Coronavirus Update

Primul ajutor in hemoragia oculara (hifema)

Actualizat la data de: 09 Februarie 2015
 Primul ajutor in hemoragia oculara (hifema)

Hemoragia oculara, denumita medical hifema, se refera la o leziune a ochiului soldata cu acumularea de sange intre cornee si iris (in camera anterioara a ochiului).

Aceasta zona a ochiului se afla chiar in fata pupilei si este umpluta cu fluid (umoare apoasa). In 75% din cazurile de hifema, vederea normala este recapatata in totalitate dupa tratarea simptomelor.

Hemoragia oculara este cauzata de ruptura vaselor de sange de la nivelul irisului. Unele dintre cele mai frecvente cauze ale hifemei sunt leziunile capatate la locul de munca, in timpul unei activitati sportive sau ca urmare a unei violente fizice.

Semne si simptomele tipice hifemei sunt:

  • acumularea sangelui in partea frontala a pupilei;
  • inrosirea globului ocular;
  • durerea accentuata;
  • vederea incetosata;
  • pierderea temporara a vederii;
  • greata;
  • cresterea presiunii oculare;
  • leziunile oculare.

Daca hifema este grava, ochiul pare sa fie invadat de sange. Hemoragia oculara este o urgenta medicala, ce necesita asistenta de specialitate imediata. Alte cauze posibile sunt anumite afectiuni (diabetul, retinoblastomul, anomaliile vasculare structurale etc.) sau interventiile chirurgicale oftalmologice.

Primul ajutor in hemoragia oculara presupune urmarea pasilor de mai jos:

Sunati de urgenta la 112 si transmiteti operatorului ca asistati o victima care sufera de sangerari oculare. Daca este posibil, transportati pacientul la cel mai apropiat spital.

Acoperiti ochiul bolnav cu un bandaj sau un material textil curat. Nu supuneti ochiul unei presiuni prin apasare, deoarece veti agrava leziunea.
Nu administrati victimei antiinflamatoare nesteroidiene (aspirina, ibuprofen etc.), intrucat pot exacerba hemoragia.

Monitorizati victima si incurajati-o sa stea in sezut, cu capul ridicat si sprijinit pe o suprafata dura, astfel incat sangele sa fie redirectionat dinspre ochi, catre partea inferioara a corpului.

Daca durerea este insuportabila, administrati victimei o doza mica de acetaminofen.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate