Clickmed
programare rapida la medic

Mituri despre sindromul de colon sau intestin iritabil

Actualizat la data de: 17 Decembrie 2012

Generalitati

Sus
Mituri despre sindromul de colon sau intestin iritabil

Considerata o boala functionala a intestinelor, sindromul de colon sau intestin iritabil are o prevalenta intre 9-23%, femeile fiind cele mai afectate. Exista foarte multe persoane care sufera frecvent de diaree, constipatie si flatulenta, simptome care uneori apar brusc.

Din cauza numeroaselor surse de informatie, exista forte multe mituri si interpretari gresite cu privire la sindromul de colon sau intestin iritabil. Este important sa va informati corect despre aceasta conditie, pentru a evita posibile complicatii ale conditiei.

Sindormul de intestin iritabil este cauzat de stres

Sus

Sindormul de intestin iritabil nu este cauzat de stres. Situatiile stresante pot insa provoca aparitia episoadelor de sindrom de intestin iritabil. De asemenea, stresul creste frecventa aparitiei manifestarilor si accentueaza severitatea simptomelor bolii

Sindromul de intestin iritabil poate duce la boli inflamatorii intestinale sau cancer

Sus

Desi este o afectiune cronica, sindromul de intestin iritabil este o tulburare functionala a intestinelor care nu cauzeaza boli inflamatorii intestinale sau cancer. Simptomele nu pot fi niciodata complet tratate, dar pot fi gestionate mai usor, mai ales prin identificarea si eliminarea factorilor declansatori sau prin tratament medicamentos.

Sindromul de intestin iritabil nu este o boala reala

Sus

Chiar daca sindromul de intestin iritabil nu este o boala la fel de severa precum colita ulcerativa sau boala Crohn, afectiunea poate fi extrem de intruziva in viata de zi cu zi a celor afectati. Acestia nu isi imagineaza si nici nu utilizeaza autosugestia pentru a-si declansa simptomele de diaree, constipatie sau flatulenta.

Sindromul de intestin iritabil este, intr-adevar, mai putin inteles, deoarece nu exista niciun test medical specific care sa detecteze boala cu exactitate. Sindromul de intestin iritabil este o bola reala cu simptome la fel de reale.

Nu exista optiuni eficiente de tratament pentru sindrom de intestin iritabil

Sus

Nu este adevarat. Psihoterapia, dieta si modificarile in stilul de viata, precum si utilizarea de medicamente, pot ajuta in gestionarea cu succes a bolii. De multe ori, administrarea de medicamente fara prescriptie medicala este suficienta pentru ameliorarea simptomelor conditiei.

De asemenea, daca modificarile stilului de viata si dieta nu ajuta la reducerea simptomelor, exista si numeroase medicamente care se elibereaza pe baza de prescriptie medicala, ce pot fi utilizate. Acestea sunt folosite cu succes de multi bolnavi de sindrom de intestin iritabil

Sindromul de intestin iritabil este asociat cu intoleranta la lactoza

Sus

Aproximativ un sfert din pacientii cu sindrom de intestin iritabil sufera si de intoleranta la lactoza. In acelasi timp, un sfert din populatia lumii fara sindrom de intestin iritabil a fost diagnosticata cu intoleranta la lactoza. Astfel, nu se poate spune cu exactitate ca intoleranta la lactoza joaca un rol hotarator in dezvoltarea si evolutia sindromului de intestin iritabil.

Persoanele cu sindrom de intestin iritabil nu trebuie sa mearga la medic

Sus

Orice persoana care sufera de constipatie sau diaree cronica ar trebui sa mearga la medic. Aceste tulburari intestinale provoaca scaderea sau cresterea in greutate, deshidratare si o absorbtie deficitara a substantelor nutritive din organism. Sindromul de intestin iritabil este o boala si trebuie tratata ca atare. Este important sa mergeti la medic atunci cand miscarile intestinale nu sunt normale si experimentati diaree, flatulenta sau constipatie in mod frecvent.


Medici specialisti Gastroenterologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate