Clickmed
programare rapida la medic

Sindromul de colon iritabil

Actualizat la data de: 09 Aprilie 2019

Ce este sindromul de colon iritabil

Sus
Sindromul de colon iritabil

Sindromul de colon iritabil (SCI) este cea mai frecventa dintre tulburarile intestinale, aparand la una din 3 persoane. SCI este o suferinta care tinde sa apara in mod repetat, simptomele bolii putand sa dispara timp indelungat si apoi sa reapara.

Cuprins articol

  1. Ce este sindromul de colon iritabil
  2. Cum se manifesta sindromul de colon iritabil - SCI
  3. Cum sa prevenim aparitia SCI?
  4. Cum tratam SCI?
  5. Citeste pe aceeasi tema

Cum se manifesta sindromul de colon iritabil - SCI

Sus

SCI se manifesta prin mai multe semne care variaza ca gravitate de la o persoana la alta, cum ar fi durere in partea inferioara a abdomenului, balonare dupa masa, eliminare excesiva de gaze, constipatie alternand cu diaree, stomac zgomotos, senzatia ca intestinele nu se golesc niciodata si mucozitati in scaun.

Cum sa prevenim aparitia SCI?

Sus

Mancati relaxat, incet, savurand mancarea. Nu va fortati sa mancati daca nu va este foame si opriti-va cand ati consumat suficient. Este bine ca macar o data pe zi sa beti un suc de legume.

Ca si in cazul constipatiei, consumul de alimente ce contin multe fibre (fructe, legume si cereale integrale) este de mare ajutor. Insa fibrele care nu se dizolva (din orez, nuci, paine si alimente ce contin grau sau secara si samburii sau coaja fructelor) pot agrava simptomele. In acest caz folositi fibrele solubile din fructe si legume curatate, mazare si fasole sau tarate de ovaz, acest tip de fibre calmand tubul digestiv si crescand volumul scaunelor.

Exercitiile fizice regulate favorizeaza o buna activitate a muschilor intestinali, prevenind astfel aparitia SCI. Faceti o jumatate de ora de exercitii fizice moderate cum ar fi mersul pe jos alert. De asemenea evitarea stresului si a fumatului duc la o buna functionare a tranzitului intestinal (acestea stimuleaza eliberarea in exces de adrenalina care afecteaza contractia regulata a intestinelor).

Eliminati din alimentatie graul, branza, lactatele, ouale, porumbul, alimentele procesate, zaharurile, margarina, carnea rosie, alcoolul si cafeaua. Acestea va impovareaza sistemul digestiv ducand la ingreunarea tranzitului intestinal.

Cum tratam SCI?

Sus

Pe langa dieta prezentata anterior (care este foarte importanta atat pentru prevenire dar si pentru tratament) va prezentam o serie de remedii naturiste cu rezultate exceptionale:

1. Cea mai buna planta care trateaza SCI este radacina de gentiana. Puneti 30 picaturi intr-un pahar cu apa si beti inainte de masa.

2. Menta relaxeaza muschii intestinului si calmeaza durerea insotita de eliminarea de gaze. Puteti sa consumati menta band ceai 1-2 cani pe zi sau adaugand frunze proaspete de menta la salate sau mancaruri.

3. Pentru a calma inflamatia consumati un ceai dintr-o combinatie de musetel, menta, turita mare si nalba de pana la 6 ori pe zi.

4. Scortisoara si ghimbirul calmeaza durerile abdominale si ajuta la eliminarea gazelor. Adaugati un varf din aceste condimente sub forma de pulbere intr-un terci de ovaz.

5. Pentru a preveni constipatia folositi suc de aloe vera sau gel de seminte de patlagina (puneti 2 lingurite de seminte in jumatate cana de apa, lasati 30 minute, apoi beti).

6. Vitamina B complex (50 mg zilnic) ajuta la descompunerea alimentelor in intestin.

7. Consumati seminte de in (1 lingura presarata peste o salata) sau ulei de in (2 linguri pe zi).

Aromaterapie

- Pentru a calma diareea puneti cate 2 picaturi de ulei de menta si de arbore de ceai impreuna cu 3 picaturi de ulei de santal la o lingura de ulei de samburi de struguri sau de migdale dulci. Masati cu aceasta combinatie abdomenul si partea de jos a spatelui cu miscari lente.

- Daca boala este inrautatita sau provocata de stres faceti o baie calda relaxanta, adaugand in apa 3 picaturi de ulei de boabe de ienupar (evitati in sarcina) si 2 picaturi de ulei de menta.

Articol realizat cu sprijinul d-lui dr. Silviu Draghici, medic medicina interna
Doctor Acasa
Sursa: Revista Tratamente naturiste


Medici specialisti Gastroenterologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate