Coronavirus Update

Screeningul cancerului gastric

Publicat la data de: 13 Septembrie 2006
Consultant de specialitate: Dr. Georgeta Vremes
Medic primar oncolog
Clinica: Life Memorial Hospital

Generalitati

Sus
Screeningul cancerului gastric

Ce este screeningul?

Screeningul pentru cancer reprezinta examinarea (sau testarea) persoanelor in vederea descoperirii precoce (timpurie) a semnelor de cancer, chiar daca nu sunt prezente semne de boala. Medicii specialisti au studiat diferitele tipuri de cancer in populatie, pentru a vedea tipul persoanelor predispuse la un anumit tip de cancer.

Ei au cercetat, de asemenea, influenta factorilor de mediu si a modului de viata in aparitia cancerului. Aceste informatii i-au ajutat pe medici sa inteleaga ce persoane trebuie testate pentru anumite tipuri de cancer, ce tipuri de teste si cat de frecvent trebuiesc facute.

Nu toate testele de screening sunt folositoare, pentru ca multe din ele prezinta riscul lezarii (ruperii) peretelui stomacului, in timpul endoscopiei. Din acest motiv, cercetatorii din domeniul cancerului analizeaza cat mai multe teste de screening, pentru a le recomanda pe cele mai folositoare.

Daca medicul sugereaza cateva teste screening pentru cancer, ca parte a planului de investigare a starii de sanatate, asta nu inseamna ca suspecteaza un cancer.

Testele screening sunt efectuate cand nu sunt simptome sau semne de cancer. Deoarece decizia privind efectuarea testelor de screening poate fi dificila, trebuie discutat cu medicul beneficiile si riscurile acestor teste screening si daca s-a dovedit ca ele pot scadea riscul de deces prin cancer.

Daca sunt prezente simptome de cancer, atunci medicul va recomanda anumite teste care sa confirme sau nu cancerul. Acestea se numesc teste diagnostice. Anumite teste folosite pentru diagnosticul cancerului gastric nu sunt potrivite pentru screeningul persoanelor asimptomatice.

Cancerul gastric

Cancerul care apare la nivelul stomacului se numeste cancer gastric.Tipul histologic cel mai frecvent de neoplasm gastric este adenocarcinomul. Alte tipuri histologice rare, includ:

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Factori de risc
 3. Citeste pe aceeasi tema

Factori de risc

Sus

Unii dintre factorii de risc pentru cancerului gastric sunt:

-leziunile preexistente: leziunile care cresc semnificativ riscul de dezvoltare a cancerului gastric includ: gastrita cronica, metaplazia intestinala, polipii gastrici, anemia pernicioasa, infectia cu Helicobacter Pylori

-antecedente familiale: istoricul familial pozitiv (mama, tata, frati, surori cu cancer gastric) creste riscul de aparitie a cancerului gastric

-dieta si stilul de viata: se pare ca dieta necorespunazatoare este asociata cu aparitia cancerului gastric: consumul de alimente conservate prin afumare si sarare, alimentele insuficient conservate, alimentatia saraca in legume si fructe; fumatul se asociaza cu risc crescut de dezvoltare a cancerului gastric.

Cancerul gastric este a saptea cauza de deces in SUA. Desi, incidenta cancerului gastric in Statele Unite a scazut in ultimul secol, incepand cu anii 1930, totusi ramane o cauza importanta de deces in toata lumea, mai ales in tarile in curs de dezvoltare. Cancerul gastric poate fi asociat cu anumiti factori de risc (orice situatie care creste riscul de aparitie a bolii).

-limfoamele (cancerele care prind sistemul limfati)

-sarcoamele (cancerele tesutului conjunctiv), cu diferite variante:
-leiomiosarcoame (muscular)
-liposarcoame (adipos)
-angiosarcoame.


Medici specialisti Oncologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Screeningul cancerului endometrial Screeningul cancerului endometrial

  Generalitati Ce este screeningul? Screeningul reprezinta totalitatea investigatiilor efectuate pentru a afirma sau infirma prezenta cancerului, inaintea aparitiei simptomelor. Acestea pot descoperi cancerul in stadii incipiente. Daca se descopera tesuturi...citeste mai mult

 • Cancerul de col uterin – posibilitati de diagnostic Cancerul de col uterin –...

  Generalitati Cancerul de col uterin reprezinta o problema de sanatate publica in Romania, decesele consecutive acestei afectiuni inregistrand nivelele cele mai ridicate din Europa datorita diagnosticarii tardive a bolii, stadiu in care posibilitatile terapeutice sunt...citeste mai mult

 • Tumori gastrointestinale stromale Tumori gastrointestinale stromale

  Generalitati Tumorile gastrointestinale stromale sunt forme rare de cancer. Aceste boli sunt caracteristice in special persoanelor cu vasta cuprinsa intre 50 si 60 de ani si sunt foarte rare in randul persoanele mai tinere de 40 de ani. Tumorile stromale ale...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate