Clickmed
programare rapida la medic

Sindromul de colon sau intestin iritabil

Actualizat la data de: 17 Decembrie 2012

Generalitati

Sus
Sindromul de colon sau intestin iritabil

Sindromul de colon sau intestin iritabil este o boala care afecteaza colonul. Tulburarea este insotita de dureri de burta, crampe sau balonare, diaree sau constipatie. Sindromul de colon sau intestin iritabil este o afectiune de durata, dar exista o serie de lucruri pe care le puteti face pentru a reduce simptomele.

Manifestarile bolii se pot ameliora cu ajutorul tratamentului adecvat. Afectiunea nu este urmata de consecinte grave, cum ar fi boala inflamatorie intestinala sau cancerul de colon.

In cazul persoanelor care sufera de sindrom de colon sau intestin iritabil, anumite alimente, stresul, schimbarile hormonale si unele antibiotice pot declansa dureri sau alte simptome.

Se estimeaza ca sindromul de colon sau intestin iritabil afecteaza intre 10 si 15% din populatia globala. Cu toate acestea, mai putin de o treime dintre bolnavi apeleaza la medic pentru diagnosticare. Sindromul de colon sau intestin iritabilil este intalnit mai ales in cazul femeilor (procentul femeilor afectate de sindrom este aproape dublu fata de barbati) si se manifesta preponderent la persoanele mai tinere de 40 de ani.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Simptome
 3. Cauze
 4. Diagnostic
 5. Tratament
 6. Citeste pe aceeasi tema

Simptome

Sus

Semnele si simptomele sindromului de intestin iritabil pot varia mult de la o persoana la alta si de cele mai multe ori sunt asemanatoare cu cele ale altor boli. Cele mai frecvente simptome ale conditiei includ:

 • dureri abdominale sau crampe
 • flatulenta
 • diaree sau constipatie - exista cazuri cand simptomele alterneaza frecvent de la constipatie la diaree si invers
 • mucus in scaun

Cauze

Sus

Cauzele care determina aparitia sindromului de intestin iritabil nu sunt foarte clare. Cercetatorii cred ca o combinatie intre problemele de sanatate fizica si cea psihica influenteaza declansarea bolii. Posibilele cauze de sindrom de intestin iritabil sunt:

 • acumularea anormala de toxine in organism
 • probleme cu semnalele nervoase transmise de creier catre intestine (semnalele de la creier nu ajung in mod corespunzator la nervii din intestine)
 • genetica
 • dezvoltarea excesiva a unor bacterii in intestinul subtire
 • sensibilitate la anumite alimente
 • probleme de sanatate mintala
 • hipersensibilitate.

La multe dintre persoanele cu aceasta afectiune sunt prezente doar semne si simptome usoare ale sindromului de intestin iritabil. Cu toate acestea, unele manifestari pot fi extrem de neplacute. In unele cazuri, simptomele pot fi severe si nu se amelioreaza in urma tratamentului medical.

Diagnostic

Sus

De cele mai multe ori, medicii pot diagnostica sindromul de intestin iritabil doar prin luarea la cunostinta a simptomelor pacientului. Medicul va solicita bolnavului detalii despre alte boli sau afectiuni din trecut (intestinale sau de alta natura) si ii va face un examen fizic.

In unele cazuri pot fi necesare alte investigatii, cum ar fi analiza scaunului sau analize de sange. Aceste teste pot ajuta medicul sa excluda alte boli care pot sa provoace simptome asemanatoare cu cele ale sindromului de intestin iritabil.

Tratament

Sus

Desi nu exista niciun remediu specific pentru sindromul de intestin iritabil, manifestarile bolii pot fi ameliorate si controlate cu ajutorul:

 • schimbarilor in alimentatie, dieta si nutritie
 • medicatiei
 • probioticelor
 • terapiilor pentru posibilele tulburari psihice.

Medici specialisti Gastroenterologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate