Complicatii rezultate in urma sindromului de colon sau intestin iritabil
Generalitati
SusSindromul de colon sau intestin iritabil este o tulburare functionala. Aceasta cauzeaza disfunctii ale organelor, muschilor si nervilor tractului gastrointestinal, dar structura tractului intestinal nu este afectata.
Sindromul de colon sau intestin iritabil se manifesta si la nivelul colonului sau intestinului gros.
Ca urmare, apar multiple simptome neplacute, disconfort si suferinta. Totusi, boala nu determina aparitia de hemoragii intestinale sau boli grave, cum ar fi cancerul.
Nu s-a putut confirma stiintific prezenta niciunei legaturi dintre sindromul de intestin iritabil si boala Crohn sau colita ulceroasa. De asemenea, persoanele care sufera de aceasta conditie nu vor dezvolta cancer de colon.
Cuprins articol
Complicatii in urma sindromului de colon sau intestin iritabil
SusIn functie de gravitatea bolii, posibil sa apara sau nu complicatii, ca urmare a prezentei sindromului de colon sau intestin iritabil. Intrucat multe dintre simptomele bolii sunt provocate de consumul de alimente, este important ca bolnavii sa ajusteze aportul de calorii si sa piarda in greutate, daca acest lucru este necesar. Printre complicatiile bolii s-ar putea numara:
- aparitia hemoroizilor ca o consecinta a diareei sau constipatiei ori chiar agravarea hemoroizilor deja existenti
- prezenta cronica a unor scaune dure
- inflamatie si iritatie in ultima parte a colonului, ca urmare a scaunelor anormale
- fisuri anale determinate de scaunele moi, frecvente
- dureri de cap, ameteli, vertij, stare de slabiciune si disconfort generalizat si pierderea poftei de mancare, ca urmare a constipatiei prelungite
- deshidratare si dezechilibre electrolitice, ca rezultat al diareei severe. Diareea poate sa interfere deseori cu desfasurarea normala a activitatilor zilnice. De asemenea, necesitatea de a utiliza foarte des toaleta poate duce la izolarea bolnavului.
- oboseala ar putea fi rezultatul durerilor cronice, dar si a altor manifestari ale sindromuli de colon sau intestin iritabil care perturba timpul alocat in mod normal pentru odihna al unei persoane.
- dureri abdominale puternice si distensia abdominala, asociate consumului anumitor alimente cum ar fi: laptele, grasimile si unele legume.
- malnutritie care poate sa apara din cauza evitarii anumitor alimente de catre bolnavii cu sindrom de colon sau intestin iritabil, ce nu pot obtine suficiente substante nutritive din mesele zilnice. Lipsa de nutrienti pe termen lung va duce la malnutritie.
- deficitul de calciu va fi consecinta evitarii consumului de lactate, care ar putea inrautati manifestarile bolii la unele persoane.
Sindromul de colon iritabil nu produce prea multe complicatii fizice grave. De aceea, persoanele care sufera de simptome mai grave ar trebui sa solicite medicului depistarea exacta a cauzelor acestora. Manifestarile asociate cu boala nu includ: scaune sau urina cu sange, varsaturi, diaree severa care perturba somnul, febra sau scadere in greutate (exceptia cazurilor in care s-au facut modificari dietetice).
Efectele complicatiilor sindromului de colon sau intestin iritabil asupra vietii unei persoane
SusCel mai des, complicatiile sindromului de intestin iritabil, chiar daca nu sunt atat de grave, pot afecta calitatea vietii bolnavului si isi pot pune amprenta asupra mai multor aspecte ale vietii acestuia.
- Viata sociala - bolnavii pot gestiona mai usor simptomele bolii la domiciliu si pot evita, deseori, sa-si faca planuri cu prietenii sau sa participe la intruniri sociale. Daca o persoana a constatat ca manifestarile conditiei se accentueaza dupa consumul unei mese dintr-o anumita parte a zilei, va ramane acasa in acel moment al zilei. In plus, multi dintre suferinzii de sindrom de colon sau intestin iritabil vor merge mai ales in locuri unde vor fi siguri ca pot accesa cu usurinta toaleta.
- Viata sexuala - disconfortul fizic determinat de sindromul de colon sau intestin iritabil poate avea un efect negativ asupra libidoului bolnavului. In unele cazuri, persoanele diagnosticate cu sindromul de colon sau intestin iritabil au semnalat dureri in timpul actului sexual.
- Viata profesionala - simptomele sindromului de intestin iritabil pot fi destul de severe si pot cauza absenta bolnavului la locul de munca. In urma unor studii s-a constatat ca cei care sufera de aceasta boala lipsesc de trei ori mai mult de la serviciu, comparativ cu cei care nu au aceasta boala.
Impactul sindromului de colon sau intestin iritabil asupra sanatatii psihice a unei persoane poate fi destul de important. Persoanele diagnosticate cu sindromul de intestin iritabil pot experimenta frustrare si chiar crize de depresie si anxietate la un moment dat, pe parcursul vietii lor. Terapia cognitiv-comportamentala poate fi utila pentru ameliorarea starii psihice negative a bolnavilor.
Utila poate fi si hipnoterapia, care poate fi folosita pentru diminuarea intensitatii simptomelor conditiei (mai ales a durerilor abdominale, distensiei abdominale, reglarea tranzitului intestinal etc.).
Bolnavii pot apela si la diverse tehnici de relaxare (yoga, meditatie, masaj) pentru a evita agravarea manifestarilor bolii.
Atunci cand simptomele psihice sunt destul de serioase se va apela, alaturi de pshioterapie, la tratament medicamentos, daca medicul considera ca acesta este necesar.
Pentru ca simptomele bolii sa fie diminuate, va fi necesar sa se identifice cauzele care ar putea declansa sindromul de colon sau intestin iritabil. Odata ce au fost depistati factorii declansatori, acestia vor f evitati sau eliminati.
In momentul in care cauza bolii este infectioasa, medicul poate recomanda tratament medicamentos. Este important sa se urmeze un regim alimentar echilibrat pentru atenuarea si impiedicarea manifestarilor dureroase. In acest scop, se recomanda o dieta bogata in fibre, din care vor face parte multe fructe, legume si cereale integrale.
La fel de benefice pot fi si exercitiile fizice, in urma carora organismul elibereaza endorfine - substante raspunzatoare de o stare de spirit pozitiva. De asemenea, activitatea fizica poate estompa depresia, iar in plus, bolnavii vor fi activi si motivati.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Gastroenterologie
- Dr. Narcisa Maria Zamfirescu - Institutul clinic Fundeni
- Dr. Mirela Stoian - Spitalul clinic de urgenta sf. PANTELIMON (fostul Spital 23 August)
- Dr. Andrei Haidar - Spitalul clinic COLENTINA
- Prof. dr. Radu Mihai Voiosu - Spitalul clinic COLENTINA
- Dr. Dana Gabriela Moraru -
Articole recomandate
- 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora
- Totul despre Colonoscopie
- Secretul unei vindecari eficiente in cazul infectiilor fungice ale unghiilor
- Tulburarile gastrointestinale
- Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi!
- Incontinenta fecala
- 8 categorii de alimente care declanseaza sindromul de colon iritabil
- Probioticele amelioreaza simptomele sindromului de colon iritabil
- De ce este sindromul de colon iritabil o boala de natura psihologica