Screeningul cancerului gastric
Generalitati
Sus
Ce este screeningul?
Screeningul pentru cancer reprezinta examinarea (sau testarea) persoanelor in vederea descoperirii precoce (timpurie) a semnelor de cancer, chiar daca nu sunt prezente semne de boala. Medicii specialisti au studiat diferitele tipuri de cancer in populatie, pentru a vedea tipul persoanelor predispuse la un anumit tip de cancer.
Ei au cercetat, de asemenea, influenta factorilor de mediu si a modului de viata in aparitia cancerului. Aceste informatii i-au ajutat pe medici sa inteleaga ce persoane trebuie testate pentru anumite tipuri de cancer, ce tipuri de teste si cat de frecvent trebuiesc facute.
Nu toate testele de screening sunt folositoare, pentru ca multe din ele prezinta riscul lezarii (ruperii) peretelui stomacului, in timpul endoscopiei. Din acest motiv, cercetatorii din domeniul cancerului analizeaza cat mai multe teste de screening, pentru a le recomanda pe cele mai folositoare.
Daca medicul sugereaza cateva teste screening pentru cancer, ca parte a planului de investigare a starii de sanatate, asta nu inseamna ca suspecteaza un cancer.
Testele screening sunt efectuate cand nu sunt simptome sau semne de cancer. Deoarece decizia privind efectuarea testelor de screening poate fi dificila, trebuie discutat cu medicul beneficiile si riscurile acestor teste screening si daca s-a dovedit ca ele pot scadea riscul de deces prin cancer.
Daca sunt prezente simptome de cancer, atunci medicul va recomanda anumite teste care sa confirme sau nu cancerul. Acestea se numesc teste diagnostice. Anumite teste folosite pentru diagnosticul cancerului gastric nu sunt potrivite pentru screeningul persoanelor asimptomatice.
Cancerul care apare la nivelul stomacului se numeste cancer gastric.Tipul histologic cel mai frecvent de neoplasm gastric este adenocarcinomul. Alte tipuri histologice rare, includ:
Cuprins articol
Factori de risc
Sus
Unii dintre factorii de risc pentru cancerului gastric sunt:
-leziunile preexistente: leziunile care cresc semnificativ riscul de dezvoltare a cancerului gastric includ: gastrita cronica, metaplazia intestinala, polipii gastrici, anemia pernicioasa, infectia cu Helicobacter Pylori
-antecedente familiale: istoricul familial pozitiv (mama, tata, frati, surori cu cancer gastric) creste riscul de aparitie a cancerului gastric
-dieta si stilul de viata: se pare ca dieta necorespunazatoare este asociata cu aparitia cancerului gastric: consumul de alimente conservate prin afumare si sarare, alimentele insuficient conservate, alimentatia saraca in legume si fructe; fumatul se asociaza cu risc crescut de dezvoltare a cancerului gastric.
Cancerul gastric este a saptea cauza de deces in SUA. Desi, incidenta cancerului gastric in Statele Unite a scazut in ultimul secol, incepand cu anii 1930, totusi ramane o cauza importanta de deces in toata lumea, mai ales in tarile in curs de dezvoltare. Cancerul gastric poate fi asociat cu anumiti factori de risc (orice situatie care creste riscul de aparitie a bolii).
-limfoamele (cancerele care prind sistemul limfati)
-sarcoamele (cancerele tesutului conjunctiv), cu diferite variante:
-leiomiosarcoame (muscular)
-liposarcoame (adipos)
-angiosarcoame.
Medici specialisti Oncologie
- Dr. Mihai Lesaru - Institutul clinic Fundeni
- Conf. dr. Alexandru Blidaru - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Mihaela Carmen Iftimie - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Radu Iulian Mitrica - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Renata Dediu -
Articole recomandate
-
15 simptome de cancer ignorate de barbati
-
Cancerul de stomac
-
Legatura dintre alimentatie si cancer
-
Fostul Andreei Bălan, surprins cu iubita la mare! Credeau că nu îi vede nimeni, dar avem imaginile zilei!
-
Alin Oprea și Medana, nuntă faraonică! Mireasa a arătat ca o regină. Imagini de la petrecerea de lux, cu 500 de invitați
-
De ce Dani Oțil a fost înlocuit la Antena 1. Anunțul făcut de prezentatorul TV
-
Determinarea alfa-fetoproteinei in sange
-
Ulcerul gastroduodenal
-
Teste screening recomandate femeilor
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
-
Cum putem preveni obezitatea? Iata ce dieta putem adopta pentru beneficii pe termen lung
-
O pacienta cu luxatie congenitala bilaterala de sold si interventii chirurgicale succesive a ales recuperarea in spitalul de recuperare din orasul medical
-
Cum recunosti un medic bun? 6 caracteristici la care sa fii atent