se pot gasi si cristale care stau la baza formarii calculilor biliari.
Analizele bacteriologice depisteaza microbii cauzatori ai infectiilor biliare (vezi bilicultura).
Recoltare
SusIn vederea analizelor, bila se recolteaza fie in spital, fie in policlinica. Sunt valabile aceleasi recomandari mentionate la analiza sucului gastric.
Extragerea bilei se face cu un tub subtire de cauciuc care se inghite de catre bolnav pana ajunge in duoden (tubaj duodenal).
Cu ajutorul unei seringi se recolteaza trei probe de bila: proba A, care provine din canalul biliar, proba B care provine din vezica biliara si proba C, care provine direct din ficat.
Medici specialisti Analize medicale
- Dr. Marusia Valentina Uscatescu - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Antoanela Curici -
- Dr. Mirel Becleanu -
- Dr. Florina Cristina Grigore -
- Dr. Maria Olga Stoianovici -
Articole recomandate
-
Prescurtari si termeni folositi de catre laboratorul de analize medicale
-
Analize biochimice (analiza zaharului din sange - glicemia si din urina - gl ...
-
Recoltarea produselor biologice pentru analize (recoltarea urinei, a sangelu ...
-
Imagini dezolante din vila de la Izvorani a lui Irinel Columbeanu, la trei ani de la incendiu. Cum arată astăzi
-
Copos, Nețoiu și Borcea, cu soțiile tinere și elegante la nunta fiului Gabrielei Firea. Așa se distrează milionarii, sportivii și vedete. Imagini de la petrecerea de lux
-
Cum s-a vindecat Rona Hartner de cancer în două săptămâni, deși era în stadiul 4 cu mestastaze: „Medicii au găsit un remediu-miracol”
-
Analize la inceput de an scolar - de ce este important sa i le faci copilulu ...
-
Analize pe care trebuie sa le faci anual pentru a te mentine sanatos
-
Importanta analizelor pentru o diagnosticare corecta
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
-
S-a lansat o platforma educationala online dedicata pacientilor cu Miastenia gravis. Ce inseamna viata pacientilor cu aceasta boala in Romania?
-
Cum alegi incaltamintea pentru copii si de ce este important sa acorzi o atentie sporita acestei decizii de cumparare
-
Endometrioza si fertilizarea in vitro (FIV) – Tehnici noi ale unui tratament de succes